2015. szeptember 27., vasárnap

Sült padlizsán krémleves, tökmag pesztóval.

A hűvösebb időkben én nagyon kívánom a meleg leveseket. A sült padlizsán krémleves nagyon finom zöldségleves, aminek ízvilágát a sült padlizsán, a fokhagyma és a friss fehér répa adja. Nem használok lisztet vagy egyéb sűrítőanyagot a krémes állag eléréséhez. Csupán 4 ismert zöldség kell hozzá, ami lehet van is a konyhádban és kész is a laktató leves. A tökmagpesztó nagyon jól illik hozzá, elkészíteni pedig nagyon könnyű :)
A leves hozzávalói:
  • 2 közepes sült padlizsán
  • 1 nagyobb fehér répa
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 200 ml szójatejszín
  • Fűszerek: sómentes vegamix, tiszta só, pici frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál kókuszolaj
A tökmagpesztó hozzávalói:
  • 2 marék héjas tökmag
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Kb. 4 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
  • Tiszta só
A leves elkészítése:
  • A vöröshagymát aprítsuk fel és a kókuszolajon pároljuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott fehérrépát, egy kis sót és vegamixet és önsük fel kb. fél liter vízzel. Hagyjuk főni.
  • Ha megpuhult a fehérrépa, vegyük kicsire a lángot és daraboljuk a levesbe a sült padlizsánt (héj nélkül).
  • Kézimixerrel turmixoljuk össze. Tegyük bele a szójatejszínt és még annyi vizet, amilyen sűrűn szeretnénk a levest tálalni. 
  • Fűszerezzük ha még szükséges.
  • Egyszer még főzzük fel.
Petrezselymes tökmagpesztó elkészítése:
  • A zöld petrezselymet és a fokhagymát késsel aprítsuk kicsire.
  • Minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe és aprítsuk össze úgy, hogy ne pépes legyen hanem apró darabos. Szükség esetén tegyünk még bele sót.
Tippek Izától:
  • Ha valaki nem gluténérzékeny, akkor a szójatejszín helyett zabtejszínt is használhat de szójával szerintem finomabb.
  • A tökmagpesztó szereti a sót de azért ne sózzuk túl. 
  • A vegamix nem más, mint régen volt a delikát DE a vegamix bio szárított zöldségeket tartalmaz, adalékanyagok, tartósítószerek nélkül. Én a sótlant szoktam venni, mert nem tudom, hogy milyen sót tesznek a sós változatba, ezért inkább én a saját tiszta sómmal sózok.
  • A tökmagpesztónál ha kevésnek érzed az olajat tehetsz bele többet, attól krémesebb lesz. Ha úgy érzed kevés a fokhagyma vagy tegyél még bele frisset vagy használhatsz fokhagymagranulátumot is.
  • Tálaláskor én a pesztóból halmoztam rá és egy kevés tökmagolajjal meglocsoltam a levest. Lehet rátenni olívaolajban megsütött és fokhagymával bedörzsölt kenyérkockákat is.
Padlizsán megsütése:
  • A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk le a zöldes, száras részt és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük. A sütőt alsó-felső, normál sütésre állítsuk és 230 fokon 35-45 percig süssük. A padlizsánok mérete határozza meg a sütési időt. Úgy lehet tesztelni, hogy megsültek e, hogy a kezünkkel nyomjuk be a héját, ami egyébként sűléskor megkeményedik de alatta a padlizsán húsának meg kell puhulni és ha ujjunk nyomására benyomódik puhán, akkor megsült. A héj ilyenkor még kemény. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és húzzuk le, az ekkorra már megpuhult héjt a padlizsánokról.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: