A hűvösebb időkben én nagyon kívánom a meleg leveseket. A sült padlizsán krémleves nagyon finom zöldségleves, aminek ízvilágát a sült padlizsán, a fokhagyma és a friss fehér répa adja. Nem használok lisztet vagy egyéb sűrítőanyagot a krémes állag eléréséhez. Csupán 4 ismert zöldség kell hozzá, ami lehet van is a konyhádban és kész is a laktató leves. A tökmagpesztó nagyon jól illik hozzá, elkészíteni pedig nagyon könnyű :)
A leves hozzávalói:
- 2 közepes sült padlizsán
- 1 nagyobb fehér répa
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 200 ml szójatejszín
- Fűszerek: sómentes vegamix, tiszta só, pici frissen őrölt bors
- 2 evőkanál kókuszolaj
A tökmagpesztó hozzávalói:
- 2 marék héjas tökmag
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- Kb. 4 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
- Tiszta só
A leves elkészítése:
- A vöröshagymát aprítsuk fel és a kókuszolajon pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott fehérrépát, egy kis sót és vegamixet és önsük fel kb. fél liter vízzel. Hagyjuk főni.
- Ha megpuhult a fehérrépa, vegyük kicsire a lángot és daraboljuk a levesbe a sült padlizsánt (héj nélkül).
- Kézimixerrel turmixoljuk össze. Tegyük bele a szójatejszínt és még annyi vizet, amilyen sűrűn szeretnénk a levest tálalni.
- Fűszerezzük ha még szükséges.
- Egyszer még főzzük fel.
Petrezselymes tökmagpesztó elkészítése:
- A zöld petrezselymet és a fokhagymát késsel aprítsuk kicsire.
- Minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe és aprítsuk össze úgy, hogy ne pépes legyen hanem apró darabos. Szükség esetén tegyünk még bele sót.
Tippek Izától:
- Ha valaki nem gluténérzékeny, akkor a szójatejszín helyett zabtejszínt is használhat de szójával szerintem finomabb.
- A tökmagpesztó szereti a sót de azért ne sózzuk túl.
- A vegamix nem más, mint régen volt a delikát DE a vegamix bio szárított zöldségeket tartalmaz, adalékanyagok, tartósítószerek nélkül. Én a sótlant szoktam venni, mert nem tudom, hogy milyen sót tesznek a sós változatba, ezért inkább én a saját tiszta sómmal sózok.
- A tökmagpesztónál ha kevésnek érzed az olajat tehetsz bele többet, attól krémesebb lesz. Ha úgy érzed kevés a fokhagyma vagy tegyél még bele frisset vagy használhatsz fokhagymagranulátumot is.
- Tálaláskor én a pesztóból halmoztam rá és egy kevés tökmagolajjal meglocsoltam a levest. Lehet rátenni olívaolajban megsütött és fokhagymával bedörzsölt kenyérkockákat is.
- A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk le a zöldes, száras részt és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük. A sütőt alsó-felső, normál sütésre állítsuk és 230 fokon 35-45 percig süssük. A padlizsánok mérete határozza meg a sütési időt. Úgy lehet tesztelni, hogy megsültek e, hogy a kezünkkel nyomjuk be a héját, ami egyébként sűléskor megkeményedik de alatta a padlizsán húsának meg kell puhulni és ha ujjunk nyomására benyomódik puhán, akkor megsült. A héj ilyenkor még kemény. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és húzzuk le, az ekkorra már megpuhult héjt a padlizsánokról.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése