A tél talán legfinomabb ízei vannak ebben a főételben. A gesztenye illata, a sütőben sült kelbimbó, a tofubacon minden érzékszervünkre hatással van. Az édeskésen pácolt és füstösre sütött tofu a sült kacsára vagy egy jól pácolt, sovány oldalasra is emlékeztet. Így a húsimádóknak is remélem, hogy ízleni fog.
Egészséges szénhidrátok, minőségi fehérjék, alacsony zsírtartalom, hogy az Ünnepek alatt is megkapja szervezetünk azokat a tápanyagokat, amelyekre szükséges van. Természetesen nem csak ünnepekkor lehet elkészíteni; mindíg nagyon finom, könnyű és laktató étel. (Esti órákban fotóztam, ezért annyira nem teljes a kép de ha legközelebb készítek újra fotózom ;))
Nagyon könnyű elkészíteni. 3 dolgot kell megsütni és a végén összekeverni :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg friss kelbimbó
- 50 dkg (héjastól mért) gesztenye
- 1 tömb füstölt tofu
- Tiszta só
- Frissen őrölt bors
- Hoisin szósz
- Teriyaki szósz
- Sószegény szójaszósz (elhagyható)
- Pici olíva olaj amellyel lespriccoljuk a kelbimbót, sütés előtt
- Kókuszolaj a tofusütéshez
- Friss rozmaring (elhagyható)
- 1-2 evőkanál lime leve
Elkészítés:
1/ Gesztenye sütése sütőben:
- A gesztenyéket mossuk meg és vágjuk be a hegyesebb részénél keresztben.
- Ezután áztassuk sima vízbe 2-3 órán át.
- Majd jól csepegtessük le és tegyük sütőpapirral kibélelt tepsibe
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Gesztenye sütési hőfok: 200 Celsius fok
Sütési idő: 15-25 perc, méretétől függően
Sütési mód: normál, alsó-felső
- Még melegen távolítsuk el a héját, mert ha kihűl, akkor a belső vékony, barna héja nehezen jön le.
- Vigyázat forró, ne égessük meg a kezünket.
- Sütési idő végén vegyünk ki egyet, kicsit hűtsük le majd vegyük le a héját és kóstoljuk meg, hogy puha e már. Ha nem, tegyük még vissza sülni pár perce.
- Lentebb olvasható, hogy a héjától megszabadított gesztenyét később picit bele kell fogatni abba a serpenyőbe, amibe a tofu sült, hogy kissé átvegye a serpenyőben lévő ízeket és hogy ne legyen túl száraz.
2/ Kelbimbó sütése:
- A kelbimbót mossuk meg, vágjuk ketté hosszában.
- A kettévágott kelbimbót tegyük egy nejlon zacskóba, szórjunk rá Tiszta sót és egy kevés frissen őrölt borsot, tegyük bele a friss rozmaring leveleket, spicceljünk bele olíva olajat.
- Rázzuk össze a zacskó tartalmát.
- Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kelbimbó darabokat lefelé fordítva (a domború része legyen felül).
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kelbimbó sütési hőfok 220 Celsius fok
Sütési mód: normál, alsó-felső
Sütési idő: 20 perc
3/ Tofu sütése:
- A füstölt tofutömböt vágjuk fel kb. 3-5 mm vastagságú szeletekre.
- Kenjünk rá hoisin szószt, majd tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a kelbimbóval és a gesztenyével. Ez idő alatt pácolódik.
- Egy serpenyőben melegítsünk kókuszolajat és tegyük bele a pácolt tofuszeleteket. Viszonylag magas hőfokon mindkét oldalára süssünk vékony kérget.
- Ezután vegyük lejjebb a gázt és öntsünk 2-3 evőkanálnyi teriyaki szószt a forró serpenyőbe, rá a tofura. Vigyázat, csapkolódik!
- A serpenyőt körkörösen mozgatva, vegyítsük el a kókuszolajban a teriyaki szószt és süssük tovább a tofut.
- Ugyanúgy, mint az előbb, mindkét oldalát süssük meg. Hamar odaéghet, ezért figyeljünk rá.
- Ha több teriyaki szószt teszünk bele, annál sötétebb, ízesebb lesz a tofu.
- Ha megsült a tofu, vágjuk fél centis darabokra, mintha bacon lenne.
- Abba a serpenyőbe, amiben a tofu sült, tegyük bele a gesztenyét és forgassuk át a benne maradt kókuszolajos, teriyaki szószos zsiradékban.
- Végül a megsült kelbimbót, a felvágott és megsült tofudarabokat, a serpenyőben átfogatott gesztenyét öntsük össze.
- Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült ételre öntsünk rá a következő szószt (elhagyható de szerintem ezzel finomabb):
- 2 púposabb evőkanál hoisin szósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál lime leve
Melegen tálaljuk.
Ebben a sült gesztenyés, kelbimbós, füstölt tofus főételben mind a 4 fő íz egyszerre megtalálható. Az édes, a sós, a savanyú és csípős is. Talán emiatt is ennyire finom. Mellette az, hogy egészséges is, az plusz kényezteti gondolatainkat i s és testünket is.
Még megmutatom, hogy én melyik hoisin szószt és szójaszószt használtam, szerintem ezek a legfinomabban. Bio- és ázsiai boltokban kaphatóak.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése