Szerintem a kalácsok királynője az ünnepekre készített kuglóf, ami tele van csupa-csupa finomsággal, jó gazdagon.
Ez a kuglóf nem tartalmaz tejterméket, tojást, élesztőt. Semmilyen állati eredetű hozzávalót.
Szénhidrátcsökkentetten készítettem, mert a cukor egy részét természetes cukorhelyettesítőre cseréltem. A teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt mellett graham és durumlisztet használtam.
Kisűlve 1,475 g 😜 igazán testes kis gyönyörűség 😀
Szénhidrátcsökkentetten készítettem, mert a cukor egy részét természetes cukorhelyettesítőre cseréltem. A teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt mellett graham és durumlisztet használtam.
Kisűlve 1,475 g 😜 igazán testes kis gyönyörűség 😀
Hozzávalók (24 cm külső átmérőjű kuglóf formához de ha kisebb a forma, nyugodtan kettéosztható ez az adag):
- 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 175 g durum liszt
- 175 g graham liszt (ezt és a durum lisztet lehet helyettesíteni tönköly sima (finom) liszttel)
- 2 evőkanál puffasztott amaránt
- 100 g kókuszvirágcukor
- 50 g steviás eritrit négyszeresen édesítő cukorhelyettesítő vagy további 100 g kókuszvirágcukor
- 30 g foszfátmentes sütőpor
- 5 g Tiszta só
- 2 rúd vanília magja vagy 1 teáskanál természetes vanília kivonat (elhagyható)
- 100 g vegán vaj (Bio Alsana)
- 375 ml rizstej
- 2 közepes, érett banán
- 1 citrom héja
- Fél narancs héja
- 1 evőkanál citromlé
- 150-200 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, vegyes)
Elkészítés:
- A liszteket, az amarántot, a sütőport, a sót, reszelt citrom és narancs héját tegyük egy tálba és keverjük össze.
- A tejet melegítsünk langyosra majd tegyük bele a citromlét, a kandírozott gyümölcsöket puhulni kb. 10 percig és a cukrot valamint a cukorhelyettesítőt és a vanília magokat is. Keverjük meg.
- A vajat olvasszuk fel.
- A banánokat aprítógép segítségével aprítsuk össze pépesre.
- A lisztes, száraz keverékbe öntsük bele a langyos tejet a kandírozott gyümölcsökkel, a banánpépet. Kézi robotgép dagasztó karjával kezdjük el összekeverni. (kézi erős habverővel is tökéletes).
- Mikor jól összeállt a massza, öntsük rá a langyos, folyékony vajat és ezzel is jól keverjük/dagasszuk össze.
- Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A kuglófformát vajazzuk lisztezzük vagy használjunk sütőforma tapadásmentesítő spayt.
- Tegyük bele a masszát a formába.
Sütési hőfok: 180 Celsius fok
Sütési idő: 40-50 perc (2 kis formában 40 perc, 1 nagy formában kb. 50 perc)
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
- A sütés végén csináljunk tűpróbát (ha ráragad a tészta a tűre, még süssük néhány percig).
- A 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt mennyiségét növelheted. Tehetsz bele 150 g helyett akár 200 g-t is. Ekkor pici sűrűbb lesz a kisült kuglóf. Ne felejtsd el csökkenteni azzal az 50 g-mal a többi liszt mennyiségét. A liszt arányának megváltoztatása némi tejadag változást is eredményez, ezt vegyük figyelembe.
- A kandírozott gyümölcsök helyett cukrozatlan, aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele, azokat apróra kell vágni. Ezekből érdemes puhát vásárolni.
- Növényi tej vásárláskor figyeld, hogy a lehető legkevesebb cukortartalmú tejet vedd.
- A kuglófot a formában kicsit hűtsük majd rácson a formából kivéve, lefelé fordítva (ellenkezőképpen, mint ahogy sűlt) kell teljesen kihűteni.
- Picit lisztezett, sütőpapiron is hűthetjük. Ha kihült, a tetejét por nádcukorral, por steviás eritrittel, por rizscukorral szitáld le.
- Jah és ha szétreped a kuglóf, annál finomabb ;) :)
Ez az ünnepi kuglóf nem csak saját asztalunkon mutatnak jól, hanem ajándékként is szívet melengető. Saját készítésű finomság… mi kell ennél több a szeretet mellé Karácsonykor és mindennapjainkban is :)
... és egy másik csomagolási lehetőség ha mondjuk ajándékba adjuk :)
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése