2014. augusztus 12., kedd

ÉLŐ reggeli ital. Banán – nektarin – spenót – jégsaláta – lucernacsíra



Mint ahogy ígértem, ez a hét a vitaminokról, enzimekről, nyers és nagyon finom Shrek italokról fog leginkább szólni :)

A hétfőt egy igazi vitaminkoktéllal indítottuk, (spenót, görögdinnye, ringló szilva, lucernacsíra) mindamellett ha valaki több spenótlevelet tett az italba, akkor ezzel segítette szervezetét, hogy az emésztés során természetszerűen létrejövő savas környezetbe olyan enzimeket juttatott, amelyek támogatták, hogy szervezetének sav-bázis egyensúlya helyre álljon.
A görögdinnye és a szilva nagyon picit savas hatású gyümölcs.

Ma, kedden továbbfolytatjuk az élő ásványi anyagok és az enzimek világában.
A mai italba több lúgosító nyers alapanyagot tettem :)

ÉLŐ reggeli ital. Banán – nektarin – spenót – jégsaláta – lucernacsíra.
A jégsaláta, a spenót, a nem túl érett banán, a lucernacsíra mind lúgosító hatású. Az őszibarack vagy nektarin a gyümölcsök közül enyhén savasító hatással rendelkezik (- 9,7 de nem éri el pl. az ananász savasító hatását (-12,6). Vannak olyan ételek, amelyek savasak, mint pl, a citrom, azonban a szervezetre lúgos hatást fejt ki. A fenti számok a végtermékre vonatkoznak.

Hozzávalók:

  • 1 érett nektarin
  • 1 érett banán
  • 1 kis maroknyi jégsaláta vagy fejes saláta
  • 1 kis maroknyi spenótlevél
  • 1-1,5 dl tisztított víz
  • 1 csipet lucernacsíra
 Elkészítés:

Tegyünk minden alapanyagot turmixgépbe, vagy botmixerrel dolgozzuk el finomra.

Amit a jégsalátáról tudni érdemes


Energiatartalma csak 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Alacsony energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.
Értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) és B-vitamint (B1, B2, B3 és B6) tartalmaz.

Érdekesség, hogy az ókori kultúrákból igen csak ellentmondásos információk maradtak fent a fejes saláta az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően. Míg az egyiptomiak kifejezetten afrodiziákumként tartották számon, addig a görögök és rómaiak álmosító, altató hatásúnak vélték. A régi görögök hite szerint a saláta elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ez utóbbit a modernkori kutatások is igazolták. A salátában izolálták a gyenge bódító hatású lactucarium nevű anyagot. A lactucarium komponensei részben indifferens testek (lactucin, lactucopicrin), részben a keserű lactucasav. Az ópiumhoz hasonlóan euforikus hatást vált ki, és köhögés csillapítására használják. A drogját az ókori Egyiptomban is ismerték, de részletesen csak a XIX. században, Lengyelországban kezdték tanulmányozni. A lactucarium- tartalmú nyugtató hatású gyógyszereket elsőnek az Egyesült Államokban, 1898-ban szabadalmaztatták.

Forrás: http://www.dietetika-eletmod.hu/fejes-salata.html

Fogyasszátok nagyon jó egészséggel!

Nagy ölelés
Iza

Nincsenek megjegyzések: