2014. augusztus 14., csütörtök

Az ÉLET itala, lucerna – pitypang - saláta - őszibarack – alma



Tegnap említettem Nektek a Facebookon, hogy ma egy igazán különleges zöld italt fogok készíteni :)

Szinte minden héten meglátogatom Démont, tegnap vittem is neki répát de ő úgy döntött, hogy kicsit pihen. Elég messzire elment, hogy feltöltse szervezetét a természet ajándékaival. Ő is zöld és nyers finomság után nézett :)

Démon helyett, Dáridó jött elém.

Gyönyörű, robosztus, 180 cm marmagasság, fényes, barna.
Ő nem más, mint a Berri Lovarda egyik nagyon okos lova. Neki adtam oda a répát az egy óra lovaglás, inkább lovaglás tanulás után. Legközelebb Démon is kap :)

Azon csodálkozom, hogy közel 700 mázsás lovak, hogy tudják ilyen kecsesen mozgatni a nagy testüket. Brigi, a lovasoktató meg azt mondta, hogy ő pedig azon csodálkozik, hogy a lovak, növényevő létükre, hogyan tudnak egy ekkora testet, növényekből, köztük lucernából felépíteni.

Innen jött az ötlet a mai reggeli italunkhoz :)

Említette Brigi, hogy mellettük van egy nagy lucernás, onnan nyugodtan gyűjtögethetek kedvemre lucernát és egyéb vadon termő növényeket. Szedtem pitypangot és lucernát. Hazavittem, megmostam és hozzákezdtem az Élet italának elkészítéséhez.

Így megszületett egy igazi nektár :)
ÉLŐ reggeli ital, lucerna – pittypang - őszibarack – alma

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb maroknyi friss lucernalevél (a szárát ne nagyon vágd bele)
  • 3-4 pitypang levél
  • 1 fehér húsú őszibarack
  • 1 édesebb alma
  • 2 nagyobb csipet saláta
  • 1-1.5 dl tisztított víz
Hozzávalók turmixolás előtt. ÉLŐ reggeli ital, lucerna – pitypang - őszibarack – alma.
Elkészítés:

Minden hozzávalót jól mossunk meg, tegyünk turmixgépbe és turmixoljuk össze. Az alma szépen besűríti. Figyeljünk arra, hogy vegyszermentes, friss alapanyagokat használjunk! A lucerna nagyon hamar kezd fonnyadni, de ha vízbe tesszük, nagyon szépen visszanyeri frissességét :)

Nagyon jó egészséget kívánok hozzá!

 Amit a gyermekláncfűről (pitypang) tudni érdemes:

A gyermekláncfüvet mint gyógynövényt, már az ókorban nagyra értékelték. A középkori fűvészkönyvekben pedig részletesen leírják. A 13-14. században Herba urinaria néven került a krónikákba. Vizelethajtó tulajdonságain túl hatékony eszköz emésztési panaszok - telítettségi érzés és felfúvódás - esetén. Több gyógynövény-szakember véleménye szerint különleges hatása van a hasnyálmirigyre.
A gyermekláncfű általános salaktalanító hatását tekintve alig marad el a csalántól. Szintén azon tavaszi növények közé tartozik, melyek gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb. Az a szokás, hogy a gyermekláncfű friss hajtásait salátaként egyék, Franciaországból származik, ahol az ínyencek e vadon termő saláta érdekes, kesernyés ízét mindig nagyrabecsülték. Hogy vízhajtó hatását is ismerték, azt a növény népies francia neve - Pissenlit - is bizonyítja. Saarvidéki német szomszédaik is "ágybahugyozónak" hívják.
Többek között azt is kimutatták, hogy a gyermekláncfű serkenti az epenedvtermelést és elhárítja az epekiválasztás zavarait. Szervezetünk méregtelenítésében a májnak kulcsszerepe van: itt dől el, mely anyagokat kell kiválasztani, elraktározni, átalakítani vagy újra felépíteni.
Májunk alapvetően meghatározó, ha diétás kúrát tartunk, mivel bizonyos mértékig az a feladata, hogy szervezetünk minden elhanyagolt, szennyezett "zegét-zugát kitakarítsa". Ehhez bizonyos támogatásra van szüksége, például egy gyerekláncfűből vagy annak gyökeréből főzött tea révén. Mivel e tea íze nem éppen kellemes, azt ajánljuk, hogy vegyítsék más füvekkel, és így "fokozzák" vértisztító, valamint máj- és epeműködést serkentő tulajdonságait.
A gyermekláncfű hatása eredendően anyagcsere-serkentő és - átalakító, ezért a teát kísérő terápiaként használják ischias, derékfájás, reuma és arthritis (izületi gyulladás) esetén.
A népi tudatban elterjedt, hogy a gyermekláncfű szára és virága mérgező. Ez nem igaz, de talán azzal magyarázható, hogy a növény szára, ha letépik ragacsos, tejszerű fehér nedvet választ ki, ami barna foltot hagy a ruhán, és a kézen. Valójában a növény minden része - levél, szár, virág és gyökér - gyógyhatású és nagyon hasznos.

Lucerna, minden élelem atyja
A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az új korra tehető. A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Szárai elágazóak, levelei három ágúak. Virágja kékes lilás színű. Évelő növény, húsz, harminc cm magasra nõ. Minden talajban jól fejlődik, gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba. A termelők talajjavítónak használják. Nagyban is termelik takarmányozásra. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít. Szárítva szénának is használják.
Az emberi táplálkozásban nincs nagy hagyománya vidékünkön. Gyógyászatban inkább a fehér lóherének szentelnek nagyobb helyet. Ennek ellenére foglalkoznunk kell a lucernával, hiszen az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem szabad kihagyni, csak azért, mert a Kárpát medencében nincs emberi táplálásra vonatkozó hagyománya.
Az egyik legdúsabb klorofilban, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tart, vagy éppen meggyógyíthat.

 Legfőbb hatóanyagai:

- Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin,

- B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin (A B17 vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják számon.)

- a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához.
 
Szervezetünkre gyakorolt hatásai
- Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot. Különleges összetevője a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavval.

- A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.

- A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, s a menopausa után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen.

- A jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet.

- A lucerna magas klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában.

- Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban.

- A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül.

- A lucerna mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.

- Rendkívüli klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből. 
- Az egyik okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Így megtalálható a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri és szív-betegség gyógyításában.

Vérnyomás kiegyenlítő: Minden anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények keményedése egy bizonyos kor után bekövetkezik. A lucerna képes a magas vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.

Anémia A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben.

Csont és fogak Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz. Ugyancsak ennek az ásványnak köszönheti, hogy szív izomerősítőként is számon tartják.

KöszvényA köszvény nem új keletű betegség. Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst fogyasztottak, és nemigen mást. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat, csatlakozásokat. Nincs folyamatos fájdalom, de az idõ múlásával mind gyakrabban jelentkezik. A lucerna lúgos hatása kioldja a csuklókból a húgykősavat, és ha rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is gyógyulhatunk.

Étvágygerjesztő: Rendkívül jó étvágygerjesztő tevékenységét annak köszönheti, hogy tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek az emésztéshez szükségesek. Ily módon a gyomorban hamarosan javul az emésztés.

Hajnövesztő: Ha sárgarépa lével, vagy salátalével keverve isszuk, elősegíti a haj növekedését, erősödik a köröm, valamint jó hatással van a bőrre.

Forrás:

http://www.naturegift.eoldal.hu/cikkek/gyermeklancfu--taraxacum-officinale-.html

http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/lucerna.html

Nagy ölelés,
Iza

Nincsenek megjegyzések: