2014. augusztus 13., szerda

ÉLŐ reggeli ital; uborka – saláta – nektarin – banán – petrezselyemzöld



A hét közepénél járunk, ezért most már ideje elkezdeni egy picit durvulnunk :)

Aki velem együtt készítette el hétfőn és kedden a reggeli nyers Shrek italokat, azt tapasztalhatta, hogy finom és édes, amit leginkább a banán és a gyümölcsök természetes édes íze hozott ki. Melléjük semleges ízű zöld leveleket tettem, mint a spenót vagy a saláta.

A hét második felében is nagyon figyelek arra, hogy ízletes, természetes, zöld italokat mutassak meg Nektek. De akivel szeretnétek megszerettetni ezeket az egészséges italokat, akkor  inkább a hétfőn vagy a kedden bemutatottat válasszátok.

A maiban a kígyóuborka kap hangsúlyt. Nagyon magas, 96 %-os víztartalma rendkívül jól hidratálja szervezetünket amellett, hogy 100 g-ban csak 15 kalória van. Emellett csökkentettem a banán mennyiségét.
ÉLŐ reggeli ital; uborka – saláta – nektarin – banán – petrezselyemzöld
Hozzávalók 2 személyre:

  • Fél kígyóuborka (héjával együtt)
  • 1 nektarin
  • Fél banán
  • 1 kis makornyi saláta
  • 2 kis szál petrezselyemzöld
  • 1 - 1,5 dl tisztított víz
Elkészítés:

Minden hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és turmixoljuk össze. Előtte az uborkát reszeljük le a reszelt tészta reszelőn vagy egy nagyobb lyukú reszelőn, a salátát is tépkedjük szét, a nektarint vágjuk darabokra, illetve a petrezselyemzöldet is vágjuk közepesen apróra. Fontos, hogy az uborkának hagyjuk rajta a héját!
Élő reggeli ital alapanyagok, turmixolás előtt
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Miért jó az uborka?

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalom 100 g-ban:
Fehérje: 0.6 g
Zsír: 0,1 g
Szénhidrát: 3,6 g

Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti.

Tápértéke csekély. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük.
A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.

Érdekesség

Az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak.Ismeretes olyan írás is, amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt. Termesztését a császári kertekben úgy oldották meg, hogy szekérre ültették és ezeket - időjárástól függően - hol a napra gurították, hol árnyékban tartották. Tiberius megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék el a "mozgó ültetvényeket".

Nagy ölelés :)
Iza







Nincsenek megjegyzések: