Hogyan lehetséges, hogy a NoCarb Noodle nem tartalmaz
sem szénhidrátot sem kalóriát?
Ez ellentmond mindannak, amit a tésztafélékről
tudunk!
A titok a NoCarb liszt fantasztikus tulajdonsága – a
kivételes nedvmegkötő képesség.
Képes saját tömegének akár háromszáz szorosát is
megkötni. Ezért a NoCarbNoodle 100 gr kész tésztában alig 4 g liszt van,
aminek a tápanyag tartalma igen elenyésző.
Az elfogyasztott tészta - a vízben oldódó növényi
rostjainak köszönhetően - mégis laktató. Étkezés után órákig jóllakottnak
érezzük magunkat. A gyomrot és a bélrendszert emésztésre serkenti, ezáltal több
kalóriát éget el szervezetünk, mint amennyit a tésztával bevittünk, ugyanakkor
ballasztanyagként végigvonul a bélrendszeren kitakarítva azt.
Minden diétába könnyen beilleszthető, azok, akik
szeretik a tészta ételeket, de egészségügyi állapotuk okán tartózkodniuk kell
tőle a NoCarbNoodle-val esélyt kapnak arra, hogy ne kelljen teljes mértékben
mellőzniük a kedvelt ételeket.
NoCarb szénhidrátmentes tészta. |
1. Alapanyag:
Konjac-ot elsősorban Délkelet-Ázsiában és Afrikában
termesztik illetve ültetik. Jelenleg nincs ültetési adat Amerikára és Európára
vonatkozóan. A termelés főleg Japán, Kína, Burma, Vietnam, Indonézia és más
ázsiai országokra jellemző.
Konjac - Genus Amorphophallus egy évelő növény.
Leginkább a szubtrópusi hegyvidéki és dombvidéki területek tengerszint feletti
800 méter magasságban nő, ahol az átlagos hőmérséklet 16 ℃ és a környezet
szennyezés is igen alacsony. Az ilyen kiváló földrajzi elhelyezkedésnek
köszönhetően a Konjac növény gumójából készült liszt rendkívül tiszta és kitűnő
minőségű. A liszt - továbbiakban NoCarb liszt - legfontosabb alkotóeleme a
glükomannán a növény vízben oldódó élelmi rostjai. A glükomannán egy
fantasztikus tulajdonsággal rendelkezik, ez a tulajdonság emeli ki a többi
vízben oldódó élelmi rost sorai közül és ennek köszönheti mérhetetlen
népszerűségét, a glükomannán molekulái képesek saját tömegüknél akár
háromszázszor több mennyiségű vizet megkötni. Minél jobb minőségű a liszt annál
nagyobb a nedvesség megkötő képessége.
A növény ehető része a lapos, kerek gumó, átlagosan
legalább 25 cm átmérőjű, világoszöld, sötétlila foltokkal. Szára vaskos, erős,
fás, levelei tenyér alakúak. Természetes élőhelyén gyér erdőkben nő.
A Konjac gumó nagyon tápláló, alkotó elemeit tekintve:
- több mint 45%-át, a glükomannán teszi ki,
- 9,7% nyers fehérje,
- 7,8% legalább 16 különböző féle aminosav,
- 2,5%-ot tartalmaz a 7 esszenciális aminosavból
- ásványi anyagok, mint kalcium-, foszfor-, vas-, cink , mangán, króm és réz
- alacsony kalóriatartalom,
- alacsony zsír-és magas rost tartalommal.
A NoCarb liszt élelmi rostjai a legkiválóbb a vízben
oldható élelmi rostok közül, amit a természet nyújthat az embernek. A lisztben
található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztő enzimek és az
emésztő szervek, ezért nem tudnak előállítani kalóriát belőle. Ugyanakkor a
növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra,
felgyorsítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. Diétás rostoknak
pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség
kialakulását gátolják meg.
A japánok "vértisztító", valamint "a
bélrendszer kéményseprője" névvel illetik. Az amerikaiak
"életmentő" ételnek tartják a nyugatiak "civilizációs betegségei
ellen."
Gazdag vízben oldódó élelmi rostjainak köszönhetően
javítja közérzetünket, enyhíti fáradságérzetünket és kiválóan alkalmazható
bármilyen étrendbe. Így az utóbbi években nagyon népszerűvé vált az egész világon,
„mágikus”, „elképesztő” „szuperegészséges” jelzőkkel illetik.
A fő kémiai komponensek:
A konjak egyedülálló táplálkozási tulajdonságokkal
rendelkezik. Minden 100 g konjak gumó, tartalmaz kb.50 gramm glükomannánt.
Minden 100 gramm NoCarb liszt tartalmaz 1,64 g
fehérjét, 0,004 g zsírt, 57 mg foszfort, vasat 4.06 mg, 123 mg cinket, 0,2 mg
mangánt, 0.25 chromiumot, 0.08 mg rézet és 79.37mg glükomannánt.
- A glükomannán egy nagy molekulájú vegyület, amely szuper abszorbens, a molekulák mérete képes száz- háromszáz szorosára duzzadni miután magába szívta a vizet. Nem lehet könnyen megemészteni és nem szívódik fel evés után, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat, segíthet a magas vérnyomás csökkentésében valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében/gyógyításában.
- Fehérje és az aminosavak: A Konjac gumó tartalmaz 5% -10% nyers fehérjét és 6,8% -8,0%legalább 16 féle aminosavat (ezen belül 7 esszenciális aminosavat.) Az Amorphophalluskonjac kb. 16-18 aminosavat tartalmaz 6,283%, mértékben,ebből 2,634% az esszenciális aminosav tartalom.
- Ásványi anyag tartalom: A Konjacgazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Co
- A csodálatos élelmi rost: Az élelmi rost az ehető növényi részeknek az a komponense, amit az emberi szer-vezet nem tud ugyan megemészteni, de a tápcsatorna alsó részében az ott élő baktériumok többé-kevésbé képesek feldolgozni. Élelmi rost elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben (pl. bab, borsó, lencse), magvakban (pl., dió, mogyoró, mák, szezámmag), valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben, pelyhekben, korpában, müzliben található. Felosztásuk oldódási képes-ségük alapján történik: vízben oldódó, és vízben nem oldódó csoport. A táplálkozási felmérések szerint hazánkban a szükséges élelmi rost mennyiségnek körülbelül a felét fogyasztjuk el.
Miért szükséges?A vízben oldódó
élelmi rostok (pl. glükomannán, pektin, bétaglükán, inzulin rezisztens
keményítő) hozzájárulnak a vércukor- és a koleszterinszint csökkentéséhez,
mivel késleltetik ezek bélből történő felszívódását. Belőlük a vastagbélben élő
baktériumok hatására a tápcsatorna egészségét védő tápanyagok képződnek. A
vízben nem oldódó élelmi rostok (pl. cellulóz, hemicellulóz, lignin) elsősorban
a bélműködést szabályozzák, de vízkötő képességük miatt jóllakottság érzetet is
keltenek.
A NoCarb lisztben találhatóvízben
oldódó élelmi rostokhihetetlenül viszkózus anyagot képeznek és a bélfalakat egy
vékony filmréteggel vonják be. A glükomannán molekulái képesek megkötni a
koleszterint, csökkentik, illetve megakadályozzák a felszívódást, szabályozzák
az anyagcserét. Hatásos segítség lehet fogyásban, vércukor szint
szabályozásában, vérnyomáscsökkentésben, koleszterin szint csökkentésében. Többek
közt emiatt tartják a glükomannánt az egyik legjobb vízben oldódó növényi
rostnak.
2. Egészségre gyakorolt hatás:
A konjak egy jótékony lúgos élelmiszer. Különösen azok
számára, akik sok állati eredetű, savas élelmiszert fogyasztanak,fontos, hogy
rendszeresen iktassanak be táplálkozásukba lúgos kémhatású élelmiszereket is a
sav-bázis egyensúly elérése/fenntartása miatt. A NoCarb liszt különösképpen
alkalmas erre a célra. ANoCarb lisztből készült ételek nem csak a finom,
ízletes étkezést biztosítják számunkra, de hozzájárulnak az egészségünk és jó
közérzetünk megőrzéséhez, illetve segíthet a rák megelőzésében is.
a). Agyi-, szív- és érrendszeri betegségek
megelőzésében:
A koleszterin az egyik legfontosabb zsír a
szervezetünkben. A magas (LDL) koleszterinszint komoly kockázatot jelent
ugyanis lerakodva az érfalakra érelmeszesedést, szívinfarktust, agyvérzést
okozhat.
A NoCarb liszt alapú ételek fogyasztásával hatékonyan
csökkenthetjük ezeknek a betegségeknek a kialakulását mivel az élelmi rostok
megkötik, és nem engedik felszívódni a koleszterint. A rostok által felszívott
koleszterin a bélsárral kiürül az emberi szervezetből.
b). Emésztési problémák, székrekedés, bélrenyheség:
A rostoknak köszönhetően segíti az emésztést, megelőzi
a székrekedést és mozgásra készteti a beleket. Megtisztítja a bélfalakat,
majdhogynem leradírozza a lerakódásokat és segít a gyors kiürítésében.
Mindeközben vékony réteggel vonja be a bélfalakat, ami megakadályozza a zsírok
felszívódását.
c). Fogyókúra, vércukorszint, glutén érzékenység:
A NoCarb liszt alapú ételek kiválóan alkalmasak a
fogyni vágyóknak ugyanis alacsony a kalória tartalma – a NoCarb tészta -
mindösszesen 8Kcal tartalmaz100 gr termékben, szénhidrát és zsírmentes.
Glikémiás indexe alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet. Nem
tartalmaz glutént így a gluténra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Mindenki bátran fogyaszthat konjak alapú ételeket,
könnyen beilleszthető minden diétába. A legtöbb tészta alapú ételben bátran
helyettesíthetjük a hagyományos tésztát a NoCarbNoodle-val.
3. A NoCarb liszt felhasználási
területei:
Az élelmiszer és sütőiparban alapanyagként és
adalékanyagként is használják. Pudingok, zselék, kenyér és sütemények
sütéséhez, valamint ételek sűrítésére és tésztafélék gyártására használják.
Az elmúlt években, kivételes tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre szert tevő konjak-glukomannánt a gyógyszeripar is felfedezte. Napjainkban számtalan táplálék-kiegészítő készítményben jelen van – fogyást elősegítő készítmények, koleszterin szint csökkentésére szolgáló termékekben, székrekedés és IBS (Irritábilis Bél Szindróma) kezelésére használható termékekben, stb.
Az elmúlt években, kivételes tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre szert tevő konjak-glukomannánt a gyógyszeripar is felfedezte. Napjainkban számtalan táplálék-kiegészítő készítményben jelen van – fogyást elősegítő készítmények, koleszterin szint csökkentésére szolgáló termékekben, székrekedés és IBS (Irritábilis Bél Szindróma) kezelésére használható termékekben, stb.
4. Miben különböznek a NoCarb liszt
élelmi rostjai a többi vízben oldódó növényi rosttól?
A NoCarb liszt legfontosabb alkotóeleme a
konjak-glükomannán.
- a konjak-glükomannán a természetben fellelhető legviszkózusabb növényi rost – rendkívül viszkózus anyagot képez
- a konjak-glükomannánnak van a legnagyobb molekulatömege az összes, a tudomány által ismert élelmi rost közül – molekulatömege 200,000-2,000,000 Dalton közt mozog
- a vízben oldódó növényi rostosl közül a konjak-glükomannánnak van a legnagyobb nedvesség megkötő képessége – képes saját súlyának akár háromszázszorosát felszívni és megkötni
- konjak-glükomannán egyaránt képezhet reverzibilis vagy termikusan irreverzibilis gélt.
http://www.szenhidratmentesteszta.hu/nocarbnoodle.html
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése