2014. augusztus 17., vasárnap

MÁKOS METÉLT, 0 % zsír, 0% szénhidrát!



Csak 22,5 kalória a teljes adag tészta, mák nélkül!

Imádod a tésztás ételeket, de már rég száműzted az étlapodról, mert nagyon sok kalóriát tartalmaznak, hízol tőlük!? Én igen :)

Sokszor eszedbe jut, hogy jajj Istenem, de jó lenne egy kis mákos metélt, jó édesen, sok-sokkk mákkal?

Mutatok egy olyan variációt, amit ha megeszel NO bűntudat!

IMÁDOM a mákot, Nőknek különösen fontos a csontritkulás megelőzése miatt de számos jótékony hatása is van. Erről külön fejezetben írok.

Emlékszem Anyu annyira finoman csinálta; frissen készítette a széles metéltet (fehér lisztből, tojásból), megfőzte, pici olajban megforgatta a tésztát és kristály cukros frissen darált mákkal megszórta. Isteni volt!!

Az elmúlt időkben nagyon ritkán készítettem el, mert hatalmas így a kalória értéke.  Valamit ki kellett találnom, hogy büntetlenül, nem igazán nézve a mennyiséget fogyasszam el gyerekkori kedvencemet.
Amint látjátok, én nem sajnálom a mákot; inkább nevezhetném metéltes máknak, mint mákos metéltnek :)
Mákos metélt.
 Hozzávalók:

  • 1 zacskó NoCarb széles metélt
  • Ízlés szerint: Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő, pici Himalaya só
  • Ízlés szerinti mennyiségű darált mák
  • 1-2 teáskanál kókuszolaj

 Elkészítés:

A tésztát vegyük ki a csomagból, hideg folyó vízzel jól mossuk át. Tegyünk fel vizet főni, tegyük bele a sót. A tésztát dobjuk bele és kb. 1 percig "főzzük", majd szűrjük le és szórjuk rá a cukorhelyettesítővel édesített mákot és locsoljuk rá a kókuszolajat (ez utóbbi elhagyható).

Tipp: pici citromhéjat reszelhetünk a mákba :)

1 jó nagy adagot tudtam elkészíteni, az igazság az, hogy kétszerre is elég lett volna :D

Hogy milyen tészta is ez a NoCarb tészta?
Hogyan lehetséges, hogy a NoCarbNoodle nem tartalmaz sem szénhidrátot sem kalóriát? Ez ellentmond mindannak, amit a tésztafélékről tudunk!

A titok a NoCarb liszt fantasztikus tulajdonsága – a kivételes nedvmegkötő képesség.

Képes saját tömegének akár háromszáz szorosát is megkötni. Ezért a NoCarbNoodle 100 gr kész tésztában alig 4 gr liszt van, aminek a tápanyag tartalma igen elenyésző.
Az elfogyasztott tészta - a vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően - mégis laktató. Étkezés után órákig jóllakottnak érezzük magunkat. A gyomrot és a bélrendszert emésztésre serkenti, ezáltal több kalóriát éget el szervezetünk, mint amennyit a tésztával bevittünk, ugyanakkor ballasztanyagként végigvonul a bélrendszeren kitakarítva azt.
Minden diétába könnyen beilleszthető, azok, akik szeretik a tésztaételeket, de egészségügyi állapotuk okán tartózkodniuk kell tőle a NoCarbNoodle-val esélyt kapnak arra, hogy ne kelljen teljes mértékben mellőzniük a kedvelt ételeket.

1. Alapanyag:
Konjac-ot elsősorban Délkelet-Ázsiában és Afrikában termesztik illetve ültetik. Jelenleg nincs ültetési adat Amerikára és Európára vonatkozóan. A termelés főleg Japán, Kína, Burma, Vietnam, Indonézia és más ázsiai országokra jellemző.
Konjac - Genus Amorphophallus egy évelő növény. Leginkább a szubtrópusi hegyvidéki és dombvidéki területek tengerszint feletti 800 méter magasságban nő, ahol az átlagos hőmérséklet 16 és a környezet szennyezés is igen alacsony. Az ilyen kiváló földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően a Konjac növény gumójából készült liszt rendkívül tiszta és kitűnő minőségű. A liszt - továbbiakban NoCarb liszt - legfontosabb alkotóeleme a glükomannán a növény vízben oldódó élelmi rostjai. A glükomannán egy fantasztikus tulajdonsággal rendelkezik, ez a tulajdonság emeli ki a többi vízben oldódó élelmi rost sorai közül és ennek köszönheti mérhetetlen népszerűségét, a glükomannán molekulái képesek saját tömegüknél akár háromszázszor több mennyiségű vizet megkötni. Minél jobb minőségű a liszt annál nagyobb a nedvesség megkötő képessége.
A növény ehető része a lapos, kerek gumó, átlagosan legalább 25 cm átmérőjű, világoszöld, sötétlila foltokkal. Szára vaskos, erős, fás, levelei tenyér alakúak. Természetes élőhelyén gyér erdőkben nő.

A Konjac gumó nagyon tápláló, alkotó elemeit tekintve:
  • több mint 45%-át, a glükomannán teszi ki,
  • 9,7% nyers fehérje,
  • 7,8% legalább 16 különböző féle aminosav,
  • 2,5%-ot tartalmaz a 7 esszenciális aminosavból
  • ásványi anyagok, mint kalcium-, foszfor-, vas-, cink , mangán, króm és réz
  • alacsony kalóriatartalom,
  • alacsony zsír-és magas rost tartalommal.
A NoCarb liszt élelmi rostjai a legkiválóbb a vízben oldható élelmi rostok közül, amit a természet nyújthat az embernek. A lisztben található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak előállítani kalóriát belőle. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. Diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.
A japánok "vértisztító", valamint "a bélrendszer kéményseprője" névvel illetik.
Az amerikaiak "életmentő" ételnek tartják a nyugatiak "civilizációs betegségei ellen."
Gazdag vízben oldódó élelmi rostjainak köszönhetően javítja közérzetünket, enyhíti fáradságérzetünket és kiválóan alkalmazható bármilyen étrendbe. Így az utóbbi években nagyon népszerűvé vált az egész világon, „mágikus”, „elképesztő” „szuperegészséges” jelzőkkel illetik.
A fő kémiai komponensek:
A konjak egyedülálló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik.
Minden 100 g konjak gumó, tartalmaz kb.50 gramm glükomannánt.
Minden 100 gramm NoCarb liszt tartalmaz 1,64 g fehérjét, 0,004 g zsírt, 57 mg foszfort, vasat 4.06 mg, 123 mg cinket, 0,2 mg mangánt, 0.25 chromiumot, 0.08 mg rézet és 79.37mg glükomannánt.
  • A glükomannán egy nagy molekulájú vegyület, amely szuper abszorbens, a molekulák mérete képes száz- háromszázszorosára duzzadni miután magába szívta a vizet. Nem lehet könnyen megemészteni és nem szívódik fel evés után, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat, segíthet a magas vérnyomás csökkentésében valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében/gyógyításában.
  • Fehérje és az aminosavak
    A Konjac gumó tartalmaz 5% -10% nyers fehérjét és 6,8% -8,0%legalább 16 féle aminosavat (ezen belül 7 esszenciális aminosavat.) Az Amorphophalluskonjac kb. 16-18 aminosavat tartalmaz 6,283%, mértékben,ebből 2,634% az esszenciális aminosav tartalom.
  • Ásványi anyag tartalom
    A Konjac gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Co
  • A csodálatos élelmi rost
    Az élelmi rost az ehető növényi részeknek az a komponense, amit az emberi szer-vezet nem tud ugyan megemészteni, de a tápcsatorna alsó részében az ott élő baktériumok többé-kevésbé képesek feldolgozni. Élelmi rost elsősorban a zöldsé-gekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben (pl. bab, borsó, lencse), magvakban (pl., dió, mogyoró, mák, szezámmag), valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült termé-kekben, pelyhekben, korpában, müzliben található. Felosztásuk oldódási képes-ségük alapján történik: vízben oldódó, és vízben nem oldódó csoport. A táplálkozási felmérések szerint hazánkban a szükséges élelmi rost mennyiségnek körülbe-lül a felét fogyasztjuk el.

    Miért szükséges?A vízben oldódó élelmi rostok (pl. glükomannán, pektin, bétaglükán, inzulin rezisztens keményítő) hozzájárulnak a vércukor- és a koleszterinszint csökkentéséhez, mivel késleltetik ezek bélből történő felszívódását. Belőlük a vastagbélben élő baktériumok hatására a tápcsatorna egészségét védő tápanyagok képződnek. A vízben nem oldódó élelmi rostok (pl. cellulóz, hemicellulóz, lignin) elsősorban a bélműködést szabályozzák, de vízkötő képességük miatt jóllakottság érzetet is keltenek.

    A NoCarb lisztben található vízben oldódó élelmi rostok hihetetlenül viszkózus anyagot képeznek és a bélfalakat egy vékony filmréteggel vonják be. A glükomannán molekulái képesek megkötni a koleszterint, csökkentik, illetve megakadályozzák a felszívódást, szabályozzák az anyagcserét. Hatásos segítség lehet fogyásban, vércukor szint szabályozásában, vérnyomáscsökkentésben, koleszterin szint csökkentésében.
    Többek közt emiatt tartják a glükomannánt az egyik legjobb vízben oldódó növényi rostnak.

Hogy milyen hatást gyakorol az egészségre?
Ezt megtudhatod a Fontos tudnivalók címkére kattintva, illetve a NoCarb a szénhidrátmentes tészta című bejegyzésből :)

Nagyon jó étvágyat a mákos metélthez!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: