2014. szeptember 19., péntek

Grillezett lazac, tökmagos spenóttal.




Nagyon vártam már, hogy időm legyen leírni ezt a nagyon-nagyon egészséges és egyszerű ebéd vagy akár vacsorának is kiváló étel receptjét.

Azt viszont alig merem leírni, hogy mindössze 18 perc alatt elkészült. Onnantól kezdve, hogy megmostam a spenótot egészen addig, míg a fotón látható tálalást megcsináltam.

Grillezett lacaz, tökmagos spenóttal.
Sokszor hallom, hogy az egészséges életmód sok időbe és pénzbe kerül. Ennek a bejegyzésemnek a szerkesztése több időbe kerül, mint amit sütöttem-főztem lazacos finomság. Boldogságom pedig ha tetszik Nektek és ha elkészítitek, ízlik is :)

Úgyhogy csak bátorítani tudlak Benneteket, hogy otthon is tudtok testmozgást végezni, illetve ha ételről van szó, akkor friss, tápláló, rostdús, viszonylag zsírszegény, egészséges ételeket készítsetek magatoknak vagy a család számára. Higgyétek el nem kerül több időbe és költésben is közel ugyanott fogtok járni. 

Mert ezek az ételek laktatnak, kevesebbet eszünk belőlük, rost- és vitamin dúsak. Gondoljatok bele, hogy az egész emésztőrendszeren végighaladnak. Jó meggondolni mit teszünk a szánkba. A benzines kocsi sem megy gázolajjal sokáig! Talán semennyit.?

A sok szénhidrát fogyasztással lehet elérjük, hogy jól lakottnak érezzük magunkat. De kérdezem én; milyen ásványi anyagot, rostot, élő vitamint tudtok mondani egy felfújt, fehér lisztből készült zsemlében, kakaós csigában? 

Az elfogyasztott folyadékkal a rostban gazdag élelmiszerek térfoga nő a gyomorban. A rostok támogatják beleink egészséges működését.
 
Emellett nem következik be a déli ebéd vagy egyéb étkezések után a kaja kóma, amit egy „jó kis szénhidrátdús” (krumpli+tészta, stb.) + cukros, gépi cappuccino után szoktunk érezni. Az egészséges (nem feltétlen fogyókúrás) ételek vércukorszintünket nem emelik az egekbe.

Az egészséges életmódot élőknél az étkezéssel bevitt cukrokat, az inzulinhormon teljesen korrekten el tudja szállítani a sejtekbe. (Most az öröklött betegségekről eltekintek). Tehát nem fordul az elő, hogy csak bizonyos szervek veszik fel a vér által szállított cukrot. 

Azonban az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a finomított, tartósítószeres, félkész és tiltólistás édesítővel édesített, stb. ételek rendszeres fogyasztása esetében az is előfordulhat, hogy szénhidrát-anyagcsere zavar keletkezik. Azaz csak bizonyos szervek veszik fel a cukrot a vérből, a többi cukor a vérben marad
Így a hasnyálmirigyet arra készteti, hogy rendet rakjon, azaz termeljen több inzulint, ami által a cukor felszívódna a sejtekbe és csökkenne a vér cukorszintje. 

Eredmény: magas vércukorszint mellé magas inzulinszint is társul, ami nem csak a szöveteket roncsolhatja de szerveinkben is kárt okozhat. 


Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája.

A lazacos spenótos ebéd/vacsi hozzávalói:
  • Friss lazac
  • spenót
  • Fél evőkanál igazi vaj
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • Pár szem sótlan tökmag
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors
  • Fél citrom
Elkészítés:
  • Az elkészítéskor a nyers lazacra tegyünk pici sót és frissen őrölt borsot
  • A serpenyőbe tegyünk olíva olajat és ha felforrósodott (elektromos tűzhelyen 7-es fokozat) tegyük bele a lazacszeleteket (pikkely nélkül, lehet rajta bőr is de én most leszedtem) és mindkét oldalát 3-3 percig süssük. Tovább ne mert kiszárad. Onnan látod, hogy egyik oldala jó, hogy a feléig már főtt/sült színű a húsa.
  • A spenótot mossuk meg és tegyük lábasba a vajjal és pici sóval. A mosás által rajta maradó víz elegendő a pároláshoz. Lehet még belereszelni pici fokhagymát is. Vigyázzunk arra, hogy ne pároljuk nagyon plötyire. Azaz egy picit ropogjon.
  • Tálaláskor csepegtessünk néhány csepp citromlevet (igazit) a halra és szórjuk meg a tökmaggal.
Tipp: pirított szezámmaggal is finom.

Spenót élettani jelentőségéről is olvashatsz ITT.
Hogy miért együnk halat, arról pedig ITT olvashatsz.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: