2014. szeptember 4., csütörtök

Mousse au chocolate quinoa-val.



Magyarul csokoládémussz. A mousse francia eredetű szó és habot jelent.

Nemrég írtam, hogy a quinoa milyen egészséges és hogy bátran használjuk, mert elkészítése végtelenül egyszerű és sokoldalú.

Szeretném Nektek megmutatni, hogy sós változatán kívül – nálam a fasírt verzióját – láthattátok, milyen fincsi, elegáns desszertet is lehet belőle varázsolni :)

Biztos emlékeztek arra, hogy egy kicsit sok quinoát főztem meg a kelkáposztás quinoa fasírthoz. Egy picit ettem belőle nyersen is de még maradt. Gondolkodtam mit kellene belőle készíteni, mígnem megláttam az egyik szakácskönyvemben a mousse-t. 

Ááá, gondoltam megvan!!! Készítek egy fehérjedús, tápláló desszertet :), ami

Gluténmentes, cukormentes, tejmentes!


Így született meg a csokoládé mousse quinoával :)

Mousse au chocolate quinoával.

Nagyon könnyű elkészíteni és egy igazán légies, könnyű textúrájú, habos, csokis finomságot tudtok majd kanalazni.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 200 g főtt quinoa (a száraz quinoát nagyon picit sós, kétszeres mennyiségű vízben főzzük)
  • 5 egész tojás (ebből csak 4-nek hasznájuk fel a sárgáját, 5-nek a fehérjét)
  • 2,5 csapott evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 2 csapott teáskanál Dia-Wellness vaníliás cukor
  • 1 csapott evőkanál zsírszegény Holland kakaópor (Nature cookta)
Elkészítés:
  • 4 tojás sárgáját a 2,5 csapott evőkanál DW cukorhelyettesítővel addig verjük robotgéppel, míg a tojássárgája kifehéredik. Ezután tegyük bele a kakaót és ezzel is verjük még egy kicsit.
  • A masszát öntsük bele a turmix gépbe, majd a főtt quinoát is. Turmixoljuk össze.
Quinoa és a kakaóval, DW cukorhelyettesítővel kikevert tojássárgája.

  • Egy másik tálba tegyünk bele 5 tojás fehérjét és kezdjük el felverni. Mikor már majdnem kész, tegyük bele a 2 csapott teáskanál DW vaníliás cukrot. Addig verjük, míg ha felfordítjuk a tálat, a fehérje nem esik, folyik ki, azaz jó keményre.
  • Ha ezzel megvagyunk a csokoládés masszát tegyük a tojásfehérjésbe és óvatosan, hogy a fehérjéből ne kavarjuk ki az összes levegőt (ez adja a könnyedségét a mousse-nak) kavarjuk össze.
Quinoa-s, kakaós massza + kikevert tojásfehérje.

Kész mousse tálalás előtt.
Kész is! Tegyük poharakba és 1-2 órára tegyük hűtőbe.

Én ennyi időt nem bírtam ki :))

Úgy kell számolni, hogy a száraz quenoa-ból háromszoros főtt quinoa lesz. Tehát 200 g főtthöz kb. 70 g szárazat kell megfőzni.
Mindíg amennyi tojás sárgáját használunk, ahhoz képest 1 plusz tojásfehérjét verjünk fel.

Tipp: pici chillit is tehetünk bele a végén, ha valaki az extrém ízeket kedveli. Cukor- és gluténmentes, magas kakaótartalmú étcsokoládéval a tetejét megszórhatjuk.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: