2014. október 1., szerda

Bioaktív anyagok jelentősége táplálkozásunkban.


Mi is az a bioaktív anyag? 

Itt nem az elcsépelt, trendi bio kifejezésről van szó. Ennél sokkal komolyabb, mégis nagyon egyszerű élettani dolgokról.

Biológilag aktív élelmiszerek.
A bioaktív anyag fogalma: Az ismert tápanyagoknál jóval hatékonyabbak, előnyös élettani hatásaik révén egészségvédők: vagyis több, mint tápanyagok, a tápanyagok extra dimenzióját képezik.

Feladatai:
  •  az emberi szervezet harmonikus működése: homeosztázis
  •  betegségek megelőzése
  • betegségek gyógyítása
Egészségügyi szakemberek és táplálkozáskutatók az utóbbi évtizedben még inkább felhívták a figyelmet, az úgynevezett bioaktív anyagok egészségre gyakorolt jótékony hatásaira.

Mintegy 10.000 ismert bioaktív anyagról van szó, amelyeket másodlagos növényi anyagoknak is neveznek. Fő pozitív tulajdonságuk, hogy képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat, a sejtpusztító szabadgyököket, jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, nem utolsó sorban elősegítik a környezetből származó mérgek kiválasztását.


A legfontosabb bioaktív anyagoknak a következőket tartják:

Szulfidok: valóságos csodaszernek tekintik, mivel serkentik az immunvédekezést, csökkentik a magas vérnyomást, hozzájárulnak az emésztés serkentéséhez, megelőzik a daganat kialakulását, antioxidáns hatásúak és gátolják a gyulladást.

Karotinoidok: A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek igen sok gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak, s egyikük-másikuk élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét kölcsönzik. A karotinok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes antioxidánsok, és sokoldalú betegségmegelőző hatással is rendelkeznek. 

A karotinoidok fő előnye antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.

A lutein, a likopin, az alfa- és a béta-karotin daganatmegelőzőként és antioxidánsként hatnak, ugyanakkor az immunrendszert is stimulálják. Fellelhetők a paradicsomban, a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben, a grapefruitban.

Polifenolok: Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy, a polifenoloknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáló analízis eredménye szerint például a polifenolok azáltal védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, hogy csökkentik a koleszterin mennyiségét és a vérnyomást, valamint javítják az erek rugalmasságát, ami a szív- és érrendszeri betegségeknek is indikátora.

A polifenolok hatása függ a beviteli forrás (étel, ital) szerkezetétől, annak emészthetőségétől, „biológiai hozzáférhetőségétől” (ezért fontos, hogy bioaktív formában fogyasszuk!), illetve attól is, hogyan alakul át a szervezetben.

A káposztában, a gabonafélékben, a szőlőben, az áfonyában, a hagymában, a vörösborban, a málnában és a zöldbab-félékben fordulnak elő. Daganatmegelőző és immunerősítő, az előbbi bioaktív anyagokhoz hasonlóan szintén antioxidánsok.

Terpének: Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk. Ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát. 

Azonban a terpének jelentősége messze túlmutat a hétköznapi alkalmazásokon, kiemelt és sokoldalú szerepet játszanak biológiai folyamatokban is. A növények, állatok és a mikroorganizmusok által termelt terpének lehetnek például molekuláris hírvívők az élőlények közötti információcserében, illetve a biológiai védekezésben játszhatnak kulcsszerepet. Ennek következtében egyáltalán nem meglepő, hogy a népi gyógyászatban használt növényi hatóanyagok jelentős része terpén.

Ebbe a csoportba sorolható a citrusolaj és a mentol is. Elsősorban a köményben, a mentában és a citromban fordulnak elő. Daganatmegelőző szerként tartják számon.

A fentiek nagy tanúlsága, hogy zöldségekből, gyümölcsökből fogyasszunk minél többet feldolgozatlanul. Tehát amit a boltban lehet kapni rostos leveknek, cukrozott kompótoknak, gyümölcsjoghurtoknak az ég világon semmi köze nincs a természetes, élő enzimeket tartalmazó, friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez!

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, így bárki  bármilyen életmódváltást kezd el, előtte szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával!


Jó egészséget kívánok!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: