2014. október 21., kedd

Gyros tallérkák; élő, natúr nasi.

Szerintem nincs olyan ember a Földön, aki soha nem nasizik a főétkezések között.

Valakinek a munka és egyéb elfoglaltságok miatt sajnos eltolódnak az étkezések időpontjai. Nem azt mondom, hogy mindig ugyanabban az időben kell enni, de ha kimaradnak étkezések, akkor az eléggé megbolondítja a szervezetet, hiszen nem tudja, hogy most mi is történik.

Napi 5-ször kellene étkezni! Az aktívan sportolóknak 2-3 óránként.

A legnagyobb baj ha a főétkezések elmaradnak vagy a rohanás miatt csak úgy bekapunk valamit futtában, ami nem egészséges csak úgy érezzük, hogy oltja éhségünket, eltelít bennünket. Ilyen pl. egy kakaós csiga gépi cappuccinóval/kávéval vagy pogácsa vagy valami nápolyi, pizza, chips, hogy rágjunk valamit.

Mindig szánj időt a főétkezésekre, mert semmi nem fontosabb az egészségednél. 

Dolgozz bármilyen munkahelyen. Tudom nem egyszerű, de az sem lesz egyszerű ha a megkeresett pénzt gyógyszerekre kell majd költened vagy éppen táppénzre kell majd jönnöd. Hiszen az egészséged romlani fog a kihagyott vagy a rendszertelen étkezések miatt (egy idő után szervezeted majd nem bírja tovább). Téged is bosszantani fog, hogy nem tudsz úgy koncentrálni a munkahelyen, Ingerültebb, kedvetlenebb, feszültebb leszel vagy éppen nem érted, hogy miért pörögsz túl. Hidd el főnökeid sem fognak majd örülni, hogy betegséged miatt nem teljesítesz majd úgy, ahogy elvárják.

Napi néhány percet igen is szánj magadra, étkezéseidre a rengeteg munka közepette. Szabadidődben pedig a sportra.

Visszatérve a nasira.
Gyros tallérkák, natúr, élő nasi.
A natúr, kézműves, egészséges nasik nagyon drágák. 100- 150 g-ért, akár 600,-Ft-t vagy még többet is elkérnek. Ma voltam egy bioboltban lecsekkkoltam, 80 g-os volt hétszázvalamennyiért :(

Érdemes otthon elkészíteni saját kézműves nasidat.

Jó ha mindig van nálad, mert ha rágni szeretnél valamit, tudj mihez nyúlni és ne vegyél meg hülyeségeket, amik nem hogy táplálják hanem inkább terhelik szervezetedet.

Gyerekeknél az elhízás elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ha ők bármikor benyúlnak a hűtőbe, felnyúlnak a zsanna mannás polcocskára, az egészséges és tápláló legyen. Nézd meg a hűtőd, valóban így van? Ha nem, akkor rendezd át, ürítsd ki, töltsd fel egészséges élelmiszerekkel. A Te felelősséged, hogy kiskorú gyermekedet mivel táplálod! A cukrozott gyümölcsjoghurt nem az!! 

Készítettem egy olyan nasit, amit tízóraira, uzsonnára, bármikor fogyaszthatsz. Csupa élő összetevőket tartalmaz. Beleteheted egy kis dobozba és azonnal viheted magaddal.

Hozzávalók 150 db kis tallérhoz (2 nagy tepsi):

Nedves hozzávalók:
  • 2 nagy, lédús paradicsom (az enyém 472 g volt)
  • Kb. 5-6 db szárított paradicsom (olajban szokták árulni)
  • 2-3 lapos teáskanál Himalaya só
  • Kb. 3 csapott evőkanál bio gyros fűszerkeverék
  • 1 csapott teáskanál őrölt chili

Száraz hozzávalók:
  • 200 g finomra őrölt lenmag (én a Dénes natura őrölt lenmagot használtam, ami az egész lenmag őrölt változata, nincs kivéve belőle semmi)
  • 120 g durvára őrölt lenmag (egész lenmagot az aprító gépben néhányszor forgass meg.)
  • 100 g egész napraforgó mag
  • 150 g csíráztatott hajdina
 Elkészítés:
  • A hajdinát előző nap csíráztatnunk kell, ezért ezzel kezd a műveletet (Hogy hogyan kell csíráztatni itt megtalálod. Nagyon egyszerű.) Ha a hajdina kicsirázott, hozzákezdhetünk a gyros tallérok elkészítéséhez (nem kell megvárni míg a hajdina megszárad).
  • A napraforgó magot áztassuk be egy fél órára, amíg a nedves hozzávalókat elkészítjük. (miután ázott, alaposan leszűrjük, de nem kell megvárni míg a mag megszárad, tehetjük azonnal a mixbe, azaz a száraz hozzávalókat öntsük egy tálba.
  • A nedves hozzávalókat a fűszerekkel turmixgépben pépesre turmixoljuk.
  • A kapott paradicsomos masszát összekeverjük a száraz hozzávalókkal
Száraz és nedves hozzávalók mix-e.

  • Ezután egy műanyag vágódeszkára kiöntjük (lehet, hogy 2 adagban kell majd csinálni) és egy spatula/kanál segítségével nagyon vékony, kb. 3 mm-es vastagságra elsimítjuk.
Gyros tallérkák masszájának szétkenése.

  • Kicsi pogácsa szaggatóval kerek formákat „szaggatunk”, amiket vagy szilikonos sütőlapra vagy sütőpapírra ráteszünk.
  • A sütőt előmelegítjük 90 fokra és betesszük fél órára a tepsiket légkeveréses üzemmódra. Akár több tepsit is betehetsz.
  • Ezután további 30 percig aszaljuk a tallérokat 90 fokon de úgy, hogy a sütő ajtaját 1-2 cm-re nyissuk ki. Így a nedvesség tud távozni.
  • Ezt követően vegyük le a hőfokot 60 fokra és aszaljuk tovább 3-4 óráig a gyros tallérokat, 1-2 cm-re kinyitott sütőajtó mellett. Ez idő alatt kb. óránként forgassuk meg a tallérokat.
Megaszalt gyros tallérkák.
A tallérok nem sülnek, hanem aszalódnak, így minden értékes tápanyag, élő enzim benne marad!

Ha aszalógéped van, úgy picit könnyebb, hamarabb aszalódik meg a finomság.

Nagyon jó nasizást! Ha marad belőle egy dobozba tedd bele (műanyag/üveg) és mikor megkívánod csak vedd elő :)
Gyros tallérkák, natúr, élő nasi.
Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: