2014. október 9., csütörtök

Nyers karfiol rizs; zöldségekkel és grillezett ordával.



Csupa-csupa egészséges étel egy tányéron. Tökéletes ebéd vagy vacsora az egész család számára ez a finomság :)
Zöldséges karfiol rizs, grillezett ordával.
Sokszor már nem is tudjuk, hogy köretként mit készítsünk

A saláta néha uncsi, a burgonya köretnek megszokott de vele sok bajunk is van. Az egyik, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és ezáltal jelentős szerepet játszik a metabolikus szindróma és az elhízás kialakulásában. Vagyis a szívbetegség egyik okozója.

A burgonya az egyik legmagasabb glikémiás indexű és telítettségű élelmiszer.

A rizst nagyon sokszor használják az aktívan sportolók, testépítők mint szénhidrát forrást.

Ezen kívül még nagyon sok féle alapanyagból készíthetünk köretet de a legegészségesebb ha nyers zöldségekből állítjuk össze. Ezzel megadjuk szervezetünknek azokat az ásványi anyagokat, amelyekkel a szervezet sav-bázis egyensúlyát fenn tudjuk tartani. 

Egyszerűen csak kreativitás kell hozzá. Idő és pénz csak kevés!

Hogy miért? Mert ezt a köretet nem kell főzni és mert 3-4 db idény zöldség sem kerül nagyon sokba.

Amit az ordáról tudni érdemes.

Jó lenne ha ebből minél többet fogyasztanánk. Rendszeresen sportolóknak szinte alap tápláléknak kellene lenni. Utána kell nézni, hogy ahol laksz hol árulnak ordát. Én az őstermelőiben bízok. Helyi piacokon lehet rátalálsz. (én a MOM-nál vettem bivaly ordát a bio piacon).

Az ordát főleg juhtejből készítik, de tehéntejből és kecsketejből is szokták.
 

A sajtok közül az ordának van a legkevesebb természetes zsírtartalma 10-12 % (itt most a mesterségesen csökkentett zsírtartalmú készítményekről nem beszélek). 


Minimális szénhidrátot tartalmaz. A tej szénhidrát tartalma a savó kezelése során 90-95%-ban teljesen elvész. A savófehérje meghaladja a tojásfehérje biológiai értékét, miközben a tejfehérje csak megközelíti azt.


A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.


A tejsavó könnyen felhasználható, olcsó, egészséges alapanyag, a belőle készített termék immunerősítő, rákellenes hatású, érelmeszesedés gátló, vérrög (trombus) gátló. 
A savó oldott formában megőrzi a sajtkészítés során veszendőbe menő ásványanyagokat, B-vitaminokat.

Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.


Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető.

Amit a karfiolról tudni érdemes:

A káposztafélék (fejes káposzta, vörös káposzta,kelkáposzta, karalábé, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kínai kel, leveles kel) kiemelkedően sok kéntartalmú bioaktív anyagot, elsősorban glükózinolátokat és izotiocianátokat tartalmaznak. 
A szerkezetüket és biológiai hatásukat tekintve ide sorolható vegyületek jellegzetesen csípős-keserűízűek. Jellemzőképviselőik a sinigrin, glükoberin, glükorafanin, glükonapin.  

A daganatos betegségek közül a tüdő és az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát csökkentik. A legtöbbet a brokkoli, a bimbóskel, a karfiol és a kelkáposzta tartalmazza. Tárolás közben mennyiségük csökken. Ételkészítéskor hőhatására részlegesen lebomlanak illetve átalakulnak, de kíméletes konyhatechnikai eljárásokkal (pl. párolás, gőzben főzés) nagy részük megőrizhető. 


A karfiol élettani hatásai közül kiemelendő, hogy rendkívül alacsony az energiatartalma, így remekül illeszthető bármilyen diétás étrendbe. A belőle készíthető változatos ételeket tehát akkor sem kell nélkülöznünk, ha éppen felesleges kilóinktól szeretnénk megszabadulni.


Azonban nem csak az egészséges testsúly elérésében játszik szerepet a növény, hiszen a karfiol élettani hatásai között megtalálhatjuk az immunrendszer erősítését, s mint a legtöbb káposztaféle, a karfiol is védelmet nyújt a megbetegedések ellen kéntartalmú vegyületének köszönhetően

Az sem elhanyagolható, hogy C-vitamin raktárainkat is feltölthetjük segítségével, s ez minden területen érezteti jótékony hatását számunkra. Némi puffasztó hatása miatt az emésztőszervi megbetegedéssel küzdők számára nem ajánlott, de mindenki más körében nagyon kedvelt a zöldség.


Kálium, cink és vas tartalma miatt a karfiol élettani hatásai csak még kedvezőbbek. 

Zöldséges, nyers karfiol rizs.
 Hozzávalók 1 adag karfiol rizshez:
  • 3-4 karfiol rózsa
  • Kb. 3-4 cm répa
  • 1 egész fehérrépa
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyem levél
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors
  • Pici olíva olaj az orda sütéséhez.
 Elkészítés:
  • A karfiol rózsákat, a petrezselymet, a fehér répát a turmix aprító részében picire aprítjuk de nem pépesre. A fokhagymát és a répát a reszelő kis lyukú részén lereszeljük. 
  • Mindent összekeverünk, beletesszük a fűszereket és kész. 
  • Egy kis pohárba vagy tálba beletesszük és ha kiöntjük belőle szép formás lesz a tányéron.
  • Az ordát szeletekre vágjuk. Egy tapadásmentes serpenyőben, pici olíva olajjal néhány percig sütjük. Lehet szárított fűszernövényekkel fűszerezni. Az enyém most natúr volt :)

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.



Nincsenek megjegyzések: