2014. december 10., szerda

Ünnepi diós/mákos desszert golyók (cukor-, glutén-, tojásmentes).

Glutén-, tejérzékenyeknek, vegánoknak; mindenkinek aki nagyon szereti a mákot, a diót és aki az Ünnepek alatt úgy érzi semmire nem jut ideje :)

Egy nagyon mutatós, finom kis desszertet tud az is készíteni, aki nem nagyon szeretne sütögetni az Ünnepek alatt, viszont vágyik a Karácsony legkedveltebb ízeire, a dióra és a mákra. Illetve aki glutén érzékeny vagy éppen kerüli a cukrot és a liszt tartalmú édességeket.

Ha egy kis dobozba tesszük, még vendégségbe vagy barátnőnknek apró meglepiként is oda lehet adni. Ki ne örülne a falatnyi finomságoknak :)
Ünnepi diós/mákos desszert golyók (cukor-, glutén-, tojásmentes).
Hozzávalók:

Mákos golyókhoz:
  • 13 dkg darált mák
  • 1 dl kókusztej
  • 1 teáskanál természetes vanília aroma
  • 35 g Dia-Wellness 1:4 cukor helyettesítő (mennyisége ízlésedtől függően változhat)
  • 5 g útifűmag héj
  • Fél citrom reszelt héja
Diós golyókhoz:
  • 13 dkg darált dió
  • 1 dl kókusztej
  • 1 teáskanál rum
  • 35 g aszalt füge (mazsolával helyettesíthető)
  • 7 g útifűmag héj
  • 40 g Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő (mennyisége ízlésedtől függően változhat)
  • Fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a golyók beforgatásához:
  • Dia-Wellness porcukor helyettesítő
  • Szelénes kalciton (Dénes natura termék)
  • puffasztott amaránt
  • Néhány szem mandula, dió
  • őrölt fahéj
Elkészítés:

Egyformán készítjük a diósat és a mákosat is.
  • Vegyünk elő két lábast és a tejet feltesszük melegedni, beletesszük a cukorhelyettesítőt, az aszalt fügét nagyon apróra vágva, a rumot vagy a vanília aromát. (Attól függően, hogy diósat vagy mákosat csinálunk).
  • Ha kicsit felforrt a tej levesszük, beletesszük a mákot vagy a diót.
  • Ezután tesszük bele az útifűmag héjat (amit előtte durvára darálhatunk kávédarálóban) és reszeljük bele a citrom héját. Jól elkeverjük a masszát.
  •  Kihűtjük, tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, így lesz ideje az útifűmag héjnak magába szívnia a nedvességet. Ezután könnyen tudunk golyókat formálni. A mákos közepébe egy szem mandulát, a diós közepébe egy negyed diódarabot teszünk.
Kész is van, csak a golyók beforgatása van hátra:
  • 1. lehetőség: a mákosat DW porcukor helyettesítőbe forgatjuk, a közepébe egy szem mandulát teszünk,
  • 2.  lehetőség: a mákosat puffasztott amarantba forgatjuk, itt is tehetünk mandulát a közepébe
  • 3. lehetőség: az amarantba való forgatás után a DW porcukorhelyettesítőbe forgatjuk
  • 4. lehetőség: a diósat szelénes kalciton – DW porcukor h. -  örölt fahéj mixbe forgatjuk és a közepébe teszünk egy diódarabot.
Ünnepi diós/mákos desszert golyók (cukor-, glutén-, tojásmentes).
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Iza.

4 megjegyzés:

Judit írta...

Kedves Iza!

Édesítő helyett mézzel, kókusztej helyett pedig mandulatejjel is működik esetleg a recept?

Köszönöm előre is!

Judit

Iza. írta...

Kedves Judit!

Igen működhet de a méz a folyékony állagát mindenképp vedd majd figyelembe. Így vagy több mákot/diót vagy több útifűmag héjat tegyél majd a masszához. Inkább talán a több útifűmaghéj lesz a nyerő, az felszívja a nedvességet. A mandulatejnek karakteresebb az íze, mint a kókusztejnek de szerintem 1 dl-nél nem fogja elvinni az ízek harmóniáját.

Judit, ha elkészíted elküldöd nekem a fotót? Akár még az Ünnepi versenyre is nevezhetnél vagy ezzel vagy egy sajáttal, mit szólsz? Akár Te is lehetsz az Ünnep Szakácsnője és elviheted az ajándékokat.

További örömteli napot!

Judit írta...

Köszönöm szépen a tippjeidet, Iza! Szeretném beiktatni az ünnepi készülődésbe, úgyhogy ha sikerül, mindenképp küldök róla fotót!

Szép napot neked is! :)

Iza. írta...

Nagyon szívesen Judit! :)

Ha van kedved akár ezzel is indulhatsz a receptversenyen vagy pedig saját recepttel. Jó lenne a nevezők között látni Téged!

Várom a fotót ;)

Szép estét Judit!