CSAK
AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD KÍNÁL EGÉSZSÉGET… NINCS RÖVIDEBB ÚT.
Húsfogyasztás; a hús valóban emberi étel? Természetes formájában megennéd? |
Karácsony közeledtével
sokan „megajándékozzák” magukat azzal, hogy több húst vásárolnak és
fogyasztanak, mint egyébként. Rengeteg füstölt és egyéb „disznóságok”-ra indul
meg a nyáltermelésünk a piacon, ha éppen ott vásároljuk meg az Ünnepi menühöz
valókat.
Nagyon sokan szeretik a húsból készült ételeket. A húst a zsírtartalma
és a fűszerek illatossá, szaftossá és kívánatossá teszik, pedig önmagában a
zsírnak semmi íze. A hús pedig lehet, hogy finom de ha tovább olvasod, megérted
miért nem kell túlzásba esni a húsfogyasztással (tiszteletben tartva a húsimádó
Olvasóimat).
Sejtjeink és
testnedveink többségének semleges vagy enyhén lúgos kémhatású (6-7 pH értékű)
környezetre van szüksége az egészséges működéshez. De akármilyen egészségesen
élünk és táplálkozunk, a sejtjeink -
a szimpla emésztésünk, normál, napi tevékenységeink és a stressz hatására – elsavasodnak. Ez természetes folyamat,
ettől nem kell megijedni.
A természet az ő végtelen bölcsességében azonban úgy
alkotta meg az embert, hogy természetes táplálékunk, a lúgosító hatású nyers
gyümölcsök és zöldségek semlegesítik a savakat. A gyümölcsöt és a legtöbb zöldséget természetes formájukban azonnal fogyaszthatjuk.
Ennek magyarázata pofon
egyszerű. Gondoljunk csak vissza az általános iskolai kémia órára. Ott
tanultuk, hogy létezik Periódusos
rendszer, amelyben Mengyelejev a kémiai elemeket táblázatos formában csoportosította.
Bizonyos kémiai
elemeknek, ionoknak pozitív a töltése,
ezeket hívjuk kationoknak Na, K, Mg, Ca;
stb., a negatív töltésűeket pedig anionoknak nevezzük. A savak olyan vegyületek, amik negatív töltésű ionokból állnak, mint
pl. a sósav, amely megtalálható a gyomorban is.
Gyomor sósavtartalma 0,3-0,5%, ami megfelel kb. 0,9-1,5 Ph-nak. (Erősen
savas kémhatású).
A Ph skála értékei 1-14-ig terjed. 1 és 6,9 között savas.
7,1 és 14 között lúgos vegyhatásról beszélünk. Ph 7,0 esetében semleges az
érték, vagyis a sav-lúg kapcsolata kiegyenlített. A vér Ph értéke 7,4, így
enyhén lúgos kémhatású.
A lényeg, hogy az emésztésünk
természetes velejárója, hogy közben sav keletkezik. A szervezetünk sav-bázis
egyensúlya úgy áll helyre, ha a savat közömbösíti, azaz pozitív töltésű elemeket,
ásványokat használ fel. Ha tehát nem eszünk olyan élelmiszereket (friss gyümölcs, zöldség), amelyek ilyen, élő, természetes
ásványokat tartalmaznak (Na, K, Mg, Ca,
stb.), akkor ezt a csontokból, szövetekből, szervektől vonja el.
Ekkor
kezdődnek a hiány- és egyéb betegségek, amit az elején még nem érzünk de később
komoly következményei lehetnek. Csontritkulás, cukorbetegség, ízületi
gyulladás, szív-, érrendszeri problémák, mentális problémák (gyerekeknél
viselkedési, táplálkozási zavarok), stb.
Ami a legnagyobb
probléma, hogy ekkor elkezdünk szedni gyógyszereket, szintetikus vitaminokat,
amiket a televízió hirdet, amivel még jobban leterheljük szerveinket.
Viszont ha az
elfogyasztott táplálék túlnyomó része lúgképző, akkor könnyen megteremthetjük
és meg is őrizhetjük szervezetünk egyensúlyi állapotát, az ún. homeosztázist.
Ha azonban teletömjük testünket természetellenes savforrásokkal, nincs az a
mennyiségű nyers zöldség és gyümölcs, amivel kompenzálhatnánk annak hatását.
Mi
az ami savasítja testünket?
- Főtt ételek, hevített zsírok, állati eredetű ételek, gabona (főzve, nyersen) vagy ha kelleténél több dióféléket vagy olajos magvakat eszünk.
- Rosszul párosított ételek: (főzve vagy nyersen)
- Dohányzás, kábítószer vagy serkentők használata
- Alkohol, szénsavas üdítőital, kávé vagy tea fogyasztása
- Mozgáshiány, nem elegendő pihenés és alvás
- Folyamatos stressz, düh, félelem vagy más negatív érzések
Savas
környezet élettani hatásai:
Ne
feledkezzünk meg arról sem, hogy pl. a rákos sejtek az oxigénhiányos
környezetben érzik jól magukat. A savas környezet, amit a húsfogyasztás okoz, pont
ilyen.
A magas zsírtartalmú
étrenddel csökkentjük a vérben és a szövetekben lévő oxigén mennyiségét,
ezáltal egy olyan ideális környezetet biztosítunk a rákos sejteknek, ahol
kedvükre szaporodhatnak. De egy tiszta vízben és egyszerű szénhidrátokban (zsírszegény
gyümölcs, zöldség) gazdag étrenddel növelhetjük a vér oxigénszállító
kapacitását így nagymértékben csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.
Ki kell éheztetni a rákos sejteket, az oxigéndús környezet nem kedvez a
túlélésüknek.
Továbbá
ha sok zsírt fogyasztunk, akkor azt érjük el, hogy magas lesz a vérünk zsírszitje.
A zsír vékony rétegben rárakódik a sejtek falára. Emiatt hiába vinné az inzulin
a sejtekhez a cukrot, mivel azokat vékony zsírréteg fedi, az ott lévő inzulin receptorok
nem tudják felvenni a cukrot.
Eredmény: a cukor marad a vérben = magas vércukor
és magas vérzsír. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség! Szó szerint halálra
dolgoztatjuk a hasnyálmirigyünket, hogy termeljen még több inzulint, hiszen még
mindig magas a vércukor szint. Ördögi kör! A hasnyálmirigy elfárad segítségül
hívja a mellékveséket is, míg végül azok is elfáradnak.
Többek között ezekért is
fontos, hogy ne essünk túlzásba a húsfogyasztással és az Ünnepek alatt is
fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt!
Ha úgy érzed, hogy
reggel megeszel egy kis gyümölcsöt és ég a gyomrod, akkor gondold végig mit
ettél előző nap, este. A nehezen emészthető ételek akár 24 órán keresztül is a
gyomorban maradhatnak. Ha erre gyümölcsöt eszünk, akkor egy párolgó,
összeférhetetlen kombináció jön létre, aminek gyomorsav túltengés az eredménye.
Ezért ne a gyümölcsöt hibáztasd! Nem a gyümölcsfogyasztás csökkentése a cél,
hanem pont ellenkezőleg.
Minden reggel célszerű elfogyasztani egy zöld turmixot. Rengeteg ásványi anyagot és klorofillt (a növényekben található anyag, amely magába szívja a napfény energiáját és közvetíti a növényi sejtekben végbemenő szintetikus folyamatoknak) tartalmaz, amely növeli a vér oxigéntartalmát.
Nagyon sok receptet találsz ha beütöd a blogon található keresőbe, hogy "zöld".
Zöld turmix: spenót, mangó, alma, víz, spirulina és chlorella alga organikus por. |
Ismétlésül...
CSAK
AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD KÍNÁL EGÉSZSÉGET… NINCS RÖVIDEBB ÚT.
Forrás3:
Dr. Douglas N. Graham 80/10/10 c. könyve
Jó
egészséget, jó étvágyat és mértéktelen mértékletességet kívánok az Ünnepekre!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése