2014. december 12., péntek

Ünnepi (túlzott) húsfogyasztás hatása szervezetünkre.


CSAK AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD KÍNÁL EGÉSZSÉGET… NINCS RÖVIDEBB ÚT.


Húsfogyasztás; a hús valóban emberi étel? Természetes formájában megennéd?

Karácsony közeledtével sokan „megajándékozzák” magukat azzal, hogy több húst vásárolnak és fogyasztanak, mint egyébként. Rengeteg füstölt és egyéb „disznóságok”-ra indul meg a nyáltermelésünk a piacon, ha éppen ott vásároljuk meg az Ünnepi menühöz valókat. 

Nagyon sokan szeretik a húsból készült ételeket. A húst a zsírtartalma és a fűszerek illatossá, szaftossá és kívánatossá teszik, pedig önmagában a zsírnak semmi íze. A hús pedig lehet, hogy finom de ha tovább olvasod, megérted miért nem kell túlzásba esni a húsfogyasztással (tiszteletben tartva a húsimádó Olvasóimat).

Sejtjeink és testnedveink többségének semleges vagy enyhén lúgos kémhatású (6-7 pH értékű) környezetre van szüksége az egészséges működéshez. De akármilyen egészségesen élünk és táplálkozunk, a sejtjeink - a szimpla emésztésünk, normál, napi tevékenységeink és a stressz hatására – elsavasodnak. Ez természetes folyamat, ettől nem kell megijedni. 
A természet az ő végtelen bölcsességében azonban úgy alkotta meg az embert, hogy természetes táplálékunk, a lúgosító hatású nyers gyümölcsök és zöldségek semlegesítik a savakat. A gyümölcsöt és a legtöbb zöldséget természetes formájukban azonnal fogyaszthatjuk.

Ennek magyarázata pofon egyszerű. Gondoljunk csak vissza az általános iskolai kémia órára. Ott tanultuk, hogy létezik Periódusos rendszer, amelyben Mengyelejev a kémiai elemeket táblázatos formában csoportosította.
Bizonyos kémiai elemeknek, ionoknak pozitív a töltése, ezeket hívjuk kationoknak Na, K, Mg, Ca; stb., a negatív töltésűeket pedig anionoknak nevezzük. A savak olyan vegyületek, amik negatív töltésű ionokból állnak, mint pl. a sósav, amely megtalálható a gyomorban is. 

Gyomor sósavtartalma 0,3-0,5%, ami megfelel kb. 0,9-1,5 Ph-nak. (Erősen savas kémhatású). 
A Ph skála értékei 1-14-ig terjed. 1 és 6,9 között savas. 7,1 és 14 között lúgos vegyhatásról beszélünk. Ph 7,0 esetében semleges az érték, vagyis a sav-lúg kapcsolata kiegyenlített. A vér Ph értéke 7,4, így enyhén lúgos kémhatású.

A lényeg, hogy az emésztésünk természetes velejárója, hogy közben sav keletkezik. A szervezetünk sav-bázis egyensúlya úgy áll helyre, ha a savat közömbösíti, azaz pozitív töltésű elemeket, ásványokat használ fel. Ha tehát nem eszünk olyan élelmiszereket (friss gyümölcs, zöldség), amelyek ilyen, élő, természetes ásványokat tartalmaznak (Na, K, Mg, Ca, stb.), akkor ezt a csontokból, szövetekből, szervektől vonja el. 
Ekkor kezdődnek a hiány- és egyéb betegségek, amit az elején még nem érzünk de később komoly következményei lehetnek. Csontritkulás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, szív-, érrendszeri problémák, mentális problémák (gyerekeknél viselkedési, táplálkozási zavarok), stb.

Ami a legnagyobb probléma, hogy ekkor elkezdünk szedni gyógyszereket, szintetikus vitaminokat, amiket a televízió hirdet, amivel még jobban leterheljük szerveinket.

Viszont ha az elfogyasztott táplálék túlnyomó része lúgképző, akkor könnyen megteremthetjük és meg is őrizhetjük szervezetünk egyensúlyi állapotát, az ún. homeosztázist. Ha azonban teletömjük testünket természetellenes savforrásokkal, nincs az a mennyiségű nyers zöldség és gyümölcs, amivel kompenzálhatnánk annak hatását.

Mi az ami savasítja testünket?
  • Főtt ételek, hevített zsírok, állati eredetű ételek, gabona (főzve, nyersen) vagy ha kelleténél több dióféléket vagy olajos magvakat eszünk.
  • Rosszul párosított ételek: (főzve vagy nyersen)
  • Dohányzás, kábítószer vagy serkentők használata
  • Alkohol, szénsavas üdítőital, kávé vagy tea fogyasztása
  • Mozgáshiány, nem elegendő pihenés és alvás
  • Folyamatos stressz, düh, félelem vagy más negatív érzések
 Savas környezet élettani hatásai:

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy pl. a rákos sejtek az oxigénhiányos környezetben érzik jól magukat. A savas környezet, amit a húsfogyasztás okoz, pont ilyen

A magas zsírtartalmú étrenddel csökkentjük a vérben és a szövetekben lévő oxigén mennyiségét, ezáltal egy olyan ideális környezetet biztosítunk a rákos sejteknek, ahol kedvükre szaporodhatnak. De egy tiszta vízben és egyszerű szénhidrátokban (zsírszegény gyümölcs, zöldség) gazdag étrenddel növelhetjük a vér oxigénszállító kapacitását így nagymértékben csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Ki kell éheztetni a rákos sejteket, az oxigéndús környezet nem kedvez a túlélésüknek.

Továbbá ha sok zsírt fogyasztunk, akkor azt érjük el, hogy magas lesz a vérünk zsírszitje. A zsír vékony rétegben rárakódik a sejtek falára. Emiatt hiába vinné az inzulin a sejtekhez a cukrot, mivel azokat vékony zsírréteg fedi, az ott lévő inzulin receptorok nem tudják felvenni a cukrot. 

Eredmény: a cukor marad a vérben = magas vércukor és magas vérzsír. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség! Szó szerint halálra dolgoztatjuk a hasnyálmirigyünket, hogy termeljen még több inzulint, hiszen még mindig magas a vércukor szint. Ördögi kör! A hasnyálmirigy elfárad segítségül hívja a mellékveséket is, míg végül azok is elfáradnak.

Többek között ezekért is fontos, hogy ne essünk túlzásba a húsfogyasztással és az Ünnepek alatt is fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt!

Ha úgy érzed, hogy reggel megeszel egy kis gyümölcsöt és ég a gyomrod, akkor gondold végig mit ettél előző nap, este. A nehezen emészthető ételek akár 24 órán keresztül is a gyomorban maradhatnak. Ha erre gyümölcsöt eszünk, akkor egy párolgó, összeférhetetlen kombináció jön létre, aminek gyomorsav túltengés az eredménye. 
Ezért ne a gyümölcsöt hibáztasd! Nem a gyümölcsfogyasztás csökkentése a cél, hanem pont ellenkezőleg.

Minden reggel célszerű elfogyasztani egy zöld turmixot. Rengeteg ásványi anyagot és klorofillt (a növényekben található anyag, amely magába szívja a napfény energiáját és közvetíti a növényi sejtekben végbemenő szintetikus folyamatoknak) tartalmaz, amely növeli a vér oxigéntartalmát.

Nagyon sok receptet találsz ha beütöd a blogon található keresőbe, hogy "zöld".

Zöld turmix: spenót, mangó, alma, víz, spirulina és chlorella alga organikus por.
A Zöld turmixok élettani hatásáról itt olvashatsz bővebben.

Ismétlésül...

CSAK AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD KÍNÁL EGÉSZSÉGET… NINCS RÖVIDEBB ÚT.

Forrás3: Dr. Douglas N. Graham 80/10/10 c. könyve

Jó egészséget, jó étvágyat és mértéktelen mértékletességet kívánok az Ünnepekre!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: