2015. február 18., szerda

Füstölt lazac fészek fürjtojással és roppanó céklával, répával.


Tökéletes ebéd, ízharmónia és egészségügyi, élettani szempontból is :)
 
Laktató főétel a rohanó hétköznapokban és nagyon guszta előétel lehet ha vendégeket vársz.

Elkészítése nem több, mint 10 perc.

 
A lazac sok Omega 3 esszenciális zsírsavat tartalmaz, hasonlóan a fürjtojás sárgájához. Emellett A, D, B vitamint is tartalmaz a tojás. Vastartalma kizárólag a sárgájában van, tehát ne ijedj meg tőle mert a tyúktojáshoz képest többszöröse a vitamintartalma és a legalacsonyabb a koleszterinszintje. Bővebben a fürjtojás élettani hatásáról itt olvashatsz.

A halak közül a lazacnak magasabb a zsírtartalma, ezért inkább ebédre fogyaszd, mint vacsorára.





Hozzávalók 1 főre ebédhez (4 tekercs lesz belőle):

  • 100 g füstölt lazac szelet (vákumoltan kapható áruházláncokban)
  • 4 fürj tojás
  • 1 közepes répa
  • 1 közepes cékla
  • Fűszerek: Himalaya só, kínai ötfűszer keverék (ez adja meg a zöldségeknek a pikánsabb édesebb ízét; fahéjat, csillagánizst, édesköményt tartalmaz)

Elkészítés:

  • A répát és a céklát egy pici vízben tegyük oda párolni, közben szórjuk meg a fűszerekkel. Néhány percig pároljuk, szinte még kemények maradnak a zöldségek.
  • A fürjtojást főzzük kemény tojássá.
  • Eközben a lazac szeleteket tekerjük össze egyenként kerek formájú, kis fészekké és ha a tojások megfőttek, megpucoljuk és rátesszük a lazacfészkekre.

Tálaláskor a lazacfészkek mellé tegyünk néhány répát és céklát. Én bazsalikom levéllel díszítettem, ami természetesen ehető és finom vele.




Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: