2015. február 14., szombat

Valentin napi csokis szívek, epres kesukrémmel.


Ezek a csokis szívecskék 50 %-al szénhidrátcsökkentett lisztből készültek. Sem a tésztában, sem a krémben nincs vaj vagy egyéb zsiradék, sem tej, sem cukor, sem tojás. A szívecskék összeragasztásához a nyers étkezésben jól ismert kesukrémet használtam, amit most friss eperrel ízesítettem és színeztem. Ezt a krémet használom kicsit más verzióban a nyers répatortához is.

Ez a süti nagyon hamar elkészíthető és akár Valentin napra, akár olyan eseményre, amelyen szeretnéd Párodat, Szeretteidet meglepni, nagyon szép és finom meglepetés lehet.



Hozzávalók 8 db-hoz:

Csokis tésztához:
  • 160 g Dia Wellness 50 %-al csökkentett szénhidráttartalmú liszt
  • 50 g zsírszegény kakaó (én Nature cookta-t használok)
  • 1/2 teáskanál Himalaya só
  • 1/3 teáskanál szódabikarbóna
  • 60 g Dia Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő (ez négyszer jobban édesít, mint a kristálycukor és nulla kalóriát tartalmaz; eritriol és stevia keveréke)
  • 125 ml natúr joghurt (pont ennyi 1 doboz krémes natur aktívia)
  • 187 ml víz
  • 1/2 teáskanál vanília kikapart belseje (vanília kivonattal, természetes vanília porral helyettesíthető)
Hozzávalók az epres kesukrémhez:
  • 100 g beáztatott kesudió
  • 7 db közepes, érett, friss eper
  • 3 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő

Hozzávaló a csokiba forgatott eperhez:
  • 8 db friss eper
  • 1 tábla cukormentes, legalább 70 % kakaótartalmú étcsokoládé
 Elkészítés:
  • A kesudiót áztassuk be tiszta vízbe 2-3 órára.
  • A tészta elkészítéséhez az első 5 hozzávalót jól keverjük el.
  • Egy másik tálba a többi hozzávalót, a joghurtot, a vizet és a vaníliát is keverjük össze.
  • A nedves hozzávalókat öntsük a száraz hozzávalókhoz és csomómentesre keverjük el.


  • Egy sütőpapirral kibélelt tepsibe tegyük bele az elég ragacsos, csokis krémet.
  • Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Sütési idő: 18-19 perc
Sütési hőfok: 175 ˙
Javasolt tepsi méret: 18X31 cm

Amíg a tészta sül, készítsük el a kesukrémet és a csokiba forgatott epreket.


Epres kesukrém:
  • A kesudiót szűrjük le az áztató víztől. Minden hozzávalót tegyünk bele a turmixgépbe és jól turmixoljuk el. Addig amíg homogén, krémes textúrájú krémet kapunk. Tegyük hűtőbe.


Csokiba forgatott eprek:
  • Gőz fölött az étcsokoládét olvasszuk meg, egy villába szúrjuk a zöldjüknél az epreket és forgassuk meg félig a meleg csokimázba, majd egy rácsra fektessük az epreket és be a hűtőbe.
  • Ha a tészta kisült, hagyjuk kihűlni, majd egy szív alakú kiszúróval szúrjunk ki szívecskéket.
  • Ezután tegyünk az egyik tetejére az epres kesukrémből és tegyünk rá egy másik szívecskét.

Nagyon jó étvágyat!






Tippek Izától:
  • Nekem nem volt itthon sütőpapirom, ezért kivajazott és kilisztezett tepsiben sütöttem meg a tésztát. mikor kisült, kihűtöttem és éles késsel a szélét elvágtam a tepsitől, kicsit meglazítottam az alját egy palacsinta, műanyag késsel, így kifordult a tészta a tepsiből. Ha lehet inkább sütőpapirt használj, erről szépen leválik a tészta miután kisült és kihűlt.
  • A csokiba forgatott epreket fém rácsra érdemes fektetni, onnan ha majd a hűtőben rádermedt a csoki, egy éles késsel le tudod vágni. Óvatosan, hogy ne az eperbe vágj bele. A kés lapját inkább a rács felé tartsd. Nekem csak fa rácsom volt itthon (kínai tányéralátét :)), az nem igazán jó, mert a fába beleragad a csoki.
  • A kesukrémből még maradni fog, miután a szívecskéket összeragasztottad. Érdemes úgy tálalni, hogy vagy teszel az összeragasztott szívecske alá is kör alakban vagy pedig egy kis tálkába teszel a szívecske mellé. Nagyon finom, el fog fogyni.
  • Ha a kesukrémed túl lágy, folyékony, akkor lehet nem volt elég ideig hűtőben, dobd be egy kicsit a fagyasztóba( de ne fagyaszd kővé).
  • Ha ezután is túl folyékony, (ezt az eprek mérete és a hozzáadott méz mennyisége befolyásolja), akkor egy kis konjac lisztet ha teszel bele, akkor sűrűbb, pudingosabb állaga lesz. Kb. 1/5 mokkáskanálnyi kell bele.
  • A legfinomabb, talán akkor ha a szívecskéket kicsit megmelegíted és a hideg krémmel ragasztod össze, majd pici porcukorral (DW 1:4 kávédarálóban porrá őrölve) leszitálod, rá kicsi csokimáz csorgatva és a végén rá a csokiba forgatott eper.

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: