Ez a saláta friss
répát, céklát, almát, szívsalátát és nagyon finom házi sajtokat tartalmaz.
Öntetként pedig édes narancs levét csepegtettem rá.
Valentin napra
tökéletes, hogy elkápráztasd Párodat ezzel a fincsi vacsival. Könnyen elkészíthető és telis tele van
vitaminokkal, energiával. A sajtok mellé egy finom fehér bor és…. :)
Sokan úgy gondolják,
hogy a salátától nem lehet jól lakni, nincs benne hús. Egyébként is nem kecskék,
hogy zöldet legeljenek. Nem változatos, ezért unalmas és egyébként is van aki nagyon
sokféle salátát eszik mégsem fogy tőle.
Ezeket szeretném
megcáfolni:
- Nem csak a hús laktat. Mindemellett a hús savasít. Hogy a savas környezetnek milyen élettani hatása van szervezetünkre azt itt elolvashatod. A friss zöldségek tartalmaznak olyan ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, stb), amelyek az emésztés során természetesen keletkezett savas környezetet közömbösítik. Ha nem eszünk zöldségeket, akkor a csontokból, izmokból, fogakból vonja el a szervezetünk ezeket az ásványokat, hogy az egyensúly helyreálljon.
- Nem kecskének kell magadat titulálnod, hanem tudatos, egészséges életmódot folytató és emiatt magadra büszke embernek.
- A saláta akkor unalmas, ha nincs benned semmi kreativitás.
- A salátától akkor nem fogysz ha a megszokott módon készíted és azokat eszed amiket nem kellene. Gondolok itt pl. az agyonfőzött, mirelit zöldségekből elkészített majonézes francia-, vagy krumplisalátára. Az étolajjal készített svédgombasalátára, a majonézes orosz hús-, vagy sajtsalátára. Ezek olajosak, cukrosak! Messziről kerüld el őket!
A
jó, egészséges saláta alappillérei:
- Fontos, hogy friss zöld levelekből, zöldségekből , gyümölcsökből álljon a saláta.
- Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, majonézt, étolajat.
- Ha hússal vagy sajttal dúsítod, azok legyenek teljes értékűek (házi). Bolti gépsonka, egyéb bolti felvágott nagyon felejtős.
- Természetes önteteket használj: pl. friss narancs, citrom leve, friss bazsalikom/oregánó turmixolva kis vízzel vagy különböző magok krémesre turmixolva vízzel.
- Ha magokat szórsz rá, azok natúr magok legyenek, ne sósak.
- Ha olajat használsz az legyen hidegen sajtolt és a mennyiséggel óvatosan bánj.
- A sajtok, magok, olaj növeli a zsír- és kalóriatartalmát, ezt diéta estén vedd figyelembe.
- Légy kreatív; kombinálhatod a zöldségeket gyümölcsökkel, mint pl. naranccsal, almával, avokádóval, gránát almával.
- A tejföl helyett natúr joghurtot használj, ebből is van zsírszegény változat.
Ha szeretnél meleg
salátát, akkor picit megpárolhatod a zöldséget. Tipp
párol spenótos, tökmagos salátára.
Hozzávalók
2 személyre:
- 6 szívsaláta levél
- 2 közepes nyers répa
- 1-2 közepes nyers cékla
- 1 közepes nyers, édes alma
- Néhány szem fekete olíva bogyó
- Fél, édes narancs leve
- Házi sima vagy fűszeres sajtok (piacon kaphatóak; tehén-, vagy kecsketejből készültek). Laktóz érzékenyek tojással, Body tojásfehérje rúddal, tofuval helyettesíthetik.
Elkészítés:
- A zöldségeket tisztítsuk meg.
- Az almát, répát, céklát vágjuk/szeleteljük/ reszeljük egyforma vékony darabokra.
- A salátaleveleket szedjük szét, helyezzük el egy tányéron. Halmozzuk bele az almás, céklás, répás keveréket.
- Középre tegyünk néhány kockát a sajtokból. Néhány szem olíva bogyót tegyünk rá, majd locsoljuk meg az egészet az édes narancs levével.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Tippek
Izától:
- Ha bio zöldségeket használsz még erőteljesebben fogod érezni az ízüket. Édesebbek, teltebbek íz szempontjából. Ha ismert, ellenőrzött helyről veszed, nem tartalmaznak vegyszereket így emésztés során ezzel nem kell terhelned szervezetedet, májadat, vesédet.
- Én nyers, ’sajtos’ hajdina kenyérkével tálaltam.
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése