Ez a fitt rakott
káposzta ízben megegyezik az anyukáink által készített, már ismert, magyaros
ízvilággal. Azonban összetételében egészségesebb, zsírszegényebb,
szénhidrátszegényebb. Így diéta esetén is bátran fogyaszthatod.
A savanyú káposzta
stimulálja immunrendszerünket, igazi multivitamin, amelyről bővebben itt
olvashatsz.
Most a hagyományos
disznóhússal és rizzsel készült variációt úgy alakítottam át, hogy nem teszek
bele semmilyen gabonát. Értem ezalatt, hogy rizs és egyéb gabonafélék,mint pl.
a quinoa, köles, amarant, stb. nem kerül bele. Aki egyébként szeretne bele
tenni, akkor inkább válassza a rizs helyett az utóbb felsoroltakat, mert
magasabb ásványi- és vitamintartalommal bírnak, a köles például lúgosít is. Emellett érdemes tudni, hogy ha tesztek bele bármilyen gabonafélét, akkor azzal
szénhidráttartalmat növeltek.
Adagot most nem írok,
mert ezt mindenki kedvére alakíthatja. A Párom pl. sok hússal szereti, én meg
inkább a káposztát eszem ki belőle, úgyhogy tökéletes az összhang :)
Hozzávalók:
- Friss, darált csirkemell
- Friss, szálas savanyú káposzta
- Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, darált piros paprika, darált chili paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Fél közepes fej vöröshagyma
- Pici kókuszolaj
- Hagyományos füstölésű hús a tetejére (tehát nem gyorspácolt; ez lehet pulyka vagy disznó)- elhagyható
- Krémes natúr joghurt vagy zsírcsökkentett tejföl
Elkészítés:
- A vöröshagymát pici kókuszolajon üvegesre díszteljük.
- Ezután vegyük ki a lábasból a hagymát, mert a lábasban maradt olajban megpirítjuk a darált húst és a hagyma ha benne maradna, odaégne. Tehát víz nélkül süssük le a húst addig, míg kifehéredik. E közben kevergessük.
- Ezt követően húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a már üvegesre dísztelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket.
- Tegyük vissza a tűzre, keverjük meg, hogy a fűszerek az olajjal elkezdjenek életre kelni és kb. 2/3-ig öntsük fel vízzel. Így főzzük fedő alatt, míg az ízek összeérnek és megfő a hús.
- Ha elkészültünk vele, osszuk a húst kétfelé, a káposztánkat háromfelé. Kezdjük el rakni/halmozni a káposztát és a húst egy magasabb falú tepsibe vagy hőálló üvegtálba, kikenni semmivel nem kell. A húst pedig egy olyan kanállal szedjük ki, amiből kifolyik a hús szaftja, hiszen nem levest akarunk enni.
- Első réteg: káposzta, második réteg hús (szaft nélkül), harmadik réteg káposzta, negyedik réteg hús és végül a záró réteg káposzta.
- A tetejét locsoljuk meg a natúr joghurttal vagy tejföllel.
- Ezután locsoljuk meg a fűszeres szafttal, ami akkor maradt meg, amikor a húst kiszedtük belőle és elkezdtünk rétegezni.
- Tetejére szórjuk rá a felkockázott, füstölt húst és 200 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg szép halvány barna lesz a teteje.
Tippek Izától:
- Bármilyen fűszert használhatsz még, amit kedvelsz.
- A savanyú káposztát nem szükséges leöblíteni mielőtt rétegeznéd de előtte azért kóstold meg, hogy nem savanyú e túlzottan.
- A tetejére a szaftból nyugodtan tehetsz rá 5-6 evőkanállal, ezáltal szép piros lesz a teteje mikor megsül és az íze is intenzívebb lesz.
- Tálalhatod a krémes, natúr joghurttal, nagyon finom.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése