2015. február 10., kedd

Fitt rakott káposzta.



Ez a fitt rakott káposzta ízben megegyezik az anyukáink által készített, már ismert, magyaros ízvilággal. Azonban összetételében egészségesebb, zsírszegényebb, szénhidrátszegényebb. Így diéta esetén is bátran fogyaszthatod.

A savanyú káposzta stimulálja immunrendszerünket, igazi multivitamin, amelyről bővebben itt olvashatsz.

Most a hagyományos disznóhússal és rizzsel készült variációt úgy alakítottam át, hogy nem teszek bele semmilyen gabonát. Értem ezalatt, hogy rizs és egyéb gabonafélék,mint pl. a quinoa, köles, amarant, stb. nem kerül bele. Aki egyébként szeretne bele tenni, akkor inkább válassza a rizs helyett az utóbb felsoroltakat, mert magasabb ásványi- és vitamintartalommal bírnak, a köles például lúgosít is. Emellett érdemes tudni, hogy ha tesztek bele bármilyen gabonafélét, akkor azzal szénhidráttartalmat növeltek.


Adagot most nem írok, mert ezt mindenki kedvére alakíthatja. A Párom pl. sok hússal szereti, én meg inkább a káposztát eszem ki belőle, úgyhogy tökéletes az összhang :)

Hozzávalók:

  • Friss, darált csirkemell
  • Friss, szálas savanyú káposzta
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, darált piros paprika, darált chili paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Fél közepes fej vöröshagyma
  • Pici kókuszolaj
  • Hagyományos füstölésű hús a tetejére (tehát nem gyorspácolt; ez lehet pulyka vagy disznó)- elhagyható
  • Krémes natúr joghurt vagy zsírcsökkentett tejföl
Elkészítés:

  • A vöröshagymát pici kókuszolajon üvegesre díszteljük.
  • Ezután vegyük ki a lábasból a hagymát, mert a lábasban maradt olajban megpirítjuk a darált húst és a hagyma ha benne maradna, odaégne. Tehát víz nélkül süssük le a húst addig, míg kifehéredik. E közben kevergessük.
  • Ezt követően húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a már üvegesre dísztelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket.
  • Tegyük vissza a tűzre, keverjük meg, hogy a fűszerek az olajjal elkezdjenek életre kelni és kb. 2/3-ig öntsük fel vízzel. Így főzzük fedő alatt, míg az ízek összeérnek és megfő a hús.
  • Ha elkészültünk vele, osszuk a húst kétfelé, a káposztánkat háromfelé. Kezdjük el rakni/halmozni a káposztát és a húst egy magasabb falú tepsibe vagy hőálló üvegtálba, kikenni semmivel nem kell. A húst pedig egy olyan kanállal szedjük ki, amiből kifolyik a hús szaftja, hiszen nem levest akarunk enni.
  • Első réteg: káposzta, második réteg hús (szaft nélkül), harmadik réteg káposzta, negyedik réteg hús és végül a záró réteg káposzta.
  • A tetejét locsoljuk meg a natúr joghurttal vagy tejföllel.
  • Ezután locsoljuk meg a fűszeres szafttal, ami akkor maradt meg, amikor a húst kiszedtük belőle és elkezdtünk rétegezni.
  • Tetejére szórjuk rá a felkockázott, füstölt húst és 200 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg szép halvány barna lesz a teteje.
Tippek Izától:

  • Bármilyen fűszert használhatsz még, amit kedvelsz.
  • A savanyú káposztát nem szükséges leöblíteni mielőtt rétegeznéd de előtte azért kóstold meg, hogy nem savanyú e túlzottan.
  • A tetejére a szaftból nyugodtan tehetsz rá 5-6 evőkanállal, ezáltal szép piros lesz a teteje mikor megsül és az íze is intenzívebb lesz.
  • Tálalhatod a krémes, natúr joghurttal, nagyon finom.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: