2015. március 27., péntek

A legfinomabb vegán ”Túró”gombóc




A túrógombócot nagyon sokan szeretjük. Éppen ezért gondolva a tejérzékenyekre és vegán embertársainkra is, úgy gondoltam Őket sem szabad kihagyni ennek a finomságnak az élvezetéből.

Ha a túróból készült és sütőben sütött, cukormentes túrógombócomat szeretnéd elkészíteni, akkor nézd meg itt a receptet.

Ez a gombóc gabonákból; kukoricából, quinoából és kölesből készült. Nem adtam hozzá cukrot. Az íze mennyei. A quinoa szemek, mint a túró. Mindemellett a quinoa nagyon egészséges, akárcsak a köles. A quinoa élettani hatásáról itt olvashatsz bővebben.

Biztos nagyon fog ízleni Neked is és ha vendégeket vársz, akkor is le lesznek nyűgözve az ízétől.


Hozzávalók:

  • Fél rész: 130 g kukoricadara
  • Fél rész: 130 g köles és quinoa vegyesen (nekem több quinoa volt itthon, de tehetsz bele csak kölest vagy csak quinoát is, általában így készítik)
  • Másfél rész: növényi tej (kókusz vagy rizstej)
  • Másfél rész tisztított víz
  • 1 marék kék mazsola (sima mazsolával helyettesíthető)
  • 1-2 csipet Himalaya só
  • Ízlés szerint Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
  • Ízlés szerint természetes vanília por/kivonat/kikapart mag
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • Szelénes kalciton és őrölt fahéj a gombócok beleforgatásához

 Elkészítés:

  • A kukoricadarát, a kölest és a quinoát mérjük ki egy nagyobb csészébe. Öntsük egy lábasba, amiben majd megfőzzük.
  • Mérjünk ki fele-fele arányban annyi növényi tejet és vizet, hogy háromszoros mennyiséget kapjunk, mint amennyi a csészében a gabonák voltak.
  • Tegyük fel a gabonákat ebbe a tej-víz vegyes folyadékba főni, lassú tűzön.
  • Közben tegyünk bele sót, cukorhelyettesítőt, vanília port. Tegyük bele a mazsolát is.
  • Kevergessük folyamatosan, nehogy odaégjen. Egészen addig kell főzni, amíg egy sűrű masszát kapunk.
  • A végén kóstoljuk meg és adjuk még hozzá a szükséges cukorhelyettesítőt, esetleg sót. Most csavarjuk bele a citromot és most reszeljük bele a citrom héját.
  • Hagyjuk kicsit hűlni.
  • Közben készítsük el a ’morzsát’ amibe forgatni fogjuk a gombócokat.  Ennek leírását itt megtalálod. Akár a mandulásat választod, akár a szelénes kalcitonost, mindkettő nagyon fincsi lesz.
  • Ha a gabonamassza langyos, formázzunk kezünkkel belőle gombócokat és hempergessük meg a ’morzsában’.

 Tippek Izától:

  • Először a folyadék 2/3-át öntsd bele a lábasba, mikor főzöd a gabonákat. Látod majd és meg is kóstolhatod, hogy a szemek megpuhultak e. Ha nem, pótold a folyadékot. 3-szoros folyadék általában szükséges.
  • Ha a masszát teljesen kihűtöd, akkor nehezebb belőle gombócokat formálni.
  • Ha már megformáltad a gombócokat és vársz vele, akkor kicsit megszárad a felülete, így nem ragad rá a morzsa. Megoldás: picit vizezd be a gombócokat és már mehet is a hempergetés.
  • Én szójatejföllel tálaltam, amibe cukorhelyettesítőt és citromlevet tettem.
  • Cukormentes lekvárral is nagyon fincsi.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: