A túrógombócot nagyon
sokan szeretjük. Éppen ezért gondolva a tejérzékenyekre és vegán
embertársainkra is, úgy gondoltam Őket sem szabad kihagyni ennek a finomságnak
az élvezetéből.
Ha a túróból készült és
sütőben sütött, cukormentes túrógombócomat szeretnéd elkészíteni, akkor nézd meg
itt
a receptet.
Ez a gombóc gabonákból;
kukoricából, quinoából és kölesből készült. Nem adtam hozzá cukrot. Az íze
mennyei. A quinoa szemek, mint a túró. Mindemellett a quinoa nagyon egészséges,
akárcsak a köles. A quinoa élettani hatásáról itt
olvashatsz bővebben.
Biztos nagyon fog
ízleni Neked is és ha vendégeket vársz, akkor is le lesznek nyűgözve az ízétől.
Hozzávalók:
- Fél rész: 130 g kukoricadara
- Fél rész: 130 g köles és quinoa vegyesen (nekem több quinoa volt itthon, de tehetsz bele csak kölest vagy csak quinoát is, általában így készítik)
- Másfél rész: növényi tej (kókusz vagy rizstej)
- Másfél rész tisztított víz
- 1 marék kék mazsola (sima mazsolával helyettesíthető)
- 1-2 csipet Himalaya só
- Ízlés szerint Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
- Ízlés szerint természetes vanília por/kivonat/kikapart mag
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- Szelénes kalciton és őrölt fahéj a gombócok beleforgatásához
Elkészítés:
- A kukoricadarát, a kölest és a quinoát mérjük ki egy nagyobb csészébe. Öntsük egy lábasba, amiben majd megfőzzük.
- Mérjünk ki fele-fele arányban annyi növényi tejet és vizet, hogy háromszoros mennyiséget kapjunk, mint amennyi a csészében a gabonák voltak.
- Tegyük fel a gabonákat ebbe a tej-víz vegyes folyadékba főni, lassú tűzön.
- Közben tegyünk bele sót, cukorhelyettesítőt, vanília port. Tegyük bele a mazsolát is.
- Kevergessük folyamatosan, nehogy odaégjen. Egészen addig kell főzni, amíg egy sűrű masszát kapunk.
- A végén kóstoljuk meg és adjuk még hozzá a szükséges cukorhelyettesítőt, esetleg sót. Most csavarjuk bele a citromot és most reszeljük bele a citrom héját.
- Hagyjuk kicsit hűlni.
- Közben készítsük el a ’morzsát’ amibe forgatni fogjuk a gombócokat. Ennek leírását itt megtalálod. Akár a mandulásat választod, akár a szelénes kalcitonost, mindkettő nagyon fincsi lesz.
- Ha a gabonamassza langyos, formázzunk kezünkkel belőle gombócokat és hempergessük meg a ’morzsában’.
Tippek Izától:
- Először a folyadék 2/3-át öntsd bele a lábasba, mikor főzöd a gabonákat. Látod majd és meg is kóstolhatod, hogy a szemek megpuhultak e. Ha nem, pótold a folyadékot. 3-szoros folyadék általában szükséges.
- Ha a masszát teljesen kihűtöd, akkor nehezebb belőle gombócokat formálni.
- Ha már megformáltad a gombócokat és vársz vele, akkor kicsit megszárad a felülete, így nem ragad rá a morzsa. Megoldás: picit vizezd be a gombócokat és már mehet is a hempergetés.
- Én szójatejföllel tálaltam, amibe cukorhelyettesítőt és citromlevet tettem.
- Cukormentes lekvárral is nagyon fincsi.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése