2015. március 26., csütörtök

Édes zabtejszínben sült máktekercs.


Ezt a finomságot a mákimádóknak ajánlom :) Hiszen szinte csak mák van benne. Kicsit édes, mégis cukormentes. Lágyan krémes. A mákos masszát rizslapba tekertem, így nagyon hamar elkészül és a lehető legminimálisabb szénhidrát van benne. Gluténmentes (zabtejszín lecserélhető), vegán.



Hozzávalók a mákos masszához: (Mennyiséget most nem írok. Nyugodtan kóstolgasd a mákos masszát és ha ízlik, akkor kezdheted beletekerni a rizslapba.)

  • Darált mák
  • Növényi tej (rizstej, kókusztej)
  • Citrom reszelt héja
  • Citrom leve
  • 1 marék kék mazsola (sima mazsolával helyettesíthető)
  • Kevés természetes vanília kivonat/por/mag
  • Dia-Wellnes négyszeres cukorhelyettesítő
Hozzávalók a tejszínes öntethez:
  • 200 ml zabtejszín
  • citromlé
  • pici Himalaya só
  • 1,5 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő

 Hozzávalók a tekeréshez:
  • Rizslap (amennyi darabot szeretnél annyi rizslap kell)
 Elkészítés:

  • A darált mákot a citrom hájjával, a citromlével, a vaníliával, a cukorhelyettesítővel, kék mazsolával és növényi tejjel keverjük össze. Annyi növényi tej kell, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Ne legyen se folyós, se száraz. Amilyen állagú masszát készítünk kb. olyan lesz sütés után is. KÓSTOLJ! ÍZESÍTS!
  • Ezután a rizslapokat egyenként vizezzük be. Vagy hideg víz alá tartjuk mindkét oldalát 5 másodpercig, majd lefektetjük és egy picit várunk, hogy puhuljon, vagy magunk elé tesszük és vizet csepegtetünk/simogatunk rá és látjuk majd, hogy 5-10 másodperc múlva elkezd puhulni. Vagy egy tálba engedünk szobahőmérsékletű vizet és abban megúsztatjuk a rizslapokat. A lényeg, hogy ha bevizezzük és egy picit várunk, akkor megpuhulnak, nyúlós, rugalmas lesz a lap, így tekeréskor könnyen egymásra tudjuk „ragasztani” a széleit. De vigyázzunk, mert olyan, mint a folpack; ha egymásra ragad, elég nehéz utána szépen dolgozni vele.
  • A beáztatott, rugalmas rizslapot vágjuk 4 felé egy vágódeszkán. Tegyünk az egyik negyed szélére  egy kevés mákos masszát, 2 oldalán hajtsuk be, majd tekerjük fel.


  • Tegyük a tekercseket egy hőálló tálba és öntsük rá a zabtejszínt, amibe már elkevertük a többi hozzávalót is.

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Sütési hőfok: 200˙
Sütési idő:20 perc + néhány perc grill



Tippek Izától:
  • Melegen Isteni finom. Ha kihül vagy ha megmarad másnapra, akkor azzal számolni kell, hogy a rizslap kicsit megkeményedik. Nekem ez nem okozott gondot, úgyis finom volt, rágni meg szeretek :)
  • Én nem hiányoltam több öntetet rá tálaláskor. Csak annyi volt rajta, amiben sütöttem. Ha többet szeretnél rátenni, mint mondjuk egy sodót, akkor készíts egy külön zabtejszínes öntetet a fentiek szerint, melegítsd meg és még azt öntsd rá tálaláskor.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés:)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: