2015. március 30., hétfő

Házi tönkölykenyér, kenyérsütő gépben.



Talán nincs is annál finomabb illat, mint amikor a kenyér sül. Szinte már a szánkban érezzük az ízét is és tuti nem bírjuk ki, hogyha otthon sül a konyhánkban, akkor még melegen bele ne törjünk. Csak a csücskét, ugye? :)

2 féle tönkölylisztből készítettem. A tönkölybúza, mint ősi gabona magas fehérje- és ásványi anyag tartalommal bír. Plusz a kenyérben lévő magok kiváló kálcium, Omega 3, Omega 6 források.

Ez a kenyér nem tartalmaz felesleges és egészségünket nem támogató adalékanyagokat. Gondolok itt a lisztjavító, konzerváló és kelésgyorsító, nagyüzemben használatos adalékokra. A nagyüzemi kenyerek általában tartalmaznak: ecetsav, tejsav, kálium-, nátrium- és kalcium-acetát, aszkorbinsav, zsírsavak észtereit, vagy az olajos magvakból kivont lecitineket. Csupán azért nem kerülnek fel a kenyeren lévő fehér címkére, mert nem férnek rá.

Ezt a kenyeret Moulinex home bread kenyérsütő géppel készítettem. (2 dagasztó lapátja van). 

Számomra külön értéke van ennek a kicsit kopott, kicsit régi kenyérsütőnek, mert Édesanyám sütött benne nagyon finom kenyereket. Emlékszem, volt mikor szinte kinyomta a kenyér a gép tetejét. Valójában mindegy volt, hogy hogy nézett ki, mindig nagyon finom volt :)

Most vettem elő újra ezt a gépet; tele feltörő érzésekkel, sok szeretettel és emlékkel. Biztosan tudom, hogy ebben a gépben mindig nagyon finom kenyereket fogok sütni. Mint ahogy Édesanyám, én is bele fogom sütni szívemet, lelkemet és megosztom Veletek, hogy ha esetleg valakinek van otthon gépe, akkor készítsétek el és kínáljátok Szeretteiteknek örömmel :)


Hozzávalók:
  • 200 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 400 g tönköly fehér liszt
  • 380 ml víz
  • 60 g vaj (nem margarin)
  • 2 teáskanál Himalaya só
  • 1 dkg Budafoki élesztő vagy3,5 g (fél tasak) száraz Budafoki élesztő
  • 1 evőkanál tönköly korpa
  • 1 evőkanál burgonyapehely
  • 1 teáskanál búzasikér(elhagyható)
  • 1 evőkanál arany lenmag töret (opcionális)
  • 1 evőkanál szezámmag (opcionális)
 Elkészítés:
  • A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. A vajat olvasszuk fel.
  • A gépbe először tegyük a vizet és öntsük bele a folyékony de nem forró vajat is.
  • Ezután tegyük bele a liszteket a korpát, a burgonyapelyhet, a sót és a sikért.
  • Végül szórjuk bele vagy morzsoljuk bele az élesztőt
  • Indítsuk el a korpás kenyér programot és állítsuk a közepesen barna színű kenyérre.
  • Mikor a gép sípol, tegyük bele a lenmagtöretet és a szezámmagot.
  • Hagyjuk míg a gép elkészíti, megsüti a kenyeret.
  • Ha kisült óvatosan vegyük ki a sütőtartályt és hagyjuk kihűlni a kenyérrel együtt.
  • Ha kihűlt vegyük ki a kenyeret, óvatosan vegyük ki belőle a dagasztólapátokat.
Tippek Izától:
  • Ha a kenyér nem hűl ki teljesen és úgy akarod kifordítani a sütőformából akkor előfordulhat, hogy a lapátra ráragad a kenyér egy része és kiszakad az aljából egy darab. Tehát inkább várd meg míg kihűl és úgy fordítsd ki.
  • Tehetsz bele bármilyen egyéb magot is.
  • Ha a kenyeret kifordítottad (érdemes egy fa vágódeszkára, amin konyharuha van), akkor takard le egy tiszta konyharuhával és egy nejlonzacskót lazán teríts rá, csak a tetejére. Ez azért jó, mert az a minimális kis melegség ami még a kenyérben van, a zacskó miatt lassan távozik. Így ha este csinálod a kenyeret, akkor reggelre, a teljes kihűlésig, nem szárad meg a kenyér külseje. Viszont ne csomagold be teljesen a zacskóba, mert akkor beleizzad, belevizesedik.
  • A burgonyapehely helyett használhatsz puffasztott amarántot is, az is szép bélzetet ad a kenyérnek.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

7 megjegyzés:

Gábor írta...

Szia!

Számoltad már a kenyér értékeit? (diétába építeném be a kenyeret)
Ha nem, esetleg van ötlet, hogyan lehet/szokás számolni?

Köszi
Gábor,

Iza. írta...

Kedves Gábor!

Kalóriára, zsírra, szénhidrátra és fehérjére gondolsz? Én nem szoktam számolgatni de kiszámolom és elküldöm Neked. Megfelel úgy, hogy még a héten küldöm?

További szép napot!
Iza.

Névtelen írta...

Szia!

Már egy ideje ez a recept volt A kenyérrecept a családomban. Rengeteg ismerős elkérte, aki nálunk kóstolta, és még az egyébként válogatós négyéves lányom is megette! Mivel kiderült,h.kicsi fiamnak tejfehérje allergiája van, a benne lévő vaj miatt ő nem eheti. Mivel tudnám helyettesíteni a vajat (ha margarinnal nem)? Esetleg olívaolajjal is elkészíthető?

Köszönöm,
Nóri

Iza. írta...

Szia kedves Nóri! Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek és hogy ilyen sikere van ennek a kenyérnek :) létezik vegan vaj is úgy hívják Alsana. Nagyobb reform boltokban kapható. Én úgy gondolom, hogy jó minőségű növényi vajjal, margarinnal helyettesíthető. Én azóta veganul taplalkozom, így biztos h a vegan "vajat" tennem bele :) ebben kokuszolaj van el dolgozva de csak úgy simán bele kókusz vagy egyéb olaj, haaat úgy még nem próbáltam.

Névtelen írta...

Szia Iza! Köszönöm szépen a gyors választ! Benéztem a hűtőbe,rémlett valahonnan ez a márka... ;) Azonnal meg is sütöm!

Unknown írta...

Kedves Iza!
Elnézést ha nagyon ostoba a kérdés, de az élesztő helyett lehet sutoport vagy szodabikarbonat használni? Köszönöm.

Réka írta...

Kedves Iza! A kenyér nekünk is nagyon ízlik. Az élesztő viszont nekem sem a legjobb az intoleranciam miatt, így erdekelne engem is, hogy kiváltható e sütőporral pl., s ha igen, min kellene meg valtoztatni esetleg, hogy jó állagú maradjon. Köszi :-) Réka