2015. április 2., csütörtök

Csokis banánkenyér (tej-, cukor-, tojás-, zsiradékmentes).

Ez a finom kenyérke egy könnyű, édes, gyümölcsös süti. Húsvétra is kiváló csemege, ha valaki esetleg unná a kalácsot. Édes ízét kizárólag természetes hozzávalók adják, mint pl. az érett banán és a legjobb, ’D’ minőségű juharszirup.

Zsírtartalma elenyésző, mert sem vajat, sem egyéb zsiradékot nem tettem bele. Akik nem fogyasztanak tejet vagy tojást, biztos, hogy egyik kedvenc sütijük lesz, mert ebbe egyik sem kell. Glutént tartalmaz a benne lévő durum búzaliszt miatt.

Nagyon gyorsan elkészíthető és ha van olyan banánod, amit már túlérett de még nem erjed, akkor nyugodtan használd fel. Ne dobd ki azért mert már nem szép!!

Amikor megjelennek a banánon a kis barna pöttyök, ez jelzi azt, hogy elkezdett benne termelődni egy rákellenes anyag az TNF. Egy friss japán kutatás szerint a teljesen érett banánban található TNF nevű anyag képes arra, hogy a nem megfelelően működő sejtekkel felvegye a harcot. Minél sötétebbek és nagyobbak a foltok, annál több benne az a hatóanyag, amely immunrendszer-erősítő hatással bír a kutatók szerint. A túlérett banán nagy előnye még, hogy a rákos sejtek ellen is jó bevethető. Megfigyelték azt is, hogy a sárga héjú banán sötét pöttyökkel tarkítva nyolcszor olyan hatékonynak bizonyult a fehér vérsejtek megerősítésében, mint a zöld héjú.

 

Hozzávalók:
  • 1 csésze (250 ml-es csésze) bio tönköly fehér liszt
  • 1 csésze bio durum liszt
  • Fél teáskanál szódabikarbóna
  • Fél teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 2 mokkáskanál Himalaya só
  • 1/3 csésze (kb. 83 ml) növényi tej, én házi kókusztejet használtam
  • 2 mokkáskanál természetes vanília por/mag/kivonat; én magot használtam
  • Fél csésze (kb. 125 ml) juharszirup vagy víz (vagy méz)
  • 1 és fél evőkanál citrom leve
  • Szükség esetén Dia-Wellness 1:4 édesítő (nekem nem kellett, elég édes volt)
  • 2 csésze banán (kb. 4-5 db)
  • Fél tábla, magas kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládé
  • Pici kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
Segítség a hozzávalók bevásárlásáhozn ezekből készítettem):

  • A foszfátmentes sütőpor, a természetes vanília magok, juharszirup, édesítő, cukormentes csokoládé bio boltban beszerezhetőek.
  • A lisztek, szódabikarbóna, fahéj növényi tej a Sparban is megvásárolható. Nem muszáj ugyanettől a gyártótól de jó lenne ha a liszt és a növényi tej bio lenne.
  • A banán és a citrom bio- vagy sima piacon, helyi zöldségesnél, áruházakban beszerezhetőek.
  • A sütőformát a DM-ben vettem, egyszer max. kétszer használatos, olyan papirból készült, ami a zsírt nem engedi át.
Elkészítés:
  • A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba és keverjük össze.
  • Az érett banánokat (ami még nem kezd erjedni) egy villával törjük össze, tegyük bele a 250 ml-es csészébe, így tudjuk kimérni a banán mennyiségét.
  • A nedves hozzávalókat, azaz az összetört banánt, a citromlevet, a juharszirupot, a növényi tejet tegyük egy tálba és keverjük össze.
  • Ezután a nedves hozzávalókat öntsük bele a szárazba, tegyük bele az összedarabolt étcsokoládét és az egészet jól keverjük össze.
  • A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Sütési hőfok :175˙
Sütési idő: 35-50 perc
  • A sütőformát vékonyan olajozzuk be és tegyük bele a masszát.
  • Süssük meg a kenyeret. 




Tippek Izától:
  • Ha a 35 perces sütési időt választod, akkor a belseje kicsit ragacsos lesz, ami nagyon fincsi. Minél tovább sütöd, annál inkább megsül a belseje is. Te hogy szereted?
  • A kenyérkét készítheted 100 % teljes kiőrlésű tönköly lisztből is.
  • Tehetsz bele cukormentes aszalványokat is, mint pl. mazsola. Tehetsz bele összetört diót is. A fantáziádon múlik.
  • Szerintem növényi tejjel finomabb, mint vízzel.
  • Az elkészült banánkenyér tetejére tehetsz csoki mázt vagy glazúrt is de én ezzel nem szerettem volna növelni a kalóriaértékét és így magában is nagyon finom és laktató.
Jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: