2015. április 3., péntek

Fahéjas, foszlós kalácskoszorú. Szénhidrátcsökkentett, tojás-, tej-, vajmentes.

Ezt a kalácsot 50 %-al csökkentett szénhidráttartalmú búzalisztből készítettem. Tojást, vajat, tejet nem tartalmaz. A tésztájában cukor nincs. A fahéjas kencébe tettem nyers nádcukrot, aminek ásványi anyag tartalma nagyon jó az egészségünknek és aromája pedig különleges karamellás ízt kölcsönöz a kalácsnak. Mindemellett picit ropogós is lesz a kalács széle, ahol a nádcukor kifolyik. Belül pedig puha, foszlós. Nagyon fincsi :)

Az alapreceptet Limara kalácskoszorúja adta, ezen a recepten variáltam egy kicsit, hogy kevesebb allergizáló hozzávaló (tej, tojás, vaj) és alacsonyabb kalóriaértékű legyen.

Hozzávalók 2 kalács koszorúhoz:
  • 500 g Dia-Wellness - 50% CH liszt
  • 4,2 dl langyos növényi tej (én házi kókusztejet használtam)
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 2 kávéskanál Himalaya só
  • 4 dkg kókuszolaj
  • 2 dkg friss Budafoki élesztő
  • 1-2 csepp rizsszirup vagy 1-2 csipet a nyers nádcukorból az élesztő felfuttatásához.
  • 1 db tojás helyett: 1 evőkanál idegen sajtolt lenmagolaj + 2 evőkanál víz + 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor.
Hozzávalók a kencéhez:
  • 5 dkg kókuszolaj (kókuszzsír olvasztva)
  • 10 dkg nyers nádcukor
  • 2 enyhén púpozott teáskanál őrölt fahéj
Hozzávalók képekben; segítség a bevásárlásához:

 
Elkészítés:
  • 0,5 dl langyos növényi tejbe tegyünk 1-2 csipetet a nádcukorból majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
  • Keverjük jól össze a tojást helyettesítő hozzávalókat. Egy kicsit pezsegni fog.
  • Közben a lisztet tegyük egy tálba. Keverjük össze a cukorhelyettesítővel, a sóval és a közepébe csináljunk egy mélyedést.
  • Öntsük bele a felfutott élesztőt, a tojáshelyettesítőt, a maradék langyos tejet apránként (3,7 dl) és robotgép dagasztó karjának segítségével kezdjük el a dagasztást.
  • Mikor a tészta összeáll, tegyük bele a kókuszolajat és jól dolgozzuk bele.
  • Hagyjuk 45 percig a tésztát duplájára kelni.
  • Ezután a megkelt tésztát egy belisztezett nyújtódeszkára borítsuk rá. Vágjuk 2 felé. Nem kell újra összegyúrni.
  • Mindkét részt nyújtsuk ki kb. 25x45 cm-es táglalapokra.
  • A kencét készítsük el; a kókuszolajat keverjük össze a nyers nádcukorral és a fahéjjal.
  • Ezt a kencét a kezünk/kanál segítségével oszlassuk jól el a tészta lapokon.
  • Majd a tésztát tekerjük fel, mint a bejglit.
  • Hosszában vágjuk ketté a feltekert tésztát és fonjuk össze úgy, hogy az elvágott rész legyen felül.
  • Ezután csináljunk kört az összefont tésztából (2 kör alakú kalács lesz belőle, mert 2 rúdunk van) és hagyjuk 30 percig ismét kelni.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Sütési hőfok: 180˙
Sütési idő: 35-40 perc légkeverésen
  • Hagyjuk kihülni a tésztát és vágva vagy tépve fogyasszuk.
Tippek Izától:
  • A kence az lehet dió vagy mák is, amit a cukor helyettesítővel vagy a nyers nádcukorral elkeverünk. Itt nagyon vékonyan megkenjük a tésztát olajjal de nem is szükséges. Csak meg kell szórni a tésztát a keverékkel.
  • A nyers nádcukor helyett használhatunk DW 1:4 cukorhelyettesítőt vagy kókuszvirágcukrot.
  • Tálaláskor kicsi porcukorral (DW 1:4 kávédarálóban ledarálva), házi cukormentes lekvárral, csokoládékrémmel, vanília sodóval szervírozhatjuk. Magában is nagyon finom, a széle ropog a belseje nagyon puha, foszlós.

Nagyon jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: