Ebben a zöldséges egytálételben
igazi kulináris ízek keverednek. A tejszínes gomba zabtejszínnel készült, így a
tejet megemészteni nem tudók és a vegán életmódot folytatók is bátran megehetik
akár ebédre, akár vacsorára. Nagyon laktató és finom :)
A gomba különleges ízét
a füstölt paprika adja. Ez szinte a mennyekbe repíti az ízlelőbimbókat. Mind a
gombában, mind pedig a burgonyában visszaköszön a friss petrezselyem, ami a
tavasz, a frissesség zamatát varázsolja a tányérunkra.
Hozzávalók
2 személyre:
- 300 g laskagomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 közepes csokor friss petrezselyem
- 0,5 dl olíva olaj
- 70-80 dkg új burgonya
- 1-1,5 dl zabtejszín
- 1 kávéskanál konjac liszt (elhagyható, a tejszínes gomba krémesítéséhez/sűrítéséhez használtam)
- Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, édes, őrölt pirospaprika, füstölt pirospaprika.
Segítség
a hozzávalók beszerzéséhez:
Én ezt a füstölt
paprikát és zabteszínt vásároltam meg egy bioboltban. A tejszín sűrű és krémes,
mint a megszokott 20%-os sima tejszín (csak krémesebb), viszont zsírtartalma
csak 9,8 % 100 ml-ben.
Elkészítés:
- Az új burgonyákat jól mossuk meg. Nem muszáj meghámozni, csak egy erős dörzsivel tisztítsuk meg.
- Tegyünk egy sütőpapirt a tepsibe. Tegyük rá a kis burgonyákat egészben és locsoljunk rá néhány csepp olíva olajat. Szórjunk rá a friss petrezselyemből és sózzuk meg, majd kezünkkel jól forgassuk össze, hogy a só és a petrezselyem jól elkeveredjen.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Süssük a burgonyákat 200 fokon 20 percig, majd 230 fokon további 20-25 percig. Közben forgassuk meg néhányszor.
Közben készítsük el a
tejszínes gombát:
- A hagymát kevés olíva olajon dinszteljük meg, közben sózzuk.
- Ha kész, akkor húzzuk le a tűzről és tegyük bele az őrölt pirospaprikát, a füstölt piros paprikát , sót, borsot.
- Majd tegyük vissza a tűzre és tegyük bele az összevágott gombát. Keverjük össze.
- Egy pici vizet tegyünk bele és néhány percre fedjük le. (a gomba itt elég sok vizet ereszt)
- Vegyük le a fedőt és kezdjük elfőzni a vizet a gomba alól.
- Mikor már kevesebb víz van benne, tegyük bele a petrezselyemzöldet és főzzük tovább 1-2 percig.
- A végén tegyük bele a zabtejszínt és főzzük még egy percig.
- Ha úgy látod, hogy híg a tejszínes gomba, akkor tehetsz bele egy kis sűrítőt, pl. konjac lisztet/ nyílgyökér lisztet/ rizslisztet/keményítőt (tápióka, kukorica).
Tippek Izától:
- A burgonyát előtte megfőzheted. Így rövidül az elkészítési ideje, mert utána csak fűszerezni kell és be a 220-230 fokos sütőbe és aranybarnára sütni.
- A füstölt paprikát ne hagyd ki belőle, nagyon-nagyon finom íze van.
- Zabtejszín helyett használhatsz sima tejszínt is.
- Se a gombát, se a petrezselymet ne főzd agyonra.
- Válassz egyforma nagyságú kis burgonyákat, hogy egyszerre süljenek meg.
- A gomba készítésénél az olajat elhagyhatod. Ilyenkor csak egy kis víz kell a hagyma alá. Abban dinsztelődik. Így lakóriaszegényebb az étel.
Nagyon jó étvágyat
hozzá!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése