2015. április 20., hétfő

Zabtejszínes gomba, füstölt paprikával és sütőben sült petrezselymes új burgonyával.



Ebben a zöldséges egytálételben igazi kulináris ízek keverednek. A tejszínes gomba zabtejszínnel készült, így a tejet megemészteni nem tudók és a vegán életmódot folytatók is bátran megehetik akár ebédre, akár vacsorára. Nagyon laktató és finom :)

A gomba különleges ízét a füstölt paprika adja. Ez szinte a mennyekbe repíti az ízlelőbimbókat. Mind a gombában, mind pedig a burgonyában visszaköszön a friss petrezselyem, ami a tavasz, a frissesség zamatát varázsolja a tányérunkra.

  
Hozzávalók 2 személyre:

  • 300 g laskagomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes csokor friss petrezselyem
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 70-80 dkg új burgonya
  • 1-1,5 dl zabtejszín
  • 1 kávéskanál konjac liszt (elhagyható, a tejszínes gomba krémesítéséhez/sűrítéséhez használtam)
  • Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, édes, őrölt pirospaprika, füstölt pirospaprika.

Segítség a hozzávalók beszerzéséhez:

Én ezt a füstölt paprikát és zabteszínt vásároltam meg egy bioboltban. A tejszín sűrű és krémes, mint a megszokott 20%-os sima tejszín (csak krémesebb), viszont zsírtartalma csak 9,8 % 100 ml-ben.
 

 Elkészítés:

  • Az új burgonyákat jól mossuk meg. Nem muszáj meghámozni, csak egy erős dörzsivel tisztítsuk meg.
  • Tegyünk egy sütőpapirt a tepsibe. Tegyük rá a kis burgonyákat egészben és locsoljunk rá néhány csepp olíva olajat. Szórjunk rá a friss petrezselyemből és sózzuk meg, majd kezünkkel jól forgassuk össze, hogy a só és a petrezselyem jól elkeveredjen.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Süssük a burgonyákat 200 fokon 20 percig, majd 230 fokon további 20-25 percig. Közben forgassuk meg néhányszor.
Közben készítsük el a tejszínes gombát:
  • A hagymát kevés olíva olajon dinszteljük meg, közben sózzuk.
  • Ha kész, akkor húzzuk le a tűzről és tegyük bele az őrölt pirospaprikát, a füstölt piros paprikát , sót, borsot.
  • Majd tegyük vissza a tűzre és tegyük bele az összevágott gombát. Keverjük össze.
  • Egy pici vizet tegyünk bele és néhány percre fedjük le. (a gomba itt elég sok vizet ereszt)
  • Vegyük le a fedőt és kezdjük elfőzni a vizet a gomba alól.
  • Mikor már kevesebb víz van benne, tegyük bele a petrezselyemzöldet és főzzük tovább 1-2 percig.
  • A végén tegyük bele a zabtejszínt és főzzük még egy percig.
  • Ha úgy látod, hogy híg a tejszínes gomba, akkor tehetsz bele egy kis sűrítőt, pl. konjac lisztet/ nyílgyökér lisztet/ rizslisztet/keményítőt (tápióka, kukorica).

Tippek Izától:

  • A burgonyát előtte megfőzheted. Így rövidül az elkészítési ideje, mert utána csak fűszerezni kell és be a 220-230 fokos sütőbe és aranybarnára sütni.
  • A füstölt paprikát ne hagyd ki belőle, nagyon-nagyon finom íze van.
  • Zabtejszín helyett használhatsz sima tejszínt is.
  • Se a gombát, se a petrezselymet ne főzd agyonra.
  • Válassz egyforma nagyságú kis burgonyákat, hogy egyszerre süljenek meg.
  • A gomba készítésénél az olajat elhagyhatod. Ilyenkor csak egy kis víz kell a hagyma alá. Abban dinsztelődik. Így lakóriaszegényebb az étel.


Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: