2015. május 7., csütörtök

Egészséges napi menü hétfőre.

Az összes napi menümre a következők érvényesek:
  • Minden étel teljes receptjét megtalálod, ha a kép felett lévő, étel címét tartalmazó linkre kattintasz.
  • Az ételeim egészséges, friss alapanyagokból készülnek. Semmi olyan alapanyagot nem tartalmaznak, amelyeket a receptekben nem említenék meg. Bújtatott és szervezetünkre káros dolgokat (ízfokozók, stb.) nem tartalmaznak. A lehető legtisztább (clean) étkezést igyekszem követni. Emellett pl. sportolóknak is készítek finomságokat, amelyeket fehérje porral dúsítok. Viszont tudnod kell, hogy az ilyen ételek nem sorolhatóak a clean kategóriába. Egyébként  a fehérjepor kihagyható a finomságokból. Ezeket az ételeket a napi menüben jelzem. Minden hozzávalót leírok a receptekben.
  • Figyelembe veszem, hogy legyenek könnyedebb napok, pl. a hétfő a nagy hétvégi zaba után, vagy pl. húsmentes napok is a héten. Továbbá a magasabb szénhidrátokat tartalmazó ételeket nem teszem be vacsorának. Ott inkább fehérje és rost dús ételeket ajánlok.
  • Minden nap van friss gyümölcs, zöldség.
  • Nem feledkezem meg az édességekről sem.
  • Az ételeimet egyszerű elkészíteni. Hétköznapokra nem teszek hosszabb elkészítési időt igénylő ételeket. Nem csinálok 3 fogásos ebédet. Szerintem az sok és az az életszerű ha munka mellett otthon készíted, akkor szerintem nem állsz neki hétköznap levest, másodikat és desszertet is csinálni. Hétvégre viszont ajánlok olyan finomságokat, amelyeket szintén könnyű elkészíteni de egy kicsit több időt vesz igénybe mint pl. a békebeli kifli, amelyet keleszteni kell.
  • Nem számoltam ki, hogy a napi menü egy napra mennyi kalóriát jelent. Én jelenleg vegán étrenden vagyok de a húsfogyasztókat nem szeretném kizárni az egészséges napi menü inspirációjából :) ezért húsos ételeket is megtaláltok a menüben. Heti 3-5 alkalom sport mellett és félreevés nélkül meg fogod tudni tartani súlyodat, sőt szálkás, formás izomzatot lehet kialakítani ilyen vegyes és tiszta táplálkozással. Nem vagyunk egyformák. Az ételek mennyiségét Te tudod szabályozni. A napi menüt inspirációnak szánom, hátha ötletet merítesz Te is :) 

 
HÉTFŐ

A hétvégét követően könnyedebb, vitaminokkal feltöltő reggelivel kezdjük a napot. Ezt követően finom és édes tízórait fogyasztunk el majd egy húsos ebéddel folytatjuk a napunkat. Az uzsonna sem maradhat el, amely egy finom, csokis quinoás finomság. A vacsora pedig egy szénhidrátszegény de fehérjében, rostokban gazdag, halas étel lesz.
 

A hétfők általában mindenki számára elég sűrűk, hiszen nem csak fizikailag de mentálisan és lelkileg is rá kell állni a hétre. Még a hétvége kellemes pillanatain nosztalgiáznánk legszívesebben és tovább is aludnánk ha az óra nem keltene minket, hogy elinduljunk dolgozni, suliba vagy egyéb fontos dolgokat intézni. 

Sokak számára a hétfő újrakezdést, önmegvalósítást, magunknak tett ígéretek megvalósítását jelenti.  
 Minden esetre új hét, új lehetőségek és rajtunk áll, hogy mit hozunk ki belőle.

Hétvégén sokan mennek a szülőkhöz családi ebédre és valószínű, hogy a sok finomságból csomagolnak is. A család szeretete, az otthon ízei, mind-mind megfűszerezik az ételeket de amellett hogy készítőik szívüket, lelküket beleteszik, nem biztos, hogy olyan alapanyagokból készül a leves vagy a süti, amiket és ahogyan Te otthon magadnak szoktad.

Így a hétfő az egyik legtökéletesebb nap arra, hogy a hétvégi túlevés vagy nem a legjobban kiválasztott ételek elfogyasztása után könnyebb ételekkel induljon a hét. Emellett rávezessük szervezetünket a szerdai és pénteki húsmentes napra. Ha valaki többször nem eszik a héten húst, neki dicséret jár. Jelenleg én most vegán étrendet folytatok. A hús élettani hatásairól itt olvahatsz bővebben.

Hétfői menü képekben
   Ébredés után: 
2,5-5 dl szobahőmérsékletű, tiszta víz.

Reggeli:

Tízórai:

Ebéd:
  

Vacsora:
Tippek Izától: 
  • Standard, jól bevált, egyszerű hozzávalókból álló zöld turmix recept 2 főre:
  • 1 közepes, édes almát, 1 érett banánt, 1 nagy marék friss spenótot 2,5-5 dl tiszta vízzel összeturmixolunk krémesre. Ezt otthon vagy a munkahelyre menet vagy a munkahelyeden is fogyaszthatod, csak magaddal kell vinni egy zárható üvegben.
  • A hétfői menüben lévő összes ételt vasárnap is elkészítheted. Jól zárható dobozban, hűtőben hétfő estig frissen tartható. A körtés zabpehely szeletet egész hétre is elkészítheted, nagyon finom reggeli, tízórai vagy uzsonna is.
  • Javaslom, hogy a zöld turmixot mindig aznap csináld amikor elfogyasztod, frissen finomabb, mintha állna a hűtőben.
  • Vacsora az lehet a Fitt rakott káposzta is (mivel alacsony szénhidrát tartalmú ezért vacsorára is bátran fogyaszthatod).
  • Fő étkezésnél az optimális adag szabály: 1 tenyérnyi hús, 1 ökölnyi szénhidrát, 2 ökölnyi zöldség.
Szép napot kívánok!

Jó étvágyat a hétfői menühöz!

Nagy ölelés :)

Nincsenek megjegyzések: