2015. május 11., hétfő

Tiramisu a természet kincseiből. (nyers, vegán)


Figyelem! Ezt a receptet 2017.03.08-án módosítottam, ezért ha valaki e dátum előtt esetleg kinyomtatta kérem, hogy ezt a receptet vegye figyelembe a régi változat helyett.

Módosítás oka: 
- Költséghatékonyabbá tettem. A fenyőmag helyett kesudiót írtam a receptbe.
- Zsírszegényebbé tettem.
- Lágyabbá tettem.

No, akkor lássuk:

A tiramisu-t mindenki szereti. Mert oly finom, mert könnyű elkészíteni, mert meglephetjük vele vendégeinket, mert ahogy a pihe-puha krém olvad a szánkban egy pici rum ízével és a kávé illatával. Mennyei, nem kérdés :)

Nehogy azt gondoljátok, hogy a standard tiramisu receptjét és elkészítését írom le most Nektek. Az nem én lennék. Az nem lenne kreatív, igényes és különleges.


Az egyik legfontosabb hozzávalója a kávé. Ehhez a finomsághoz Fair trade, bio kávét használtam, amelyet Dorcas válogatott, szorgos kezeivel. Fair trade, ami nem egy kávé márka, hanem egy korrekt civil kezdeményezés védjegye. Üzenete, hogy nem környezetpusztító módon termelték meg a kávébabokat és nem alkalmaztak kizsákmányoló munkát gyermekekkel és nőkkel. Ha ilyen terméket vásárolunk, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy a termelőknél több bevétel maradjon, amelyből iskolákat és egyéb közösségi dolgokat hozhatnak létre. Hiszen jelenleg mire a cappuccino a poharunkba kerül előfordul, hogy 150-szer cserél gazdát a kávé és egy 300,- Ft-os kávéból csupán 9,- Ft jut el a termelőhöz. Dorcast megnézheted lejjebb :)

Visszatérve a tiramisura.

Ez a tiramisu a tejérzékenyek Mekkája! Ugyanis nincs benne a hagyományos tiramisuból ismert mascarpone.

Az én tiramisumban nincs liszt, nincs cukor, nincs babapiskóta vagy tojás!

Vegán és ha szeretnéd, akkor nyers vegán formában is elkészítheted. Azaz semmilyen állati eredetű dolgot nem tartalmaz.

Elkészítésében Emily inspirált és szokásomhoz híven úgy készítettem el, hogy a lehető legegészségesebb legyen.

Nah, jó nem csigázlak tovább :)

Ebben a tiramisuban zabpehely, fenyőmag, datolya és még néhány egészséges finomság van. Tejérzékenyek bátran fogyaszthatják. Gluténérzékenyek ha gluténmentes zabpelyhet vásárolnak, akkor ők is.

A finom édes ízt csupa természetes édesítővel érjük el, mint pl. a datolya és a mazsola. Mivel én édes szájú vagyok, ezért tettem még bele egy kis természetes cukorhelyettesítőt is. 

Nagyon laktató finomság. Nem diétás de minden összetevője egyenként is egészséges.

Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

Az alaphoz:
  • 125 g apró szemű zabpehely
  • Fél csésze (250 ml-es csésze) vízben áztatott mazsola, kinyomkodva 
  • Kb. 3-4 evőkanál eszpresszó (apránként adagolva nehogy megkeserítse mert kávé és kávé között is van különbség, nekem a Nespressoból kellett ennyi)
  • 1-2 teáskanál négyszeresen édesítő steviás cukorhelyettesítő (stevia-eritrit)
  • 1 evőkanál mandulalikör
  • 1 csipet Tiszta só
Ladyfinger:
  • 100 g apró szemű zabpehely
  • 1 csésze (250 ml-es csésze) vízben áztatott datolya, kinyomkodva
  • 1-2 csipet Tiszta só
  • 4 evőkanál expresszó
  • 1 púpos teáskanál négyszeres erősségű steviás cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál mandulalikör

A vaníliás krémhez:
  • 2 csésze = 300 g beáztatott és leszűrt kesudió
  • 200 ml tisztított víz
  • 200 ml zsíros kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1-2 vanília rúd kikapart belselye
  • 6 teáskanál négyszeres erősségű steviás cukorhelyettesítő
  • 2 kávéskanál konjac liszt
Tálaláshoz:
  • Néhány gramm jó minőségű, zsírszegény kakaópor
Képes segítség a hozzávalók beszerzéséhez:

A hozzávalókat bioboltokban vagy pl. a magokat piacon is meg lehet vásárolni.

Elkészítés:

Előkészületek:
  • A mazsolát és a datolyát külön-külön áztassuk be tiszta vízbe 3-4 órára.
  • A kesudiót áztassuk be tiszta vízbe kb. 3-4 órára. Ha forró vízben áztatjuk akkor lerövidíthetjük kb. 2-3 órára az átatási időt. (egy éjszakára is beáztathatjuk).
  • Ha full nyersen szeretnéd elkészíteni a turamisut, akkor áztass be 1 éjszakára 2 púpos evőkanál szemes kávét kb. 12 evőkanál vízbe.
Először az alapot készítjük el.
  • A zabpehelyhet tegyük bele az aprító gépbe és aprítsuk finomabbra.
  • Majd tegyük bele  a mazsolát, a kávét, a likört, cukorhelyettesítőt, sót és jól dolgozzuk össze. Egy sűrű masszát kapunk.
Készítsük el a ladyfinger-t:
  • Minden hozzávalót tegyünk az aprítógépbe és dolgozzuk össze homogén masszává. Ha túl lágy a tészta, tehetünk még hozzá egy kevés zabpelyhet.
Végül a vaníliakrémet készítsük el:
  • Minden hozzávalót tegyünk bele az aprítógépbe a konjac liszt kivételével.
  • Kezdjük el összedolgozni a géppel.
  • Végül kóstoljuk meg, hogy ízlik-e és ha fincsi akkor keverjük bele a gép segítségével a konjac lisztet.

A tiramisu összeállítása:
  • A tál vagy poharak aljába tegyünk egy keveset a krémből, majd kisebb-nagyobb csomókban tegyük rá a ladyfinger-t. 
  • Öntsük rá a krémből, kb. a megmaradt felét.
  • Csipkedjük rá az alapmasszát.
  • Végül tegyük rá a maradék vaníliakrémet, úgy, hogy a tiramisu teteje sima legyen, azaz ne emelkedjenek ki a rácsipkedett masszadarabok.
  • Ha nem bírjuk ki, hogy megkóstoljuk, akkor legalább 1 órára tegyük hűtőbe, majd tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

Tippek Izától:
  • Ha lefőzöl 2 x 50 ml eszpresszót, az elég lesz a tiramisuhoz.
  • Ha nyers vegán formában szeretnéd elkészíteni a tiramisut, akkor csupán annyit kell tenned, hogy a kávét sem főzöd le, hanem 24 órára beáztatsz 2 púpos evőkanál szemes kávét kb. 12 evőkanál vízbe.
  • Érdemes hűteni, mert úgy finomabb és a krém állagának is jót tesz a hűtés.
  • Használj ehhez az adaghoz kb. 17cm x 20 cm-es téglalap alakú tálat vagy szép poharakat.
Dorcas. Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el a történetét a képen látható weboldalon:



Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)


Iza.

Nincsenek megjegyzések: