2015. május 14., csütörtök

Fitt spenót krémleves.

Ezt a krémlevest nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon egészséges :)

Hozzáadott zsíradékot, búzalisztet, tejet vagy tejszínt nem tartalmaz, mégis olyan kellemes íze van, mint amit már megszoktunk. Szerintem egyébként selymesebben krémes, mint a hagyományos spenót krémleves.


Konjac liszttel sűrítettem. Ez a növényi alapú liszt nagyon magas rosttartalmú. 100 g liszt, ami hónapokig elég egy háztartásban, 82,79 g rostot tartalmaz. 

A konjac lisztről itt olvashatsz bővebben. A spenót élettani hatásairól pedig itt tájékozódhatsz.

A krémleveseknél a megfelelő krémesség elérése szokott nehézséget okozni. Általában rántással vagy habarással érik el a kívánt sűrűséget de mindkettő felesleges és üres kalóriákat tartalmaz. Egy fehér liszttel, olajjal készített rántást vagy fehér liszttel és tejjel/tejföllel/állati tejszínnel készített habarást én nem sorolnék az egészséges kategóriába.

Szerintem a krémlevesekben a főszereplő zöldség ízének kell dominálnia, jelen esetben a spenótnak. Iktassunk ki minden olyan hozzávalót, ami plusz kalóriát, zsírt jelent és ami nem éppen az egészségünket szolgálja.

Süríteni vagy a levesbe tett zöldséggel vagy olyan liszttel érdemes, ami egészséges. Pl. a teljes kiőrlésű tönkölyliszt is egészséges (már annak aki nem gluténérzékeny) de szerintem azzal nem lehet tökéletesen krémes, sürű, homogén állagot elérni.

Én általában a levest/főzeléket saját zöldségével, kukoricakeményítővel, konjac liszttel szoktam sűríteni. Még a nyílgyökérlisztet is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (pontos adagot ehhez nem írok):
  • Friss spenót
  • Annyi tisztított víz, hogy a lábasban a spenót mennyisége alatt érjen kb. 1-2 ujjnyival.
  • Tiszta só, őrölt színes bors ízlés szerint 
  • Friss fokhagyma ízlés szerint (2-4 gerezd)
  • Fél-1 teáskanál konjac liszt
  • Szerecsendió (elhagyható)
  • 1-2 teáskanál hidegen sajtolt lenmagolaj tálaláskor (elhagyható)
Elkészítés:
  • A megmosott és kicsit összetépkedett spenótot tegyük fel vízbenn főni (a víz legyen kevesebb, mint ahogy a spenót mennyisége a lábasban van).
  • Tegyük bele a sót, a borsot, szerecsendiót, az összezúzott fokhagymát.
  • Forraljuk fel. Forralás után csak 1-2 percig főzzük.
  • Vegyük le a tűzről és egy botmixer segítségével krémesítsük.
  • Ezután a konjac lisztet egy pici hideg vízzel keverjük el és öntsük bele a levesünkbe. Apránként adagoljuk a lisztet, mert a konjac liszt tömegéhez képest 300-szoros mennyiségű vizet képes felvenni. Egy mokkáskanálnyi mennyiséget tegyünk előbb bele, kicsit kavargassuk és 2-3 perc után ha nem elég sürű, adjunk hozzá újabb 1 mokkáskanálnyi mennyiséget.
  • Közben ha szükséges még sózzuk és a végén még a botmixerrel turmixolhatjuk kicsit.
Tippek Izától:
  • Ha víz ízű a levesünk, akkor tegyünk még bele sót. Szerintem így rántás, habarás nélkül egy picit több sót, fűszert igényel a krémleves, ezért figyeljünk arra, hogy jó minőségű sót használjunk. Himalaya só vagy tiszta só.
  • Ha úgy érzed a végén, hogy kevés fokhagymát tettét bele, akkor egy kis fokhagyma granulátummal vagy fokhagyma porral még nyugodtan ízesítheted.
  • Egy pici szerecsendiót is reszelhetünk bele.
  • Ha pici konjac lisztet használunk, akkor szépen, egyenletesen beleszórva (nem egy csomóban) beletehetjük, nem szükséges előtte hideg vízben elkeverni. Ilyenkor összecsomósodhat de ha ügyesek vagyunk akkor nem történik meg és nem kell előtte a  hideg vízzel pacsmagolni.
  • Levesbetétként füstölt, piros paprikába, olíva olajba forgatott, sózott és sütőben kisütött csicseriborsót használtam.
  • Egy kevés lenmagolajat vagy beleturmixolhatunk a levesbe vagy tálaláskor néhány cseppet rátehetünk.

Nagyon jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: