2015. július 5., vasárnap

Extra ropogós, édes zabpehely tallér.

El tudod képzelni ezt a finom és extrán ropogós zabtallért egy reggeli kávé mellé? Vagy mit szólnál egy délutáni finoman gőzölgő vagy esetleg egy jeges kávé mellé? Bármelyik napszakot is választod, jól fog esni ez a nagyon könnyedén elkészíthető tallér.

Ha a gyümölcsös ízeket kedveled, akkor készítsd el aszalt áfonyával. Ha pedig a csokoládé szerelmese vagy, akkor tegyél bele nagyon jó minőségű étcsokoládé darabokat.

Fehér cukrot nem tartalmaz ez az édes kis ropogtatni való. Helyette az édes ízt a vegánok által is fogyasztható rizsszirup és a kókuszvirág cukor adja.

Az biztos, hogy az élmény felejthetetlen lesz :)


Hozzávalók:

A mérőeszköz egy csésze, ami 2,5 dl-es.
  • 1 csésze apró szemű zabpehely
  • 1 csésze nagy szemű zabpehely
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csapott teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 2/3 csésze rizsszirup
  • 4 evőkanál kókuszolaj
  • 4 csapott evőkanál Low carb tápióka keményítő
  • Fél teáskanál Tiszta só
  • Kókuszvirág cukor ízlés szerint (elhagyható de én tettem bele egy picit, mert eléggé édes szájú vagyok) 
  • 1 kis marék aszalt áfonya vagy
  • 1 kis marék legalább 70 %-os étcsokoládé pasztilla/feldarabolt csokoládé
Elkészítés:
  • Mindenhozzávalót keverjünk össze.
  • Vegyük ketté a masszát és az egyikbe tegyük az aszalt áfonyát, a másikba az étcsoki darabokat.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • Az áfonyásat és a csokisat külön fogjuk kisütni, 2 adagban.
  • Egy nagy, lapos tepsibe tegyünk sütőpapirt és egy teáskanál segítségével adagoljunk kis gombócokat a masszából egymástól kb. 2 cm-re.
  • Egy picit bevizezhetjük az ujjunkat, mert nagyon ragadós a massza.
  • Ha ezzel kész vagyunk, akkor enyhén vizes kézzel lapítsuk el a gombócokat kb. fél cm-es magasságúra. Nem kell precíznek lenni, mert a massza teljesen szét fog folyni a tepsiben. 
Sütési hőfok: 180 fok, Sütési idő: kb. 10 perc, majd kb. 2 percre vegyük fel a sütési hőfokot 200 fokra.
  • Ha kisült a tallér, akkor várjunk egy kicsit míg hűl. Ilyenkor kezd egyre jobban keményedni, ropogóssá válni.
  • Amikor már kézmeleg, akkor egy éles késsel daraboljuk fel, olyan nagyokra, amilyenekre szeretnénk.
Tippek Izától:
  • Érdemes figyelni a sütést, nehogy nagyon megbarnuljanak vagy megégjenek a tallérok.
  • Én az édessége, ropogóssága és az íze miatt tettem bele kókuszvirág cukrot de elhagyható.
  • Minél vékonyabbra nyomkodod ki és minél több helye van szétfolyni a tepsiben a masszának, annál vékonyabb és ezáltal annál ropogósabb lesz ha kihűl a tallér.
Ez az extra ropogós zabpehely tallér, a fahéj ízével és az aszalt áfonyával vagy éppen az étcsokoládéval nagyon jó harmóniát alkot. Édes, ropog, elvarázsol…  


Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: