2015. július 8., szerda

Legényfogó padlizsán (vegán, gluténmentes).

Ez a főétel elrepít minket Olaszországba. A paradicsomos, oregános és bazsalikomos, picit édeskés szószban csücsülnek a padlizsánkarikák, amelyekre vékony kérget sütöttem. /TV2-Fem3Café videóért pörgess a bejegyzés végére./

Évekkel ezelőtt már csináltam ilyet és akkor olvastam, hogy ezt a változatot legényfogó padlizsánnak hívják. Nem emlékszem már miért hívják így de szerintem azért, mert a padlizsánkarikákba mikor beleharapunk, állaguk hasonlít egy puha hús állagához és az olaszos ízvilág, sok férfiember kedvence. Akik eddig kóstolták, mindenkinek nagyon ízlett :)

Hozzávalók:
  • 2-3 közepes padlizsán
  • Csicseriborsó liszt (a képen látható)
  • Fekete só ( a képen látható) és Tiszta só
  • Frissen darált színes vagy fekete bors
  • Szőlőmagolaj vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj/ kókuszolaj a sütéshez
  • Kb. 400-500 g paradicsompüré (a képen látható)
  • Sűrített paradicsom (elhagyható)
  • Szárított bazsalikom, oregánó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Nyers nádcukor vagy Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • Vegán parmezán (kesudió, fokhagymagranulátum és só kávédarálóban összedarálva) vagy parmezán sajt.
Elkészítés:
  • A padlizsánt mossuk meg, vágjuk le a szár felőli részt és karikázzuk fel kb. 1 ujjnyi vastagságúra. Picit sózzuk és borsozzuk a karikákat.
  • Közben készítsük el a “palacsintatésztát”. Ehhez 2-3 púposabb evőkanál csicseriborsó lisztet kevés vízzel keverjünk el, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Ebbe tegyünk fekete sót, ami a tojás ízt kölcsönzi a masszának.
  • A padlizsánkarikákat forgassuk meg a csicseriborsó lisztben, majd a masszában és süssük ki forró olajban, mint a bundáskenyeret.
  • Az aranybarnára sült padlizsánkarikákat szedjük ki egy papirtörlőre.
Készítsük el a paradicsomos szószt:
  • A paradicsompürét, a reszelt fokhagymát, az oregánót, bazsalikomot, pici sót és néhány csipet nádcukrot vagy a DW természetes cukorhelyettesítőt tegyük egy lábasba és forraljuk fel. Nyugodtan kóstold meg, hogy elég édes és fűszeres -e, hogy ízlésednek megfeleljen. Tipp: Ha teszel bele egy kevés vizet, akkor krémesebb szószt kapsz :) én mindíg teszek bele.
A legényfogó padlizsán összeállítása:
  • A kisült padlizsánkarikákat tegyük egy hőálló sütő tálba és öntsük nyakon a szósszal, majd szórjuk rá a parmezánt.

Előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
Sütési hőfok: 200 fok.

Magában vagy pirítóssal tálalhatjuk. Nagyon finom, laktató étel. A legényfogó padlizsán mellé egy könnyű, hűvös olasz habzó bort el tudok képzelni :)

Tippek Izától:
  • Ha a szósz ellepi a padlizsánkarikákat, úgy a legfinomabb. Úgyhogy bátran használj a paradicsomszószból, mert ha esetleg túl sokat csináltál, akkor egy jó kis spagettire is jó lesz később.
Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: