2015. július 12., vasárnap

Hummusz, csicseriborsó krém.

Ez az arab eredetű étel csupán 3 fő összetevőből áll: csicseriborsóból, pici olíva olajból és tahiniból. A tahini nem más, mint szezámmag pici olíva olajjal krémesre aprítva, darálva de ezt készen vettem.

Ebben a formában a hummuszt, laktóz-, glutén- és tejérzékenyek is fogyaszthatják.

A célom az volt, hogy egy nagyon gyorsan elkészíthető, finom és egészséges krémet készítsek.

Nagyon-nagyon szeretem a hummuszt, azaz a csicseriborsó krémet. Boltokban is lehet vásárolni de itthon is nagyon egyszerűen el lehet készíteni és az itthoni nem tartalmaz tartósítószert és egyéb adalékokat. Nagyon finom és mindenkinek a saját íze szerint fűszerezhető. Ha az árát nézzük, lényegesen olcsóbb az otthoni változat és higyjétek el, finomabb is. Hűtőben 4-5 napig simán eláll; csak elő kell venni és már ehetjük is.

Nagyon praktikus étel, hiszen csak egy kis kenyeret kell hozzá pirítani, így teljes értékű fehérjeforráshoz jutunk. Pászkával, kukoricás abonett kenyérrel vagy pitával is Isteni. Ha ajánlhatom, akkor sok zöldséggel fogyasszátok, mert a zöldséget természetes víztartalma ezt a sűrű, laktató krémet nagyon kellemesen lazítja. Lehet mártogatni nyers sárgarépával vagy szárzellerrel is :)

A csicseriborsó önmagában is egészséges. Gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 g csicseriborsó tartalmaz: 364 kalóriát, 19,3 g fehérjét, 6 g zsírt és 60,6 g szénhidrátot.

Fehérjében és rostokban gazdag, így segíti emésztésünket és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Antioxidáns tulajdonsága is ismert. A téli időszakban fogyasztása kifejezetten ajánlott, melegítő hatású zöldség.

Hozzávalók 3 személyre:
  • 540 g csicseriborsó konzerv
  • 2-3 evőkanál tahini (több gyártó is készít)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Kb. 3-4 vőkanál extra szűz olíva olaj (lehet vegyesen szezámolajjal)
  • Ízlés szerint Tiszta só,  római kömény
  • 1-1,5 citrom leve
  • Díszítésnek: őrölt piros paprika, extra szűz olíva olaj, apróra vágott koriander vagy petrezselyem. (A fotón nálam koriander látható)
Elkészítés:
  • A csicseriborsó levét csepegtessük le de ne öntsük ki, mert ezzel lazítjuk a krémet.
  • Mindent tegyünk egy aprító gépbe és aprítsuk krémesre. Érdemes előbb 2 evőkanál olívaolajjal kezdeni és a többit apránként adagolni a humuszhoz. Ha nem elég krémes, tegyünk bele a csicseriborsó konzerv levéből. Az egy kicsit lazítja.
Ez a hummusz, csicseriborsó krém akár reggelire, akár vacsira vagy ha vendégeket várunk, nagyon finom és egészséges része lehet étkezésünknek. Pikk-pakk elkészíthető, lágy finomság. Nagyon ízlésesen tálalható :)

Ha Te is szereted a könnyen elkészíthető, egészséges krémeket, pástétomokat, akkor nézd meg ezeket is:


Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: