2015. július 15., szerda

Vegán töltött paprika.

Ez a finom, édeskés, paradicsomos töltött paprika a hagyományos módon készül, csak néhány hozzávalót kicseréltem benne ;)

Ezáltal egy sokkal egészségesebb, zsírszegényebb egytálételt készítettem, amelynek íze egyszerűen mennyei. A nyár érett, lédús paradicsoma találkozik a paprika frissességével ebben a laktató ételben.

Két különleges és egészséges hozzávalót használtam.

Az egyik a TEMPEH: ha össze szeretném hasonlítani, akkor ez olyan, mintha a sima liszt helyett teljes kiőrlésű tönköly lisztet használnánk. A tempeh főtt szójababból készülő, nemes penészes érleléssel ( fermentációval ) előállított élelmiszer. Ízvilága semleges, ezért nagyon jól fűszerezhető és beilleszthető húsmentes táplálkozásba. 

A tempeh roppant tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható, valamint számos egyéb egészséges összetevőt, például izoflavonoidokat és szója-szaponint is tartalmaz.
Az érlelési eljárás során a termék természetes antibiotikumokkal és az emésztést elősegítő enzimekkel gazdagodik, miközben megőrzi a szójabab rostjait, a szaponinokat és a jótékony hatású szója-izoflavonoidokat.
Az izoflavonoidok erősítik a csontokat, csökkentik a menopauza tüneteit és a koronáriás megbetegedések kockázatát, valamint a hormonfüggőráktípusok megelőzésében is fontos szerepet játszanak, illeszkedik a dietetikus étrendjébe, csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, és a súlycsökkentésben is segít.

A másik a NOCarb Noodle KONJAC LISZT, amelynek élettani hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Hozzávalók:
  • 5-6 db normál méretű tv paprika
  • 250 g tempeh
  • 125 g jó minőségű fehér rizs 
  • 1,5 dl forró víz
  • Ízlés szerint Tiszta só, pici frissen őrölt színes bors, Dia-Wellness 1:4 természetes cukorhelyettesítő
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • Kb. 400 g (5-6 dl) paradicsompüré
Elkészítés:
  • Pároljuk üvegesre a kókuszolajban az apróra vágott hagymát.
  • Közben a tempeh-t a kezünkkel kicsit morzsoljuk el, kb. olyan apróra, mintha darálhús lenne.
  • A szétmorzsolt tempeh-re öntsük rá olajostól a pirított hagymát, a rizst nyersen.
  • Ebbe a masszába tegyünk sót, borsot és öntsük rá az 1,5 dl forró vizet. (a víz segít abban, hogy a töltelék puha, omlós legyen a paprikában). Kóstoljuk meg a masszát és fűszerezzük ha szükséges.
  • Ezt a tölteléket töltsük bele a csumájától megszabadított paprikákba és tegyük őket egy tálba, amibe főzni fogjuk.
  • A tálba tegyünk félig vizet és öntsük rá a paradicsomlét/pürét. Így együtt főzzük meg a töltött paprikákat.
  • Közben tegyünk bele egy kis DW cukorhelyettesítőt és főzzük készre fedő alatt a paprikákat.
  • Ha a vegán töltött paprika megfőtt és úgy látjuk nem elég sűrű, akkor kb. 1-2 kávéskanál konjac liszttel szórjuk meg és a lével együtt óvatosan keverjük el. Néhány perc múlva szépen be fog sűrűsödni.
Tippek Izától:
  • A kókuszolaj helyett használhatsz más jó minőségű, semleges ízű olajat is.
  • Paradicsomsűrítményt is tehetsz a vegán töltött paprika levébe.
  • A paradicsom kissé vad ízét a cukorhelyetesítővel tudod ellensúlyozni.
  • A vegán töltött paprika akár 4-5 napig is eláll a hűtőben. Hidegen és melegen is nagyon finom.
  • A rizst lehet helyettesíteni hajdinával, quinoával, árpagyönggyel de ezeknél a gabonák mennyisége és főzési idő és a főzéshez szükséges víz mennyisége is változik kicsit.
  • Főzés közben egy paprikát véletlen szétvágtam, ezért van töltelék a paradicsomszószban :D
Ízletes, puha töltelék, a paradicsom édeskés ízével és a friss paprika illatával. A nyár egyik legfinomabb, tápláló és egészséges főétele a vegán töltött paprika.


Nagyon jó étvágyat kívánok!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: