A málna a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, amelyet mindíg nagyon várunk, hogy megérjen. 100 g friss málna 82 g vizet és csupán 52 kalóriát tartalmaz és 26-os glikémiás indexével az alacsony kategóriába tartozik, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Gazdag C vitaminban.
Ezt a málnás bögrés sütit sok málnával készítettem. Még a tetejére is friss málnát tettem díszítésnek. Laktató, cukormentes és szénhidrátcsökkentett finomság, amelyet ha most külföldi oldalon lennénk a kavezom.hu-val, akkor raspberry coffee cake-nek is hívhatnánk, mert a délutáni finom kávénkhoz tökéletesen illik gyümölcsös, frissítő ízvilága.
Nem tartalmaz tejet, cukrot, vajat. Viszont sok fehérje, B vitamin és rost találató benne a tönkölylisztnek és a bambuszrostnak köszöntehően.
A málnás bögrés ezen egészséges változata nem a habkönnyű, piskótaszerű sütik közé tartozik. A málna nedvességtartalma és a rostok miatt egy igen laktató, édeskésen savanykás, friss süti.
Hozzávalók:
A mérőcsésze 2,5 dl-es.
- 1 csésze növényi tej (én kókusztejet használtam)
- Fél csésze szójajoghurt
- 1 teáskanál Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő
- 3 teáskanál citromlé
- 1,5 teáskanál természetes vanília kivonat vagy vanília kikapart belseje
- 1 evőkanál lenmag kávédarálóban megőrölve
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 csésze Dia-Wellness Zéró 6 liszt
- 1 csésze bambuszrost
- 4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 teáskanál Tiszta só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál+1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 1 ,5 csésze friss málna
Elkészítés:
- Az első 7 hozzávaló keverjük össze.
- Majd keverjük össze a száraz hozzávalókat is, a tönkölyliszttől kezdve a cukorhelyettesítőig.
- Az összekevet nedves hozzávalókat öntsük bele a szárazba és keverjük jól össze.
- Ezután 1 csésze málnát óvatosan keverjük bele a masszába. Nem szükséges nagyon precízen elkeverni.
- Az így kapott masszát sütőpapirral kibélelt piteformába tegyük bele és a tészta tetejére is tegyünk friss málna szemeket, amiket kicsit nyomkodjunk bele a masszába. A süti tetejét szórjuk meg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítővel.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Sütési hőfok: 170 fok.
Sütési idő:1 óra
Normál, alsó-felső sütési mód.
- Ha kisült a málnás bögrés süti, a sütőpapir segítségével vegyük ki a formából, hogy ne izzadjon bele és egy falapon, nyújtódeszkán hagyjuk kihűlni.
Tippek Izától:
- A bambuszrost helyett fél csésze puffasztott amarántot is lehet használni.
- A friss málna szemeket egy picit beforgathatod lisztbe, hogy a nedvességet a liszt felszívja, de nem szükséges.
- A sütési idő végefelé érdemes tűpróbát csinálni.
- A málnát áfonyával lehet helyettesíteni és még eperrel is meg lehet próbálni.
- Ha fagyasztott málnát használsz, számolj azzal, hogy a süti tömörebb, nedvesebb lesz.
- Ha sima fehér tönköly lisztet használsz a Zéró6 helyett, akkor teljesen vegán a sütemény. A Zéró6 tartalmaz némi tejfehérjét.
Néhány esti felvétel a málnás bögrés sütiről :)
A málnás bögrés süti összeállítása nagyon egyszerű. Cukormentes, szénhidrátcsökkentett finomság; a nyárból egy egészséges szelet, hogy picit kényeztessük magunkat.
Jó étvágyat!
Nagy ölelés :)
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése