2015. július 17., péntek

Málnás bögrés süti, bambusz rosttal. (cukormentes, szénhidrát csökkentett)

A málna a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, amelyet mindíg nagyon várunk, hogy megérjen. 100 g friss málna 82 g vizet és csupán 52 kalóriát tartalmaz és 26-os glikémiás indexével az alacsony kategóriába tartozik, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Gazdag C vitaminban.

Ezt a málnás bögrés sütit sok málnával készítettem. Még a tetejére is friss málnát tettem díszítésnek. Laktató, cukormentes és szénhidrátcsökkentett finomság, amelyet ha most külföldi oldalon lennénk a kavezom.hu-val, akkor raspberry coffee cake-nek is hívhatnánk, mert a délutáni finom kávénkhoz tökéletesen illik gyümölcsös, frissítő ízvilága. 

Nem tartalmaz tejet, cukrot, vajat. Viszont sok fehérje, B vitamin és rost találató benne a tönkölylisztnek és a bambuszrostnak köszöntehően.

A málnás bögrés ezen egészséges változata nem a habkönnyű, piskótaszerű sütik közé tartozik. A málna nedvességtartalma és a rostok miatt egy igen laktató, édeskésen savanykás, friss süti.

Hozzávalók:

A mérőcsésze 2,5 dl-es.
  • 1 csésze növényi tej (én kókusztejet használtam)
  • Fél csésze szójajoghurt
  • 1 teáskanál Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő
  • 3 teáskanál citromlé
  • 1,5 teáskanál természetes vanília kivonat vagy vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál lenmag kávédarálóban megőrölve
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1 csésze Dia-Wellness Zéró 6 liszt
  • 1 csésze bambuszrost
  • 4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 teáskanál Tiszta só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál+1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1 ,5 csésze friss málna


Elkészítés:
  • Az első 7 hozzávaló keverjük össze.


  • Majd keverjük össze a száraz hozzávalókat is, a tönkölyliszttől kezdve a cukorhelyettesítőig.


  • Az összekevet nedves hozzávalókat öntsük bele a szárazba és keverjük jól össze.


  • Ezután 1 csésze málnát óvatosan keverjük bele a masszába. Nem szükséges nagyon precízen elkeverni.


  • Az így kapott masszát sütőpapirral kibélelt piteformába tegyük bele és a tészta tetejére is tegyünk friss málna szemeket, amiket kicsit nyomkodjunk bele a masszába. A süti tetejét szórjuk meg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítővel.


  • Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Sütési hőfok: 170 fok.
Sütési idő:1 óra
Normál, alsó-felső sütési mód.
  • Ha kisült a málnás bögrés süti, a sütőpapir segítségével vegyük ki a formából, hogy ne izzadjon bele és egy falapon, nyújtódeszkán hagyjuk kihűlni. 

Tippek Izától:
  • A bambuszrost helyett fél csésze puffasztott amarántot is lehet használni.
  • A friss málna szemeket egy picit beforgathatod lisztbe, hogy a nedvességet a liszt felszívja, de nem szükséges.
  • A sütési idő végefelé érdemes tűpróbát csinálni.
  • A málnát áfonyával lehet helyettesíteni és még eperrel is meg lehet próbálni.
  • Ha fagyasztott málnát használsz, számolj azzal, hogy a süti tömörebb, nedvesebb lesz.
  • Ha sima fehér tönköly lisztet használsz a Zéró6 helyett, akkor teljesen vegán a sütemény. A Zéró6 tartalmaz némi tejfehérjét.

Néhány esti felvétel a málnás bögrés sütiről :)

A málnás bögrés süti összeállítása nagyon egyszerű. Cukormentes, szénhidrátcsökkentett finomság; a nyárból egy egészséges szelet, hogy picit kényeztessük magunkat.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)


Iza.

Nincsenek megjegyzések: