2015. július 25., szombat

Rántott patisszon sütőben. (vegán)

Ehhez az extrán ropogós kérgű és belül vajpuha, rántott patisszonhoz nem használtam sima lisztet, tojást és olajat sem a sütéshez. Vegán formában készítettem el és a végeredmény egy sütőben sült, nagyon ízletes, zsiradékmentes, igazi nyári harapnivaló lett.

A patisszon nagyon sokféleképpen felhasználható a konyhában. Egyik kedvenc nyári csemegém a rántott patisszon. Köret, minden nélkül is jó a finom, ropogós bundában kisült darabokat rágcsálni.

Ha egészségesebb, reform alapanyagokból szeretnénk elkészíteni hagyományosnak mondható ételeinket, mindenki elvárja, hogy ízében, állagában teljesen olyan legyen, mint amit megszoktunk.

Ezt a rántott patisszont is lehetett volna zabpehelybe, puffasztott amarántba vagy akár kókuszreszelékbe is forgatni de én most nem szerettem volna nagyon elrugaszkodni, a megszokott ízre és textúrára vágytam így a panírozásnál a japánok egyik kedvenc  morzsáját a pankó morzsát használtam. A pankó morzsa egy durvábbra, nagyobbra aprított, szilánkos kenyérmorzsa. Sütési tulajdonsága eltér a “mi” zsemlemorzsánktól. Nálunk ugye a teljesen száraz pékárút/zsemlét/kiflit viszonylag finomra ledarálják és ezt használjuk a rántott dolgokhoz.

A Pankó morzsát ázsiai boltokban, nagyobb áruházláncokban lehet vásárolni de otthon is elkészíthető. Egy szikkadt kenyeret/zsemlét, stb. olyat amilyet szeretnénk fogyasztani (bár általában fehér kenyérből készül) vágjuk le a héját és a többi, belső részét egy aprítógépben aprítsuk egy kicsit össze, tegyük rá egy sütőpapirral kibélelt tepsibe és 50-60 fokon szárítsuk ki, de nem kezdjen el megpirulni. A kiszárítás végén a nagyobb rögöket kezünkkel kisebb szemekre morzsolhatjuk. Fűszerezhető száraz fűszerekkel így ízletesebb lesz a panír.

Hozzávalók:
  • 1 patisszon
  • Csicseri borsó liszt
  • Néhány csipet Himalaya fekete só (ez adja a tojás ízt a panírban)
  • Kevés frissen őrölt bors, fokhagyma granulátum
  • Pankó morzsa (bolti vagy házi)
Elkészítés:
  • A patisszont mossuk meg. Ha zsenge akkor nem kell meghámozni. Daraboljuk fel és sózzuk, borsozzuk, tegyük kicsit félre.
  • Készítsük el a "tojás", prézli 2-est, mert lisztbe nem kell beleforgatni csak először "tojás" majd morzsa.
  1. A “tojás”: 2 púposabb evőkanál csicseriborsó liszt annyi vízzel elkeverve, hogy egy hígabb palacsintatésztát kapjunk. Ebbe tegyünk fekete sót.
  2. Prézli: pankó morzsa, amibe tegyünk tiszta sót, kevés fokhagyma granulátumot.
  • Ezután panírozzuk a patisszont: 1: “tojás”, 2: prézli.
  • Egy sütőpapirral kibélelt tepsibe tegyük rá a kipanírozott patisszonokat.
  • Melegítsük elő a sütőt 215 fokra.
Sütési hőfok 215 fok.
Sütési idő: 30-40 perc
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
  • A tojás helyettesítésére a fenti csicseriborsós lisztes, fekete sóval ízesített módszert is alkalmazhatjuk de ha konzerv csicseriborsó levében forgatod meg a már belisztezett patisszonokat, úgy is tökéletes és így még kevesebb lisztet használsz fel. Bár a csicseri liszt az egészséges lisztek közé tartozik.
  • Tálaláskor készíthetünk zsírszegény ‘majonézt’. Szójajoghurtba tegyünk néhány csepp citromlevet, természetes édesítőt, pici sót.
A rántott patisszon ilyen formában elkészítve egy nagyon zsírszegény, kalóriaszegény finomság, így meleg nyári napokon biztos jobban fog esni, mintha bő olajban sütnénk ki.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: