2015. augusztus 3., hétfő

Kalóriaszegény palóc leves (vegán).

Sokszor vágyom egy kis levesre. Nyáron is szívesen fogyasztom a hideg gyümölcs levesek mellett a meleg és akár fűszeres leveseket is. Laktat, eltelít, izgalomba hozzák ízlelőbimbóimat, jól esik leveskét kanalazni. Arról se feledkezzünk meg, hogy a nyári meleg miatt többet izzadunk, ezért szükségünk van arra, hogy a sót és a folyadékot pótoljuk.

A picit fokhagymás, citromos palóc levesről nekem a nyári friss, roppanós zöldbab jut mindíg az eszembe. Kissé savanykás, sós ízvilág, amelyet lehet hússal is készíteni de én most tönkölybúzafehérjéből készítettem. Vegán étel de nem gluténmentes.

Ez a változat nem tartalmaz, tejterméket, burgonyát és húst.

Hozzávalók:
  • 1 nagy marék zöldbab (sárga- és zöldhüvelyű is lehet)
  • 1 zsenge cukkini (kb. 20 cm-es)
  • 1 tégla (250 g) tönkölybúza fehérje vagy natúr tofu
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 közepes babérlevél
  • Kb. 3 púpus evőkanál szójajoghurt
  • 2-3 teáskanál citromlé
  • Ízlés szerint Tiszta só, frissen őrölt bors, őrölt piros paprika
  • Kókuszolaj
  • Konjac liszt (ha sűríteni szeretnénk)
Elkészítés:
  • A hagymát egy pici kókuszolajon pároljuk üvegesre, közben egy kicsit sózzuk meg.
  • Ezután húzzuk le a tűzről a megpirult hagymát, tegyünk bele fél-egy mokkáskanál őrölt piros paprikát, frissen őrölt borsot. Így a paprika biztos nem ég oda és az olajjal keveredve jól kiadják a fűszerek az ízüket.
  • Tegyük vissza a tűzre, a kb. 3 cm-re vágott, megtisztított zöldbabot és az összevágott cukkinikockákat borítsuk a lábasba és engedjük fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk.
  • A babérleveleket és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is tegyük a levesbe.
Amíg a leves fő és a zöldbab megpuhul készítsük el a tönkölykockákat a husi helyett:
  • Vágjuk kb. 1x1 cm-es darabokra a tönkölybúza blokkot és egy kevés kókuszolajon, minden fűszer nélkül pirítsuk meg szép halványbarnára. Majd tegyük félre.
  • Ha a zöldbab és a cukkini megfőtt, tegyük a levesbe a pirított tönkölykockákat.
  • Kanalazzuk a levesbe a szójajoghurtot és csepegtessünk bele citromlevet.
  • Kóstoljuk meg, hogy elég sós- és savanykás-e a levesünk.
  • Ha sűrűbben szeretnénk fogyasztani, akkor egy kis konjac lisztet (kb. 1-2 mokkáskanál) mint a hintőport, hintsük a levesre és keverjük el, majd egyszer még forraljuk fel. Néhány perc múlva szépen besűrűsödik a leves. A konjac liszt egyébként hidegen is sűrít.
Tippek Izától:
  • Természetesen el lehet készíteni hagyományos módon is; azaz húst, tejfölt használva és keményítővel vagy tönkölyliszttel sűríteni.
  • A tönkölykockákat mindenképp süssük elő, mert az plusz ízt ad a viszonylag semleges ízű kockáknak.
  • Több napon keresztül eláll a hűtőbe, hiszen tejterméket, húst nem tartalmaz a vegán változata.
  • Ha nem tetszik a  zöld színű zöldbab, válaszd a sárga színűt ;) A cukkini helyett lehet burgonyát is használni, akkor magasabb lesz a szénhidráttartalma az ételnek. A burgonya glikémiás indexe is jóval nagyobb, mint a cukkinié, így sokkal hamarabb megemeli a vércukorszintet.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: