2015. augusztus 4., kedd

Tökéletes VEGÁN alap majonéz és tartármártás recept.

Ez a majonéz nem tartalmaz tojást.

Eredetileg úgy készítjük a házi majonézt, hogy robotgép vagy kézi habverő segítségével, közepes gyorsasággal a tojások sárgájához nagyon vékonyan folyatjuk a napraforgó olajat.

A vegánok nem esznek állati eredetű dolgokat vagy etikai vagy egészségügyi szempontból. Vagy mindkettőt szem előtt tartva választják inkább a növényi ételeket.

A vegán majonéznek több alternatívája is van, most egy alapmajonézt mutatok meg. Minden majonézes ételhez felhasználható.

Hozzávalók:
  • 1 csésze kókuszolaj
  • Fél csésze natur szójatej
  • 2 teáskanál jó minőségű almaecet
  • Ízlés szerint Tiszta só
Elkészítés:
  • A szójatejet és az almaecetet tegyük a turmixgépbe vagy használjunk botmixert, majd vékonyan folyassuk hozzá a kókuszolajat, miközben a gép dolgozik.
  • Adjunk hozzá 1-3 csipet Tiszta sót és még ezzel is mixeljük össze.
Nagyon krémes állagú alap majonézt kapunk :)

Ebből úgy lesz tartármártás, hogy 1 rész natur alapmajonézhez adunk 2-3 rész szójatejfölt vagy szójajoghurtot. (Ha kevésbé zsíros tartármártást szeretnénk, adjunk hozzá nagyobb arányban a joghurtot). Teszünk még bele apránként dijoni mustárt (nem magosat), nyers nádcukrot vagy természetes cukorhelyettesítőt, pici sót és citromlevet. 

Ezeket a hozzávalókat apránként adagoljuk, így tudjuk saját ízlésünkre formálni.

Én a Sojade szója joghurtot szoktam használni. Bio boltokban kapható natur és gyümölcsös ízekben. A szupermarketekben a Joya szójajoghurtot lehet kapni, az egy kicsit savanyúbb. 

Tippek Izától:
  • Érdemes annyi alapmajonézt készíteni, amit egyből felhasználunk. A fenti mennyiségbő kb. egy 3,7 dl-es kis üveggel lesz.
  • A hűtőben is eláll 4-5 napig is de a hűtés miatt megkeményedik a kókuszolaj és egy picit ikrássá válik felmelegedés után a majonéz. Ekkor sincs semmi gond mert ha szobahőmérsékletűre melegszik vagy mikróban (már aki használ) picit felmelegítjük és hozzáadjuk a szójajoghurtot a tartármártás készítésekor, visszanyeri nagyon finom és selymes textúráját.
Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: