2015. augusztus 5., szerda

Vegán alap PITE recept.

Nagyon omlós pite receptet sikerült kikísérleteznem :) Teljes kiőrlésű és sima tönköly lisztet használunk a pite készítéséhez. Vegán margarint tettem a pitébe de használható állati, jó minőségű vaj is, így nem lesz vegán a pite.

Ez az alap pite használható akár sós, akár édes piték alapjának is. 

2 részre osztjuk majd a kész pitetésztát. A sütéshez 26 cm-es üveg formát (jól átjárja a meleg) használok.

Lesznek olyan pités receptek, amelyhez mindkét rész tésztát felhasználjuk, mert a pite tetejére is teszünk tésztát de vannak olyan pitereceptek is, mint pl. a fügés-rebarbarás omlós pite, aminek a tetejére nem kell tészta. A fennmaradó tésztát pici kosárkákba bele lehet tenni és kisütni, így változatosan felhasználhatjuk.

Pite tészta hozzávalói:
  • 125 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 190 g sima tönköly liszt
  • 2 csipet Tiszta só
  • 1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (édes pitéknél)
  • 210 g bio Alsan növényi margarin
  • 7 evőkanál jeges víz
Pite elkészítése:

Fontos, hogy a vaj legyen hűtőhideg, a víz pedig jéghideg!
  • A liszteket, a sót, a cukorhelyettesítőt összekeverjük és az egészet öntsük bele a food processor-ba. Nem szükséges aprító gép, létezik kézi eszköz is a pite készítéshez.
  • Hozzáadjuk a nagyon hideg, kockákra vágott vajat és 2-3 másodperc alatt az egészet összekevertetjük a géppel. Kell, hogy maradjanak benne nagyobb vajdarabok. 
  • Ezután hozzáadjuk a jéghideg vizet és még 2 másodpercig összekevertetjük a géppel, de még véletlenül se dolgozzuk össze. Maradjanak benne száraz lisztkupacok és kocka vajdarabok is.
  • Az egészet kiöntjük egy nyújtódeszkára és kezünkkel, pár másodperc alatt, gyorsan összegyúrjuk.
  • Kettévesszük a tésztát és nejlonzacskóba tesszük.
  • Ezt követően vagy sima hűtőbe tesszük 20 percre, hogy visszakeményedjen a vajtól a tészta vagy a mélyhűtőbe teszük kb. 10 percre de ne fagyjon meg.
  • Ezután kivesszük a hűtőből, lisztezett (sima tönköly lisztes) deszkára tesszük a tésztát és rá is hintünk egy pici lisztet. 
  • A belsejétől felfele és lefele rövid, gyors mozdulatokkal elkezdjük kinyújtani. Közben picit felhajtjuk, megnézzük, hogy nem ragadt e oda a deszkához (ha igen, akkor óvatosan alálisztezünk) és tovább nyújtjuk akkora kör nagyságúra amekkora a piteformánk.
  • A piteformát pici kókuszolajjal kikenjük.
  • Végül a kinyújtott pitetésztát a nyújtófára feltekerjük és a piteformára tesszük.
  • Ha a formában a tészta kicsit elszakad, semmi gond. Mintha gyúrmáznánk lehet ragaszgatni a tésztát, ahol lyukas lett.

  • A felesleges tészta darabokat, amik kilógnak a formáról, levághatjuk és a pite széléhez/karimájához ragaszthatjuk, ezzel szép szélt tudunk csinálni a pitének. Vagy kiszúró segítségével akár falevelet, virágmintát vagy bármilyen mintát kinyomhatunk, amelyet a pite tetejére vagy szélére ragaszthatunk.
  • Végül ujjaink segítségével hullámokat csinálhatunk a pite szélébe. 

  • Legvégül megy bele a különböző töltelék, amellyel együtt sütjük a finom pitét. Magyarul nem kell elősütni a tésztát, csak akkor ha nyers finomságokat teszünk bele. 
Áfonyás pite alap.
Fügés-rebarbarás pite alap.
Jó étvágyat!

Nagy ölelés!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: