2015. szeptember 8., kedd

Bio kókusztej házilag.

Nagyon régóta már csak növényi tejeket iszok. Én nem tartom egészségesnek az állati tej fogyasztását.
Kb. 2 éve egy növényi tejkészítő gépet vásároltam, amiben pikk-pakk el tudom készíteni a különböző tejeket és sokkal olcsóbbra is kijön, mintha ezt a boltban vásárolnám meg. 

Érdemes beruházni egy ilyen gépbe de most azt mutatom meg, hogy ha még nincs otthon ilyen gép, hogyan lehet egy turmixgép segítségével házi, bio, szép fehér kókusztejet csinálni. Így is jóval olcsóbb, mint bolti társa.

Ez a tej állagra hasonlít a tehéntejhez de nincs olyan sűrű, mint a boltokban, fémdobozokban kapható kókusztej. Ami szuper ebben a kókusztejben, hogy semmi adalékanyagot nem tartalmaz :) Minden olyan ételhez, süteményhez, kelt tésztához felhasználható, amibe tehéntej kellene. Reggeli müzlihez is kiváló.
Hozzávalók:
  • 90 g bio kókuszreszelék
  • 40 g bio, fehér rizs
  • 1,4 l tisztított víz
  • 1 teáskanál hidegen sajtol semleges ízű és semleges színű olaj (pl. kókusz, naprafogó, olajessimo)
  • 1 kicsi mokkáskanál tiszta só (elhagyható)
  • 2 kicsi mokkáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (elhagyható)
Elkészítés:
  • A kókuszreszeléket és a rizst 1,4 l forrásban lévő vizzel öntsük le és hagyjuk állni fél óráig.
  • Ezután tegyük turmixgépbe és turmixoljuk jól össze.
  • Majd egy szűrő segítségével szűrjük meg/passzírozzuk át a tejet. A szűrő egy kevés rostot átenged. Ha teljesen rostmentes folyadékot szeretnél, akkor egy tiszta szövetzsákon vagy egy női apró lyukú, necc térdfixen még át kell szűrni ;) Vigyázat, forró!!! Hagyjuk hűlni!
  • Én leszedtem a tetejéről a habot/tejszínt.
  • Hűtőben 4-5 napig eláll. Érdemes jól zárható, üveg tárólóban tartani. Nekem kapcsos üvegem van.
Tippek Izától:
  • A tej eltarthatósága hűtőben 2-3 nap, mivel nyers és nem főzött.
  • Mivel leszedtem az elkészült tejen lévő habot, tejszínt, egy zsírszegény tejet kaptam. A tejszínt kakaós csiga tésztájához adtam. Nem muszáj leszedni.
  • A rizs a sűrűség miatt kell bele. Ehhez a tejhez kifejezetten a fehér rizst ajánlom, mert a barnának több idő kell az áztatásához, a színe sem fehér, meg valójába az értékes héját úgyis kiszedjük, mikor leszűrjük.
  • Lehet csak kókuszból csinálni, akkor jóval többet kell beletenni. Kb. egy rész kókuszreszelék és két rész víz.
  • Ha nem hőálló a turmixgép, akkor nyugodtan álljon a vízben addig a kókuszreszelék és a rizs, amíg szobahőmérsékletűre hűl és utána öntsük a turmix gépbe.
  • Próbálkozz! Ha így neked híg a tej, akkor legközelebb kevesebb vizet tegyél bele. Ha hígabbat szeretnél, akkor pedig fordítva.
  • A só és cukorhelyettesítő finom ízt ad a tejnek de natúron is elkészítheted. A cukorhelyettesítő helyett tehetsz bele egészséges cukrot. Pl. nyírfacukor vagy rizsszirup. A színes cukrok megszínezik a tejet. Ha ez neked nem gond akkor használhatsz kókuszvirágcukrot, nyers nádcukrot, stb.
  • A hátramaradt kókuszreszeléket, amit átpasszíroztunk, fel lehet használni, mondjuk kókuszgolyó készítésére vagy ha sütőben jól kiszárítjuk, majd megőröljük akkor olyan sütikhez, amibe kókuszlisztet tennénk. 
  • A tejet úgy is elkészítheted, hogy hideg vízzel öntöd le, majd áztatás után turmixolod. Ilyenkor hígabb tejet kapunk, a zsír jobban kicsapódik de jobban megmarad a vitamintartalom.
  • Úgy is készítheted, hogy picit főzöl rajta. Azaz miután ázott a forró vízben, még felfőzöd és kb. 5 percig főzöd. Utána passzírozzuk. Ilyenkor nagyon finom és krémes tejet kapunk.
  • Ha kókusztejet géppel készítünk, akkor kókuszból és rizsből is kevesebb mennyiség kell ugyanennyi kész tejhez.
Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)
Iza.

Az állati tejről:

Dr. Colin Campbell az USA és a Világ Rákkutató intézetének felkérésére többek között rákkutatással is foglalkozott. Elkészítette az eddigi legátfogóbb táplálkozástudományi felmérést fiával. Neve: Kína tanulmány. Kötelező olvasmánnyá tenném minden háztartásban. Több, mint 40 évnyi kutatómunka van a háta mögött. Igazolta, hogy pl. a tejben lévő kazein képes a rákos sejteket bekapcsolni de ugyanígy annak elhagyása képes kikapcsolni azokat.

Itt megnézheted a Campbellel készített interjút:


Jó egészséget Mindenkinek!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: