2015. szeptember 7., hétfő

Kapros tökmag pástétom (nyers, vegán, gluténmentes).

Ez a tökmag pástétom sok friss zöldfűszert tartalmaz. Kaprot és friss oregánót. A tökmag mellett napraforgó magot is tettem bele. Így értékes olajokat és ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz

A tökmag magas cinktartalma meggátolja a prosztata sejtek, tesztoszteron miatti elszaporodását, csökkenti a csontritkulás és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A napraforgómagban lévő E vitamin pedig megköti a szabad gyököket, amely által megvédi s sejteket, csökkenti a vastagbélrák kockázatát és a koleszterinszintet.

A friss fűszereknek is nagyon jó hatása van. A kapor egy gyógynövény, amelynek magas a kalcium, magnézium foszfor tartalma. Gyomorerősítő, nyugtató, vizelethajtó, antibakteriális hatású, csökkenti a vércukorszintet. Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

Hozzávalók:
  • Fél csésze áztatott napraforgó mag (250 ml-es csésze, szárazon mért)
  • Fél csésze sótlan, áztatott tökmag
  • Kb. 50 ml tisztított víz
  • 40 ml extra szűz olíva olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csokor kapor (friss, zsenge)
  • 1 csokor friss oregánó vagy 1 teáskanál szárított
  • Kb. 2 evőkanál citrom leve
  • Ízlés szerint tiszta só (ha miso pastát is használunk, akkor nem feltétlen kell só)
  • 2-3 evőkanál miso paszta (elhagyható de akkor kell só)
Elkészítés:
  • A magokat áztassuk be tiszta vízbe 4-5 órára de legjobb ha egész éjszakára.
  • A friss fűszernövényeker késsel aprítsuk össze. 
  • A fokhagymát a kés lapjával lapítsuk ki.
  • Szűrjük le a magokat és mindent tegyünk az aprító gépbe.
  • Mikor krémszerűre a gép összeaprította a hozzávalókat, kóstoljuk meg és ha szükséges tegyünk még bele sót, citromlevet, oregánót.
  • Tegyük hűtőbe.
  • 3-4 napig fogyasztható.
Tippek Izától:
  • Az aprítógép finom, pépesre aprítja a magokat. Ha úgy érzed, hogy picit száraz, tegyél még bele egy pici vizet, az krémesíti. Csak ne hígítsd túl ;)
  • A miso pasztát bioboltokban vagy ázsiai boltokban lehet megvásárolni. Elég sós, ezért a krémbe az elején csak nagyon kevés sót tegyél bele vagy el is hagyható. A miso paszta ad egy különleges ízt a pástétomnak; én szeretem. Az én miso pasztám barnarizsből készült és a Mediline-ban vettem.
Így néz ki:
  • Bőven használd a friss fűszereket.
Ez a kapros tökmag pástétom nagyon laktató. Nyers, vegán finomság. Pirítósra kenve, sok idényzöldséggel tökéletes reggeli. Én még spagettire is el tudom képzelni úgy, hogy a tészta főző levéből egy kicsit kiveszünk és azzal hígítjuk.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: