2015. október 14., szerda

Gluténmentes kölesfasírt, gránátalmás-diós friss salátával.

Ez egy könnyed és egyben laktató, gluténmentes fasírt a köles jótékony hatásaival. Finom, fűszeres, színes, tele friss zöldfűszerrel. Akár magában falatozni, akár főzelékkel vagy friss salátával is nagyon ízletes. Könnyen elkészíthető. 1 pohár száraz kölesből nagy mennyiséget lehet készíteni. Választható, hogy gombócokat formálva forró, bő olajban sütjük ki vagy egy picit kilapítva kevés olajon prítjuk ropogósra.

Készítettem már vegán sóskakrémet, ropogós kérgű kölesfasírttal; érdemes ezt is megnézni a z elkészítés fázisfotói miatt. Annál az ételnél is hasonlóan készült a fasírt, csak ott vad köleslisztet használtam a fasírtokhoz és petrezselyem nélkül kevertem össze a fasírtmasszát.
Hozzávalók:

Kölesfasírthoz:
  • 1 csésze (2,5 dl-es) köles
  • 1 nagy vöröshagyma vagy 3 újhagyma szárával együtt
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: tiszta só, vegamix, frissen őrölt bors
  • 2-3 evőkanál csicseriborsó liszt
  • Szezámmag (opcionális)
  • Kókuszolaj/ét szőlőmagolaj a sütéshez
  • Kukoricapanír
Salátához:
  • 2-3 db szívsaláta vagy 1 fej színes, olasz saláta
  • 1 marék madársaláta
  • 4-6 db koktélparadicsom
  • 1 gránátalma
  • Néhány szál rukkola
  • 1 marék dió
  • 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:

Kölesfasírt:
  • A kölest egy szűrő segítségével átöblítjük és jól lecsöpögtetjük.
  • 2,5-3-szoros mennyiségű vízben, amelybe teszünk sót, vegamixet és egy kevés borsot, megfőzzük a kölest. Fedő alatt főzzük. Mikor felforrt kisebbre vesszük a lángot és fedő alatt, kevergetés nélkül puhára főzzük.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Közben egy kevés kókuszolajon vagy főzésre alkalmas szőlőmagolajon az apróra vágott újhagymát/vöröshagymát üvegesre dinszteljük, picit sózzuk.
  • A petrezselymet apróra vágjuk.
  • Mikor a köles kihűlt, ráborítjuk az olajos hagymát, a friss petrezselymet és a szezámmagot ha szeretnénk. Fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát is beletesszük.
  • Teszünk bele annyi csicseriborsó lisztet, hogy gombócokat tudjunk belőle formázni.
  • Ezeket a gombócokat beleforgatjuk a kukoricapanírba és egy serpenyőben felhevített, kevés olajon kisütjük a fasírtokat.
Saláta elkészítése:
  • A diót kicsit megpirítjuk szárazon és összeaprítjuk.
  • A salátákat megmossuk.
  • A gránátalmából a magokat kiszedjük.
  • Az összes hozzávalót ízlésesen tányérra tesszük és a gránátalma levével, plusz egy kis citromlével meglocsoljuk.
Tippek Izától:
  • A vegamix nem más, mint szárított, bio zöldségek egyvelege. Pici kurkuma is van benne.
  • A csicseriborsó liszt helyett vad köleslisztet is lehet használni. Ha zabpehelylisztet teszel bele, akkor már nem lesz gluténmentes de úgy is finom.
  • Bármilyen ízvilág felé el lehet vinni a fasírtokat; zöldfűszerekkel pl. oregánó, bazsalikom vagy koriander és római kömény kombináció, kapor.
  • A köles szereti a hagymát, úgyhogy tegyünk bele bőven csak vágjuk nagyon apróra.
  • Készíthető hozzá zsírszegény tartármártás. Ezt natúr bio szójajoghurtból, kicsi dijoni mustár (nem magos), Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő vagy nádcukor és citromlé hozzáadásával tudjuk elkészíteni.
  • A gránátalma finom, édes naranccsal helyettesíthető.
  • Ha a fasirtokat elkészíted, nyugodtan tedd hűtőbe és egy két nap múlva frissen kisüthetőek.
  • A kölesliszttel készült fasírtok picit puhábbak.
  • Ha a fasírt hűl, keményedik. Ezért ne lepődjünk meg, ha forrón puhának tűnik.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: