Ezt a bacont szinte minden nap meg tudnám enni. Picit füstös, picit sós ízvilágú.
Csupán 2 hozzávaló kell ahhoz, hogy ezt a vegán bacont elkészítsük. Ugyanúgy használható, mint a sima bacon, azaz rátehető minden olyan ételre, ami bacont igényel :) Pizzára, “túrós” csuszára, rakott káposzta tetejére, sőt én még sült tofu pástétomot is csináltam már belőle.
Régebben is készítettem már sült tofut de Stőhr Gréta Vegán séfképzőjén sikerült tökéletesíteni ezt a tudást :)
Hozzávaló:
- 1 tömb füstölt bio tofu
- Teriyaki szósz
- Kókuszolaj vagy ét szőlőmagolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A tofutömböt vágjuk fel 3-4 mm-es (lehet vékonyabbra is) vastagságú lapokra, keresztben.
- A kókuszolajat forrósítsuk fel (kb. 1-2 mm vastagon legyen a serpenyőben az olaj) és tegyük bele a tofu lapokat. Majd mindkét oldalát süssük szép barnára.
- Ezután öntsünk bele kb. 1 dl teriyaki szószt és a tűzhelytől elemelve körkörös mozdulatokkal lötyögtessük össze az olajat a szósszal (emulgáljuk el). Vigyázat a vizes állagú szósz a forró olajban kicsapkodhat.
- Vegyük kicsire a lángot és a tofuszeletek mindkét oldalát süssük, hogy finom, ropogós legyen minden oldala. Vigyázat! Hamar odaéghet! A képen látható barnás foltok, nem odaégett darabok, hanem a teriyaki szósz finoman rákaramellizálódik a tofura.
- Miután elkészüt, vágjuk fel kis téglalapokra és tegyük egy tányérra. Én nem javaslom, hogy tegyünk alá papirtörlőt, mert a tofu önmagában zsírszegény és finom ha egy pici de nem tocsogó, sült kókuszolaj rajtamarad.
Tippek Izától:
- A teriyaki szósz helyett lehet használni szójaszószt is. Van sós és sótlan is. A sós változatnál ügyelni kell a szósz mennyiségére, mert nagyon el lehet sózni a bacont. A sótlannál meg után kell sózni, mert mégiscsak úgy finom ha van egy kis sós íze.
- Minél több teriyaki szószt teszünk a serpenyőbe, annál sötétebb lesz a bacon és annál ízesebb.
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése