2015. október 16., péntek

Vegán bacon.

Ezt a bacont szinte minden nap meg tudnám enni. Picit füstös, picit sós ízvilágú. 

Csupán 2 hozzávaló kell ahhoz, hogy ezt a vegán bacont elkészítsük. Ugyanúgy használható, mint a sima bacon, azaz rátehető minden olyan ételre, ami bacont igényel :) Pizzára, “túrós” csuszára, rakott káposzta tetejére, sőt én még sült tofu pástétomot is csináltam már belőle.
Régebben is készítettem már sült tofut de Stőhr Gréta Vegán séfképzőjén sikerült tökéletesíteni ezt a tudást :)
Hozzávaló:
  • 1 tömb füstölt bio tofu
  • Teriyaki szósz
  • Kókuszolaj vagy ét szőlőmagolaj a sütéshez
Elkészítés:
  • A tofutömböt vágjuk fel 3-4 mm-es (lehet vékonyabbra is) vastagságú lapokra, keresztben.


  • A kókuszolajat forrósítsuk fel (kb. 1-2 mm vastagon legyen a serpenyőben az olaj) és tegyük bele a tofu lapokat. Majd mindkét oldalát süssük szép barnára.
  • Ezután öntsünk bele kb. 1 dl teriyaki szószt és a tűzhelytől elemelve körkörös mozdulatokkal lötyögtessük össze az olajat a szósszal (emulgáljuk el). Vigyázat a vizes állagú szósz a forró olajban kicsapkodhat.
  • Vegyük kicsire a lángot és a tofuszeletek mindkét oldalát süssük, hogy finom, ropogós legyen minden oldala. Vigyázat! Hamar odaéghet! A képen látható barnás foltok, nem odaégett darabok, hanem a teriyaki szósz finoman rákaramellizálódik a tofura.


  • Miután elkészüt, vágjuk fel kis téglalapokra és tegyük egy tányérra. Én nem javaslom, hogy tegyünk alá papirtörlőt, mert a tofu önmagában zsírszegény és finom ha egy pici de nem tocsogó, sült kókuszolaj rajtamarad.

Tippek Izától:
  • A teriyaki szósz helyett lehet használni szójaszószt is. Van sós és sótlan is. A sós változatnál ügyelni kell a szósz mennyiségére, mert nagyon el lehet sózni a bacont. A sótlannál meg után kell sózni, mert mégiscsak úgy finom ha van egy kis sós íze.
  • Minél több teriyaki szószt teszünk a serpenyőbe, annál sötétebb lesz a bacon és annál ízesebb.
Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: