2015. október 16., péntek

Óriásbab pástétom, alma-balzsamecettel.

Nagyon krémes, lágy pástétom, amelyben a bab enyhén gesztenyés ízét a biológiai erjesztésű alma balzsamecettel tettem nagyon ízletessé. Az ecet természetes édessége és savassága nagyon jól illik ehhez a babpástétomhoz. 

Fehér lóbabot (vicia faba) használtam, amely szárazon akkora volt, mint a hüvelykujjam fele és miután megduzzadt a vízben kb. 1,5-2-szeresére dagadt. Lapos, óriási volt, mosolyogtam is rajta :) főve már kicsipegettem belőle a legnagyobb, legkülönlegesebb darabokat és megettem de azért maradt arra is, hogy elkészítsem ezt a magas fehérjetartalmú, laktató kencét is :)
Hozzávalók:
  • 2 marék fehér, száraz lóbab (helyettesíthető egyéb fehér száraz babbal)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Fűszerek: vegamix, tiszta só, pici frissen őrölt bors
  • 1-2 evőkanál biológiai erjesztésű alma-balzsamecet
Elkészítés:
  • A babot áztassuk be egy éjszakára tiszta vízbe. Legalább 2-3 cm-el legyen rajta több víz, mert sokat magába szív.
  • Miután másnap kicsodálkoztuk magunkat és mosolyt csalt az arcunkra, hogy a lóbabok mekkorára duzzadtak, tegyük fel főni a hagymával, kb. fél teáskanál sóval és 2 teáskanál vegamixxel főzzük puhára.
  • Vigyázat ha nagy lángon főzzük kifuthat, mert habzik a bab.
  • Ha megfőtt szűrjük le de ne dobjuk ki a főző vizet és a hagymát sem.
  • A megfőtt babokat és a főtt hagymát tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá sót, vegamixet és balzsamecetet, amit apránként adagoljunk. Tegyünk bele a főző vízből is 3-4 evőkanállal. Ettől lesz lágyabb a babpástétomunk.
  • Aprítsuk pépesre, krémesre.
Tudtad, hogy a száraz babban 10-szer annyi fehérje van, mint a burgonyában és hogy a benne lévő foszfor segít megőrizni csontjaink egészségét? Ezen kívül rengeteg pozitív élettani hatása van, amiről itt olvashatsz bővebben.

A biológiai erjesztésű alma-balzsamecetet a Bijó Szakáruházban vásároltam. A fenti fotón látható az ecet.
Ha valaki nem vega, akkor ajánlok még egy babpástétomot, amiben van főtt tojás is. Klikk ide.

Jó étvágyat!
Iza

Nincsenek megjegyzések: