Nagyon krémes, lágy pástétom, amelyben a bab enyhén gesztenyés ízét a biológiai erjesztésű alma balzsamecettel tettem nagyon ízletessé. Az ecet természetes édessége és savassága nagyon jól illik ehhez a babpástétomhoz.
Fehér lóbabot (vicia faba) használtam, amely szárazon akkora volt, mint a hüvelykujjam fele és miután megduzzadt a vízben kb. 1,5-2-szeresére dagadt. Lapos, óriási volt, mosolyogtam is rajta :) főve már kicsipegettem belőle a legnagyobb, legkülönlegesebb darabokat és megettem de azért maradt arra is, hogy elkészítsem ezt a magas fehérjetartalmú, laktató kencét is :)
Hozzávalók:
- 2 marék fehér, száraz lóbab (helyettesíthető egyéb fehér száraz babbal)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- Fűszerek: vegamix, tiszta só, pici frissen őrölt bors
- 1-2 evőkanál biológiai erjesztésű alma-balzsamecet
Elkészítés:
- A babot áztassuk be egy éjszakára tiszta vízbe. Legalább 2-3 cm-el legyen rajta több víz, mert sokat magába szív.
- Miután másnap kicsodálkoztuk magunkat és mosolyt csalt az arcunkra, hogy a lóbabok mekkorára duzzadtak, tegyük fel főni a hagymával, kb. fél teáskanál sóval és 2 teáskanál vegamixxel főzzük puhára.
- Vigyázat ha nagy lángon főzzük kifuthat, mert habzik a bab.
- Ha megfőtt szűrjük le de ne dobjuk ki a főző vizet és a hagymát sem.
- A megfőtt babokat és a főtt hagymát tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá sót, vegamixet és balzsamecetet, amit apránként adagoljunk. Tegyünk bele a főző vízből is 3-4 evőkanállal. Ettől lesz lágyabb a babpástétomunk.
- Aprítsuk pépesre, krémesre.
Tudtad, hogy a száraz babban 10-szer annyi fehérje van, mint a burgonyában és hogy a benne lévő foszfor segít megőrizni csontjaink egészségét? Ezen kívül rengeteg pozitív élettani hatása van, amiről itt olvashatsz bővebben.
A biológiai erjesztésű alma-balzsamecetet a Bijó Szakáruházban vásároltam. A fenti fotón látható az ecet.
Ha valaki nem vega, akkor ajánlok még egy babpástétomot, amiben van főtt tojás is. Klikk ide.
Jó étvágyat!
Iza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése