2015. október 18., vasárnap

“Sajtos” fokhagymás kelkáposzta chips.

Ez az a ropogós chips, aminek evését nem lehet abbahagyni. Semmi krónikusan hízlaló anyag nincs benne. Olaj sem, tartósítószer sem, káros adalékanyag és ízfokozó sem. Én nagyon imádom. Garantálom, hogy egy tepsivel nem lesz elég :) 

Néhány kelkáposzta levél és egy kis kesudió a főbb alapanyag. A többi hozzávalót ízlés szerint variálható. Ki a pirospaprikásat, ki a fokhagymásat, ki pedig  a chiliset részesíti előnyben.
Hozzávalók:
  • Kb 10-15 közepes kelkáposztalevél (ebből az adagból nekem 4 nagy tepsi lett)
  • 250 g natúr, sótlan kesudió
  • 2 teáskanál tiszta só
  • 6 púpos teáskanál inaktív sörélesztő pehely (ez adja a sajtos ízt)
  • 300 ml tiszta víz
  • 1/3 teáskanál őrölt piros paprika
  • Késhegynyi erős chili
  • 2 púpos teáskanál fokhagyma granulátum
Elkészítés:
  • A kesudiót a sörélesztő pehellyel, a sóval, piros paprikával, chilivel, fokhagyma-granulátummal és a vízzel turmixoljuk pépesre.

  • Ha vastag a kelkáposzta torzsája, akkor vágjuk ki vagy vékonyítsuk.
  • A kelkáposzta leveleket mosás után jól centrizzük ki a víztől és vágjuk fel chips nagyságú darabokra.
  • A kesudiós masszát öntsük rá a kelkáposzta darabokra és jól áztassuk, keverjük össze a masszát a levelekkel, hogy mindenhol érje.
  • 10 percig hagyjuk állni.
  • A szószos leveleket tegyük rá egy sütőpapirral kibélelt tepsibe úgy, hogy a leveleket hajtogassuk ki, ne legyenek egymáson.
  • A sütőt melegítsük elő 140 fokra.
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési mód: alsó-felső + légkeverés
Sütési fok: 140 fok
  • 20 perc után nézzük meg. Szép barnának és száraznak kell lenni. Előfordul, hogy egy picit egy-két darab még nem annyira száraz, ropogós, azokat még egy kicsit süssük de amik már megsültek, szedjük ki. Egy éles kés segítségével könnyedén el tudjuk választani a sütőpapirtól.
Tippek Izától:
  • Frissen nagyon ropogósak a chips-ek. Ha áll, kicsit visszapuhul.
  • A sütésnél 20 perc után nagyon figyeljünk, mert könnyen odaéghet.
  • Úgy is készítheted, hogy aszalod; azaz 1 cm-re nyitott sütőajtónál a legkisebb hőfokon 35-40 fokon több órán át ropogósra szárítod, aszalod. Így több vitamin marad benne.
  • Bármilyen fűszerrel keverhető a kesumassza.
  • Én nem csak sima kelkáposzta levelet használtam, hanem lehet venni fodros kel levelet is. Ezzel talán még finomabb, mert vékonyabbak a levelei és ropogósabbra sül. (csak oda ne égjen!)
  • Nem baj ha a megszokotthoz képest kicsit sósabbnak érzed a masszát. Végül is a chips az sós de ha nem szeretnéd sósnak, akkor tegyél bele kevesebbet.
  • Az esetlegesen megmaradt masszát spagettire is ráteheted. Pici friss petrezselyem és már kész is a következő napi ebéd :)
Jó ropogtatást!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: