Ezt a finom ételt nagyon hamar el lehet készíteni. Először misztikusnak tűnik mert különleges az íze, a fűszerezése de ne ijedjünk meg, mert nem bonyolult. Amiért nem tipikusan magyar alapízeket tartalmaz, készítsük el bátran mert nagyon fimom és egészséges. Magas a fehérjetartalma, táplál, hosszan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, alacsony zsírtartalom mellett.
Ha többet készítünk, le is lehet fagyasztani, így amikor megkívánjuk vagy hirtelen kell valami gyorsat az asztalra tenni, akkor már süthetjük is a kis falafel fasírtokat.
Én több évvel ezelőtt még Debrecenben ettem igazán finom falafelt. Mostanság úgy készítik, hogy megfőzik a csicseriborsót és esetlegesen még csicserilisztet vagy ki tudja mit még hozzákevernek a masszához, ami által egy olyan puha, szivacsos fasírtot kapunk, mintha egy ízesített zsemlefasírtot ennénk. Én így nem szeretem.
Én úgy készítem, hogy a csicseriborsót nem főzöm meg, azt nyersen aprítom össze és már sütöm is. Így időt spórolok, plusz szerintem sokkal finomabb is.
Hozzávalók:
- 1 bögre (250 ml-es) száraz csicseriborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- Tiszta só
- 2-3 teáskanál vegamix
- Kb. egy teáskanál őrölt római kömény
- Egy kis csokor friss petrezselyemzöld
- Másfél kis csokor friss koriander
- 2 evőkanál szezámmag
- 3-4 evőkanál csicseriborsó liszt
- Fél teáskanál őrölt piros paprika (elhagyható)
- Kókuszolaj vagy ét szőlőmagolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csicseriborsót egy éjszakára (10-12 óra) de legalább 4-5 órára áztassuk be tiszta vízbe. Engedjünk rá legalább dupla annyit, mint a borsó mert több, mint duplájára fog dagadni.
- Majd szűrjük le és tegyük egy aprítógépbe.
- A vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, a koriandert késsel aprítsuk apróra, úgy tegyük bele a csicseriborsó mellé az aprítógépbe.
- Tegyük bele a fűszereket is; a sót, vegamixet, római köményt és a szezámmagot is. A fűszereket apránként adagolva.
- A fűszerekkel is keverjük össze és saját ízlésünk szerint aprítsuk a masszát egészen addig, míg a csicseriborsó nagyon apró lesz.
- Ezután tegyük bele a csicseriborsó lisztet és a kezünkkel jól gyúrjuk át a masszát.
- Melegítsünk olajat és a formázott fasírtokat süssük szép barnára.
Tippek Izától:
- Én csináltam mellé szószt is. Ami szójajoghurtból, aprított kaporból, pici citromléből állt és még egy kis mentát is vágtam bele :) nagyon picit megsóztam.
- Tálalni akár zöldségágyon, akár a két összetevős, szénhidrátcsökkentett pitában is lehet.
- A friss koriander íze megosztó. Valaki vagy szereti vagy nem. Apránként adagold azt is emiatt. Szerintem a falafel elengedhetetlen zölfűszere.
- A szezámmagot meg lehet egy kicsit pirítani száraz serpenyőben, mielőtt beletesszük a masszába. Vigyázat hamar odaég.
Ez a finom falafel magas fehérje- és rosttartalmával tökéletes ebéd vagy akár vacsora is lehet az egész család számára. Vendégvárónak is tökéletes :)
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése