2015. október 25., vasárnap

Nyers, fahéjas szilvaleves.

Ezt a levest főzés nélkül készítettem, megőrizve ezáltal az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat.
Nagyon finom, kellemesen fűszeres a vaníliától és a fahéjtól. Sűrű szilvaleves, amely nem tartalmaz tejet, tojást, cukrot, lisztet.

Kizárólag természetes édesítőt használtam, ez nem más, mint a natúr aszalt datolya.

Nyáron nagyon jól esik ez a leves, mert jó hűvösen szoktam enni; ősszel és télen pedig azért esik jól mert a benne lévő fahéj már egy kicsit az ünnepi hangulatra emlékeztet :)

Hozzávalók:
  • Kb. 25-30 db édes, érett szilva (én beszterceit vettem)
  • 12-15 db magozott, cukrozatlan datolya
  • Kb. 1 evőkanál citrom leve
  • Fűszerek: 1 csipet tiszta só, 1-2 teáskanál őrölt fahéj, 1 vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília kivonat.
  • Tiszta víz

Elkészítés:
  • A datolyákat áztassuk be tiszta vízbe 2-3 órára. Annyi vízbe, hogy épp ellepje.
  • A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és tegyük bele egy turmixgépbe
  • Engedjünk bele vizet kb. a 2/3-ig, tegyük bele a kinyomkodott datolyákat (az áztató vizet ne öntsük ki!), a csipet sót, a fahéjat (apránként), a vaníliát és jól turmixoljuk össze.
  • Ha sűrűnek találjuk, előbb a datolya áztató vizével engedjük fel, nagyon édes, szinte mézédes a víz. Ha hígnak találjuk, akkor pedig még egy kis szilvát tegyünk bele.

Tippek Izától:
  • A fenti alapanyag mennyiségből kb 2 liter leves lesz.
  • Ha nagyon híg lett és már nincs több szilva, akkor egy kis konjac lisztet (kb. 1 mokkáskanál) bele lehet szórni. Jól keverjük el, hidegen is sűrít, rengeteg rostot tartalmaz, 100 % növényi eredetű és szinte nulla szénhidráttartalma van.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: