2015. november 3., kedd

Kókusztejes, fekete tejberizs.

Ez a fekete tejberizs különleges ízű és a megszokott tejberizstől kissé eltérő állagú. Általában sima rizsből vagy rizottó rizsből készül hagyományos módon a tejberizs de most egy sokkal egészségesebb rizst használtam. Ez nem más, mint a kínában nagy népszerűségnek örvendő fekete rizs.

Mivel én állati tejet nem iszok, ezért készítettem házi kókusztejet de természetesen natúr, bolti, zsírszegény kókusztej is jó hozzá.

A fekete rizst évszázadokkal ezelőtt "tiltott rizsnek" nevezték Kínában, mert csak a nemesek fogyaszthatták. Napjainkban a fekete rizst Ázsiában főként a tésztaételek, a szusi és a desszertek díszítésére használják. 

A fekete rizs szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. A Louisianai Állami Egyetem kutatói az Egyesült Államok déli részén termett fekete rizs korpáját vizsgálták és azt találták, hogy igen gazdag a vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. Ez adja számos sötét színű zöldség és gyümölcs, például az áfonya és a piros paprika színét és ez teszi feketévé a fekete rizst is. A kutatások azt sugallják, hogy ez a sötét színanyag nemcsak a káros szabadgyököket semlegesíti, de védi az artériákat és megelőzi a daganatok kialakulásához vezető DNS-károsodásokat.
Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl-es) fekete rizs
  • 3 bögre zsírszegény kókusztej
  • 1-2 csipet Tiszta só
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 rúd vanília magja
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • Ízlés szerint Dia-Wellness 1: 4 cukorhelyettesítő / bio nyers nádcukor / kókuszvirágcukor
Elkészítés:
  • A fekete rizst hideg, folyó vízben mossuk át.
  • Tegyük bele egy lábasba és öntsük rá a kókusztejet.
  • Tegyük bele a sót, a vanília rudak magját és egy kevés cukrot vagy a természetes cukorhelyettesítőt.
  • Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Ez kb. 40 perc. Ha szükséges, tegyünk még bele egy pici kókusztejet vagy vizet.
  • A 2 evőkanál kókuszreszeléket kávédarálóban daráljuk le és adjuk hozzá a rizshez.
  • Mikor a rizs megpuhult, vegyük le a tűzről, még ízesítsük ha szükséges és tegyük bele a citromlevet.
Tippek Izától:
  • Úgy is lehet főzni, hogy a folyadék fele víz, fele kókusztej. Ezt akkor javaslom ha nem házi, zsírszegény kókusztejünk van, hanem bolti, zsíros, sűrű a kókusztej.
  • Akkor jó a fekete rizspuding ha puha a rizs és szöttyös, azaz nem száraz, hanem van rajta kókusztej. Egyébként ha megfőtt, tálaláskor simán lehet rálöttyinteni egy kis kókusztejet :)
  • Ne várjuk azt, hogy a rizs nagyon puha lesz, hiszen rajta van a fekete héj. Ez olyan, mintha barna rizst eszünk fehér helyett. Ott is lényeges különbség van állagban. De ugye rágni jó és kell is ;)
  • Lehet, hogy ha a rizst előtte beáztatjuk 1-2 órára, akkor hamarabb megfő de így még nem próbáltam.
A finom vanília, a fekete rizs különleges íze és a pici citrom kellemesen harmonizál a kókusztejjel. Akár otthon, akár vendégeket megkínálni is tökéletes ez a kókusztejes, fekete tejberizs.

Jó étvágyat!
Iza.


Nincsenek megjegyzések: