Ebben a kekszben azt imádom, hogy kemény. Szeretem ha a kekszet lehet törni, rágni :) Csupán 3 fő összetevőbő áll. Nem tartalmaz semmilyen lisztet, tejet, vajat, tojást sem. Gluténmentes, vegán finomság. Ez most nem cukormentes; bio nádcukrot és rizsszirupot használtam az elkészítés során.
Hogy miért érdemes quinoát fogyasztani? Élettani hatásairól itt bővebben olvashatsz.
Hogy miért érdemes quinoát fogyasztani? Élettani hatásairól itt bővebben olvashatsz.
Egy erőteljesebb arabica kávé mellé tökéletes választás ez a finom quinoa keksz.
Hozzávalók (kb. 40 db-hoz):
- 200 g bolti bio, natúr mandulavaj vagy 200 g héjas, natúr, sótlan mandula, amiből mi csinálunk most mandula vajat
- 2 evőkanál bio nádcukor
- 8 evőkanál rizsszirup
- 1 teáskanál természetes vanília esszencia vagy 2 rúd vanília magja
- 2 kis csipet só
- 75 g puffasztott quinoa
Elkészítés:
- Vásároljunk 200 g bio, natúr mandulavajat vagy a mandulából készítsünk mandulavajat. Így kell. DE azzal a különbséggel, hogy most se sót, se mézet vagy egyéb édesítőt ne tegyünk bele.
- Mikor a mandulavaj elkészült, tegyük bele a 2 csipet sót, a nádcukrot, a vaníliát és a rizsszirupot és jól keverjük, aprítsuk össze. A rizsszirup miatt egy ragadós és eléggé kemény masszát kapunk. Az lenne a fontos, hogy a mandulavajjal jól vegyítsük el a többi hozzávalót. Egy aprítógépben erre 1-2 percet szánjunk, így jó lesz.
- Ha ezzel megvagyunk, tegyük bele a puffasztott quinoát a masszába és akár a kezünkkel, jól gyúrjuk/nyomkodjuk bele.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapirral.
- Kezünkkel csípjünk ki a masszából, gyúrjunk kis golyókat, majd lapítsuk el kb. 4-5 mm vastagságú korongokra és süssük meg.
Sütési hőfok: 180 fok.
Sütési idő: 8 perc.
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
- 7-8. sütési percnél nézzük meg a színét a quinoa keksznek. Halvány barnának, mint a zsemle színe, olyannak kell lenni a megsült kekszeknek. Ne süssük sötétre a kekszeket.
- Bolti, bio mandulavajat is lehet használni vagy ki lehet próbálni a bolti, bio natúr mogyoróvajat is, akár az olyat is amiben vannak mogyoródarabkák. (A mogyoró allergizálhat, földi mogyoróból készül a mogyorókrém!).
- Lehet különböző fűszereket beletenni a kekszbe; fahéj, szerecsendió, akár kókuszreszelék is).
- Én egy kapcsos üvegtaróban tároltam a kihűlt kekszeket. Több nap után is megőrizte kemény, finom állagát.
Ez a quinoa keksz akár reggelire de akár nasinak is nagyon jól fog majd jönni. Természetes zsírokat tartalmaz. Megéri elkészíteni hiszen Te is megérdemled, hogy egy picit kényeztesd magad ;)
Jó étvágyat!
Iza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése