2015. november 30., hétfő

Házi mogyoróvaj.

A mogyoróvaj az egyik legfinomabb és egyben a legegyszerűbben elkészíthető finomság. Nem feltétlen kell megvenni a boltból, drágább is és ráadásul még különböző adalékanyagokat is kevernek bele. 

Készítsük el otthon a mi saját, egészséges mogyoróvajunkat :)

Lehet selymesre vagy ropogósra is csinálni, attól függően, hogy mihez van kedvünk és hogy ízlésünk melyiket kívánja.

Sokféleképpen felhasználható; sós vagy édes változatban is nagyon finom. Kenhetjük kenyérre, kalácsra vagy én pl. nagyon szeretem ha a darabos, sós változatát rákenem palacsintára majd egy kis édes, cukormentes eperlekvárt is teszek rá…. hm egyszerűen Isteni így :) nem mellesleg különlegesebb is. Ezen kívül a sima vaj helyett felhasználhatjuk kekszekhez is vagy sütemények, torták rétegek közötti kenéséhez is. Készítettem már pl. mandulavajas kekszet is. Ennél is a mandulát krémesre aprítottam és ezt adtam a zabpehelyhez. Íme a mandulavajas keksz receptje. A mogyoróvaj ugyanígy felhasználható.

Egy fő alapanyag kell a mogyoróvajhoz, ez a földimogyoró. Sótlan és pörkölt változatát kell használni. Ha úgy vásároljuk, hogy nincs megpörkölve ne ijedjünk meg hanem pörköljük meg. A földimogyorót legjobb a héjával együtt pörkölni mert kevésbé szárad ki de ha már úgy vesszük, hogy nincs rajta a héja, úgy egyszerűbb. Ilyenkor 140 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig pörköljük/pirítsuk. Időnként forgassuk át és a szemek ne fedjék egymást. Nagyon hamar túlpörkölődhet, ezért folyamatosan nézzünk rá.
Hozzávalók:
  • 500 g sótlan, pörkölt földimogyoró
Ha ízesíteni szeretnénk, akkor tegyünk még bele:
sós változat esetén: 2-3 csipet Tiszta sót 

vagy

édes változat esetén: 1 evőkanál rizsszirupot vagy mézet. Ekkor is tehetünk bele egy nagyon pici sót. Valamint fűszereket, mint pl. fahéj, szegfűszeg de keverhetünk bele csokis puffasztott rizst is, banánt is.

Elkészítése:
  • Tegyünk a pörkölt földimogyorót egy aprítógépbe és kb. 10-15 percig aprítsuk, amíg krémes nem lesz. Ha szeretnénk benne ráharapni (crunchy) kisebb darabokra, akkor ne aprítsuk/turmixoljuk selymesre. Állítsuk meg hamarabb az aprítást. Közben néha álljunk meg és az oldaláról vegyük le a feltapadt mogyoródarabokat.
  • Valaki tesz még bele 1-2 evőkanál hidegen sajtolt mogyoróolajat vagy repceolajat de szerintem felesleges mert anélkül is nagyon lágy és krémes a mogyoró természetes olajtartalmától.
Aprítógép helyett turmixgép is használható ha elég erős bár szerintem az aprítógéppel könnyebben elkészíthető.

Tároljuk hűtőben, zárható tárolóban így kb. 2 hétig fogyasztható. Szobahőmérsékleten hamar megavasodhat.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: