2015. december 1., kedd

Sült gesztenyés kelbimbó, füstölt tofu bacon-nel.

A tél talán legfinomabb ízei vannak ebben a főételben. A gesztenye illata, a sütőben sült kelbimbó, a tofubacon minden érzékszervünkre hatással van. Az édeskésen pácolt és füstösre sütött tofu a sült kacsára vagy egy jól pácolt, sovány oldalasra is emlékeztet. Így a húsimádóknak is remélem, hogy ízleni fog.

Egészséges szénhidrátok, minőségi fehérjék, alacsony zsírtartalom, hogy az Ünnepek alatt is megkapja szervezetünk azokat a tápanyagokat, amelyekre szükséges van. Természetesen nem csak ünnepekkor lehet elkészíteni; mindíg nagyon finom, könnyű és laktató étel. (Esti órákban fotóztam, ezért annyira nem teljes a kép de ha legközelebb készítek újra fotózom ;))

Nagyon könnyű elkészíteni. 3 dolgot kell megsütni és a végén összekeverni :)
Hozzávalók 4 személyre:
  • 70 dkg friss kelbimbó
  • 50 dkg (héjastól mért) gesztenye
  • 1 tömb füstölt tofu
  • Tiszta só
  • Frissen őrölt bors
  • Hoisin szósz
  • Teriyaki szósz
  • Sószegény szójaszósz (elhagyható)
  • Pici olíva olaj amellyel lespriccoljuk a kelbimbót, sütés előtt
  • Kókuszolaj a tofusütéshez
  • Friss rozmaring (elhagyható)
  • 1-2 evőkanál lime leve
Elkészítés:

1/ Gesztenye sütése sütőben:
  • A gesztenyéket mossuk meg és vágjuk be a hegyesebb részénél keresztben.
  • Ezután áztassuk sima vízbe 2-3 órán át.
  • Majd jól csepegtessük le és tegyük sütőpapirral kibélelt tepsibe
  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Gesztenye sütési hőfok: 200 Celsius fok
Sütési idő: 15-25 perc, méretétől függően
Sütési mód: normál, alsó-felső

  • Még melegen távolítsuk el a héját, mert ha kihűl, akkor a belső vékony, barna héja nehezen jön le.
  • Vigyázat forró, ne égessük meg a kezünket.
  • Sütési idő végén vegyünk ki egyet, kicsit hűtsük le majd vegyük le a héját és kóstoljuk meg, hogy puha e már. Ha nem, tegyük még vissza sülni pár perce.
  • Lentebb olvasható, hogy a héjától megszabadított gesztenyét később picit bele kell fogatni abba a serpenyőbe, amibe a tofu sült, hogy kissé átvegye a serpenyőben lévő ízeket és hogy ne legyen túl száraz.
2/ Kelbimbó sütése:
  • A kelbimbót mossuk meg, vágjuk ketté hosszában.
  • A kettévágott kelbimbót tegyük egy nejlon zacskóba, szórjunk rá Tiszta sót és egy kevés frissen őrölt borsot, tegyük bele a friss rozmaring leveleket, spicceljünk bele olíva olajat.
  • Rázzuk össze a zacskó tartalmát.
  • Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kelbimbó darabokat lefelé fordítva (a domború része legyen felül).
  • Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Kelbimbó sütési hőfok 220 Celsius fok
Sütési mód: normál, alsó-felső
Sütési idő: 20 perc

3/ Tofu sütése:
  • A füstölt tofutömböt vágjuk fel kb. 3-5 mm vastagságú szeletekre.
  • Kenjünk rá hoisin szószt, majd tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a kelbimbóval és a gesztenyével. Ez idő alatt pácolódik.
  • Egy serpenyőben melegítsünk kókuszolajat és tegyük bele a pácolt tofuszeleteket. Viszonylag magas hőfokon mindkét oldalára süssünk vékony kérget.
  • Ezután vegyük lejjebb a gázt és öntsünk 2-3 evőkanálnyi teriyaki szószt a forró serpenyőbe, rá a tofura. Vigyázat, csapkolódik!
  • A serpenyőt körkörösen mozgatva, vegyítsük el a kókuszolajban a teriyaki szószt és süssük tovább a tofut.
  • Ugyanúgy, mint az előbb, mindkét oldalát süssük meg. Hamar odaéghet, ezért figyeljünk rá.
  • Ha több teriyaki szószt teszünk bele, annál sötétebb, ízesebb lesz a tofu.
  • Ha megsült a tofu, vágjuk fél centis darabokra, mintha bacon lenne.
  • Abba a serpenyőbe, amiben a tofu sült, tegyük bele a gesztenyét és forgassuk át a benne maradt kókuszolajos, teriyaki szószos zsiradékban. 
  • Végül a megsült kelbimbót, a felvágott és megsült tofudarabokat, a serpenyőben átfogatott gesztenyét öntsük össze.
  • Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült ételre öntsünk rá a következő szószt (elhagyható de szerintem ezzel finomabb):
  • 2 púposabb evőkanál hoisin szósz
  • 1 evőkanál szójaszósz 
  • 1 evőkanál lime leve
Melegen tálaljuk.

Ebben a sült gesztenyés, kelbimbós, füstölt tofus főételben mind a 4 fő íz egyszerre megtalálható. Az édes, a sós, a savanyú és csípős is. Talán emiatt is ennyire finom. Mellette az, hogy egészséges is, az plusz kényezteti gondolatainkat i s és testünket is.

Még megmutatom, hogy én melyik hoisin szószt és szójaszószt használtam, szerintem ezek a legfinomabban. Bio- és ázsiai boltokban kaphatóak.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: