2015. december 2., szerda

Ünnepi kuglóf.

Szerintem a kalácsok királynője az ünnepekre készített kuglóf, ami tele van csupa-csupa finomsággal, jó gazdagon.

Ez a kuglóf nem tartalmaz tejterméket, tojást, élesztőt. Semmilyen állati eredetű hozzávalót. 

Szénhidrátcsökkentetten készítettem, mert a cukor egy részét természetes cukorhelyettesítőre cseréltem. A teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt mellett graham és durumlisztet használtam.

Kisűlve 1,475 g 😜 igazán testes kis gyönyörűség 😀

Hozzávalók (24 cm külső átmérőjű kuglóf formához de ha kisebb a forma, nyugodtan kettéosztható ez az adag):
  • 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 175 g durum liszt
  • 175 g graham liszt (ezt és a durum lisztet lehet helyettesíteni tönköly sima (finom) liszttel)
  • 2 evőkanál puffasztott amaránt
  • 100 g kókuszvirágcukor
  • 50 g steviás eritrit négyszeresen édesítő cukorhelyettesítő vagy további 100 g kókuszvirágcukor
  • 30 g foszfátmentes sütőpor
  • 5 g Tiszta só
  • 2 rúd vanília magja vagy 1 teáskanál természetes vanília kivonat (elhagyható)
  • 100 g vegán vaj (Bio Alsana)
  • 375 ml rizstej
  • 2 közepes, érett banán
  • 1 citrom héja
  • Fél narancs héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 150-200 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, vegyes)
Elkészítés:
  • A liszteket, az amarántot, a sütőport, a sót, reszelt citrom és narancs héját tegyük egy tálba és keverjük össze.
  • A tejet melegítsünk langyosra majd tegyük bele a citromlét, a kandírozott gyümölcsöket puhulni kb. 10 percig és a cukrot valamint a cukorhelyettesítőt és a vanília magokat is. Keverjük meg.
  • A vajat olvasszuk fel.
  • A banánokat aprítógép segítségével aprítsuk össze pépesre.
  • A lisztes, száraz keverékbe öntsük bele a langyos tejet a kandírozott gyümölcsökkel, a banánpépet. Kézi robotgép dagasztó karjával kezdjük el összekeverni. (kézi erős habverővel is tökéletes).
  • Mikor jól összeállt a massza, öntsük rá a langyos, folyékony vajat és ezzel is jól keverjük/dagasszuk össze.
  • Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • A kuglófformát vajazzuk lisztezzük vagy használjunk sütőforma tapadásmentesítő spayt.
  • Tegyük bele a masszát a formába.

Sütési hőfok: 180 Celsius fok
Sütési idő: 40-50 perc (2 kis formában 40 perc, 1 nagy formában kb. 50 perc)
Sütési mód: normál, alsó-felső
Tippek Izától:
  • A sütés végén csináljunk tűpróbát (ha ráragad a tészta a tűre, még süssük néhány percig).
  • A 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt mennyiségét növelheted. Tehetsz bele 150 g helyett akár 200 g-t is. Ekkor pici sűrűbb lesz a kisült kuglóf. Ne felejtsd el csökkenteni azzal az 50 g-mal a többi liszt mennyiségét. A liszt arányának megváltoztatása némi tejadag változást is eredményez, ezt vegyük figyelembe.
  • A kandírozott gyümölcsök helyett cukrozatlan, aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele, azokat apróra kell vágni. Ezekből érdemes puhát vásárolni.
  • Növényi tej vásárláskor figyeld, hogy a lehető legkevesebb cukortartalmú tejet vedd.
  • A kuglófot a formában kicsit hűtsük majd rácson a formából kivéve, lefelé fordítva (ellenkezőképpen, mint ahogy sűlt) kell teljesen kihűteni.
  • Picit lisztezett, sütőpapiron is hűthetjük. Ha kihült, a tetejét por nádcukorral, por steviás eritrittel, por rizscukorral szitáld le.
  • Jah és ha szétreped a kuglóf, annál finomabb ;) :)
Ez az ünnepi kuglóf nem csak saját asztalunkon mutatnak jól, hanem ajándékként is szívet melengető. Saját készítésű finomság… mi kell ennél több a szeretet mellé Karácsonykor és mindennapjainkban is :)

... és egy másik csomagolási lehetőség ha mondjuk ajándékba adjuk :)

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: